Σε δημόσια θέα το πρόσωπο του Φαραώ Τουταγχαμών



Για πρώτη φορά, ακριβώς 85 χρόνια μετά την εύρεση της μούμιας, εκτίθεται από την Κυριακή 4/11/2007 σε δημόσια θέα το πρόσωπο του Φαραώ της Αιγύπτου Τουταγχαμών.

Η μούμια αφαιρέθηκε από την σαρκοφάγο και εκτίθεται πλέον σε έναν κλιματολογικά ελεγχόμενο χώρο στον τάφο του Τουταγχαμών στο Λούξορ. Αντίθετα με άλλες μούμιες που εκτίθενται σε μουσεία, αυτή του Τουταγχαμών θα παραμείνει για πάντα στον τάφο που βρέθηκε.

Είχε προηγηθεί μία μακρά διαδικασία αποκατάστασης της μούμιας που κράτησε δύο χρόνια ενώ υποβλήθηκε ακόμη και σε λεπτομέρειες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η κατάστασή της.

Μόνο 50 άνθρωποι έχουν δει μέχρι σήμερα το πρόσωπο του θρυλικού βασιλιά που παρέμεινε άθικτο επί περισσότερους από 30 αιώνες χάρη στην διαδικασία της μουμιοποίησης. Η μούμια ήταν τυλιγμένη σε λινά υφάσματα.

Ο Τουταγχαμών, αν και πέθανε σε νεαρή ηλικία - πιθανόν στην εφηβεία του - χωρίς να έχει επιδείξει έργο είναι γνωστός για τον πλούσιο και ασύλητο τάφο του που ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.

Οι εξετάσεις σε αξονικό τομογράφο έδειξαν ότι είχε σπάσει το αριστερό του πόδι, μάλλον από ατύχημα και πιθανολογείται ότι πέθανε από μόλυνση εξαιτίας του ατυχήματος. Αποκλείστηκε επίσης το ενδεχόμενο δολοφονίας του νεαρού ηγεμόνα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν Αιγύπτιος αρχαιολόγος τα ευρήματα κινδυνεύουν «να γίνουν σκόνη» από την ζέστη και την υγρασία που προκαλούν τα πλήθη των τουριστών που συρρέουν για να τα δουν. «Το μόνο κομμάτι που έμεινε σε καλή κατάσταση στη μούμια είναι το πρόσωπο· πρέπει να το διατηρήσουμε» υπογράμμισε.

(πηγή: www.in.gr, 04/11/2007)




Egypt's antiquities chief Zahi Hawass (center) supervises the removal of the mummy of King Tutankhamun from his stone sarcophagus on November 4, 2007.

The mummy was moved to a high-tech glass display case in the tomb's antechamber, the first time the famed boy king has ever been on public display.

(πηγή: http://news.nationalgeographic.com/news/bigphotos/46891231.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια: