«Ημέρα της μαύρης γάτας» κηρύχθηκε το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου, από τους ζωόφιλους της Ιταλίας, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν οι μαζικοί διωγμοί των συμπαθών τετράποδων από προληπτικούς που είναι πεπεισμένοι ότι φέρνουν γρουσουζιά.
Οι μαύρες γάτες πιστεύεται σε πολλές χώρες ότι φέρνουν κακοτυχία, πουθενά όμως η πρόληψη αυτή δεν είναι τόσο βαθειά ριζωμένη όσο στην Ιταλία, όπου ένα παπικό διάταγμα, τον Μεσαίωνα, τις χαρακτήριζε «όργανα του Σατανά».
Έκτοτε, οι μαύρες γάτες ρίχνονταν στην πυρά μαζί με τις υποτιθέμενες μάγισσες.
Η Ιταλική Ένωση Προστασίας των Ζώων και του Περιβάλλοντος (AIDAA) υπολογίζει ότι πέρυσι θανατώθηκαν με διάφορους τρόπους στη χώρα 60.000 γάτες, λόγω δυσειδαιμονίας αλλά και σε τελετές σατανιστών και από εργαστήρια καλλυντικών, όπου η μαύρη γούνα θεωρείται αποτελεσματικότερη.
«Θέλουμε να σταματήσουμε αυτή τη σφαγή, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της μαύρης γάτας» δήλωσε ο πρόεδρος της AIDAA Λορέντζο Κρότσε.
Η οργάνωση έχει στήσει σε διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις της Ιταλίας 200 περίπου σημεία πληροφόρησης, τα οποία ενημερώνουν τους περαστικούς για το θέμα, τους μοιράζουν υλικό για τη θέση της μαύρης γάτας στη λογοτεχνία, τους ζητούν να υπογράψουν ένα ψήφισμα με σχετικό περιεχόμενο και τους καλούν να υιοθετήσουν μία από τις 5.000 μαύρες γάτες που φιλοξενούνται σε καταφύγια ζώων.
Η AIDAA έχει στείλει επίσης μία επιστολή στον Πάπα Βενέδικτο, ο οποίος είναι γνωστό ότι αγαπά τις γάτες. «Θα ήταν υπέροχο να αναγνωρίσει την πρωτοβουλία μας και να βγει να πει ότι η πρόληψη ενάντια στις μαύρες γάτες είναι καθαρή ανοησία» είπε ο επικεφαλής της AIDAA.
(πηγή: www.in.gr, 17/11/2007)
Η μαύρη γάτα, θύμα της προκατάληψης
Οταν καθημερινά αντικρίζουμε στους ελληνικούς δρόμους το αισχρό θέαμα των πατημένων ζώων από αυτοκίνητα, σίγουρα σκεφτόμαστε ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα τετράποδα μπορεί να έχουν καλύτερη τύχη. Οχι απαραίτητα. Πρόσφατα δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων αποκαλύπτουν ότι στην Ιταλία τουλάχιστον 60.000 γάτες εξοντώνονται κάθε χρόνο, μόνο και μόνο επειδή έχουν μαύρο τρίχωμα. Μέλη αιρέσεων που κάνουν σατανιστικές τελετές, αλλά και άνθρωποι που είναι απλώς προληπτικοί τις σκοτώνουν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση φιλοζωικών οργανώσεων στη γειτονική χώρα.
Οπως αναφέρεται σε άρθρο της βρετανικής Telegraph, οι Ιταλοί όταν δουν μια μαύρη γάτα στον δρόμο πιστεύουν πως είναι ένδειξη του ότι ο διάβολος είναι παρών. Ο Λορέντσο Κρότσε, επικεφαλής της οργάνωσης για την Προστασία των Ζώων και του Περιβάλλοντος, που έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, δεν διστάζει να κατηγορήσει ευθέως την Εκκλησία για τη διάδοση τέτοιων μυθοπλασιών. «Ο καθολικός κλήρος έχει διαιωνίσει την ιδέα αυτή, που με τους αιώνες έχει πια ριζώσει στο μυαλό των ανθρώπων. Πολλές φορές τη διαταγή για τον αφανισμό τους έδιδαν οι ίδιοι οι ιερείς. Σήμερα, συνήθως τα αμόρφωτα άτομα έχουν τέτοιες πεποιθήσεις», υποστηρίζει ο Κρότσε, συμπληρώνοντας ότι πολλά μαύρα γατιά εξαφανίστηκαν κοντά στον εορτασμό του Χάλοουιν, πιθανώς από μέλη σατανιστικών οργανώσεων.
Αλλη μια επικίνδυνη ημέρα είναι η 17η Νοεμβρίου, που θεωρείται τόσο γρουσούζικη για τους Ιταλούς όσο και η Τρίτη και 13 για τους Ελληνες. Αυτήν την περίεργη επέτειο επέλεξε φιλοζωική οργάνωση της Ιταλίας, οργανώνοντας δράσεις σε Μιλάνο, Ρώμη και άλλες πόλεις, για να προωθήσει την καμπάνια για την προστασία των μαύρων τετράποδων. Παράλληλα, έστειλε μια επιστολή στον Πάπα Βενέδικτο, ζητώντας τη βοήθειά του. Είναι γνωστό ότι ο Ποντίφικας αγαπά τις γάτες.
Η ειρωνεία για τις μαύρες γάτες είναι πως θεωρούνται κακή τύχη μόνο σε ορισμένες χώρες. Στην Αγγλία και την Ιρλανδία είναι καλορίζικες και επομένως δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ. Αντιθέτως, στην Ισπανία, την Ιταλία και κάποια μέρη των ΗΠΑ έχουν ταυτιστεί με την ενσάρκωση του σατανά ή με τις μάγισσες. Λέγεται, μάλιστα, ότι ήταν τα αγαπημένα κατοικίδια των τελευταίων επειδή δεν ξεχώριζαν μέσα στο σκοτάδι. Το ίδιο ισχύει στη Μολδαβία, τη Ρουμανία και την Ινδία. Στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται επίσης ως κακοί οιωνοί, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για οργανωμένη εξόντωσή τους, όπως στην Ιταλία.
Ιστορικά, η εικόνα της μαύρης γάτας έχει συνδεθεί με κινήματα, ομάδες, ιδέες, εταιρείες και διάσημα στέκια. Το 1918 συνδέθηκε με την αναρχία και το σαμποτάζ, ενώ «Ο μαύρος γάτος» ήταν ένα από τα πιο περίφημα καμπαρέ του 19ου αιώνα στη Μονμάρτρη· λειτούργησε από το 1881 έως και το 1897. Η διάσημη αφίσα με το Chat Noir του Theoplile Steinlen είναι μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες αφίσες στην ιστορία της τέχνης. «Η τελευταία μαύρη γάτα» είναι ένα από τα γνωστά βιβλία του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά, το πρώτο του μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους. Σε ένα μακρινό νησί, τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δυο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μία μαύρη γάτα απομένει ζωντανή. Μήπως μιλούσε για την Ιταλία;
(πηγή: www.kathimerini.gr, 13/11)
Εκστρατεία στην Ιταλία για να σταματήσουν οι διωγμοί κατά της μαύρης γάτας
Ετικέτες Ιταλία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου