Διακοπές σε αγροκτήματα, τραίνα, βίλες, φάρους, ιδιωτικά νησιά και άλλα παρόμοια

Κτήματα και παραδοσιακές οικίες για τις διακοπές σας

Στα ισπανικά σημαίνει «κτήμα». Fincas καλούνται σε γενικές γραμμές τα αγροτόσπιτα –άλλοτε παραδοσιακά και άλλοτε σύγχρονες βίλες στο πατροπαράδοτο ύφος– που είναι χτισμένα μέσα σε μια φάρμα και έχουν τόση έκταση γης ολόγυρά τους ώστε να διασφαλίζουν την ησυχία σας αλλά και μια αίσθηση αγροτικής ζωής. Είναι πολύ καλή λύση για οικογένειες με παιδιά, αλλά και όσους από σας θέλετε να ζήσετε τη μεσογειακή επαρχία αλλιώς.

Πολύ καλό στο είδος του, αλλά δυστυχώς μόνο στη γερμανική γλώσσα είναι το www.rent-a-finca.de. Μπορείτε να βρείτε fincas, διαμερίσματα αλλά και προτάσεις για αγροτουρισμό στη Μαγιόρκα, με μικρές όμως φωτογραφίες και στοιχειώδεις πληροφορίες. Σχεδόν όλες οι fincas διαθέτουν πισίνα και σέρβις, ενώ οι τιμές είναι κατά κανόνα λογικές (από € 1.200 έως € 2.500 την εβδομάδα για 8 άτομα).

Το www.fincasmallorca.de μιλάει αγγλικά και διαμεσολαβεί ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και εσάς, ώστε να νοικιάσετε fincas, casitas (μικρά σπιτάκια) και διαμερίσματα, στην κοιλάδα με τις πορτοκαλιές στα βορειοδυτικά της Μαγιόρκα και στις Βαλεαρίδες γενικότερα. Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για ελλιπείς ή εσφαλμένες πληροφορίες δοσμένες από τους ιδιοκτήτες (σύνηθες, οπότε τσεκάρετέ το γενικότερα), πράγμα που δυσκολεύει τα πράγματα. Οι τιμές είναι παρόλα αυτά δελεαστικές.

Μια ενημερωμένη μηχανή αναζήτησης για να νοικιάσετε βίλες, διαμερίσματα και εξοχικά ανά τη Μεσόγειο, η οποία επίσης διαμεσολαβεί ανάμεσα σε σας και τον κάθε ιδιοκτήτη, είναι το www.search-villas.com.


Πάμε Φάρο;

Αντί να πάρετε τα βουνά, πάρτε τα ακρωτήρια. Η ζωή σε ένα φάρο είναι εντελώς διαφορετική απ’ ό,τι έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα: συχνά θα πρέπει να πάρετε μαζί σας μέχρι και τα στοιχειώδη – από χαρτί τουαλέτας μέχρι Depon. Εννοείται ότι οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού –παιδιά, ηλικιωμένοι και... άναυτοι– θα δυσκολευτούν και καλύτερα να απέχουν από το σπορ. Αν όμως θέλετε ησυχία, μακροβούτια πριβέ και φρέσκο ψάρι στην... αυλή σας, σκεφτείτε το. Οι φάροι αποτελούν πολύ δημοφιλή πρόταση στην Αδριατική αλλά και στις βόρειες θάλασσες – για όσους είναι σε πιο χαμηλότονο mood.

Η Νορβηγική Ένωση Φάρων διατηρεί ιστοσελίδα (www.fyr.no/international) με φάρους σε Νορβηγία, Κροατία, Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία κ.α., με αρκετά links και ατμοσφαιρικές φωτογραφίες. Η Αδριατική πάντως είναι η πιο κοντινή και εφαρμόσιμη λύση για να δείτε τι σημαίνει ζωή σε φάρο – κατάλυμα εξ ορισμού... πριβέ.

Το www.adriatica.net (μέσω του οποίου μπορείτε να νοικιάσετε και αυτοκίνητο ή ιστιοπλοϊκό, στο λήμμα Complete Offer) διαθέτει μια χορταστική λίστα από φάρους στην κροατική ριβιέρα, με αρκετές πληροφορίες για το πώς θα φτάσετε και τι θα βρείτε. Οι ιδιαίτερα οικονομικές τιμές είναι από μόνες τους ένα δέλεαρ.

Επίσης χρήσιμα είναι τα sites www.croatia-holidayandhome.co.uk για ενοικίαση βίλας και το www.authentic-croatia.com, το οποίο έχει μια ενδιαφέρουσα γκάμα από φάρους, πέτρινα σπίτια, απομακρυσμένα cottages και αγροκτήματα, που είναι καλή ιδέα για όσους ζητούν μια –συχνά εξωφρενικά– οικονομική λύση διακοπών.


Διακοπές σε αγροτόσπιτο

Τα cottages είναι χαμηλά, μονώροφα αγροτόσπιτα, που συχνά διατηρούν το παραδοσιακό ύφος της περιοχής. Ιδανικές χώρες είναι φυσικά η Αγγλία και η Σκοτία, με τις πανέμορφες εξοχές τους, αλλά και ο ειδυλλιακός Καναδάς, όπου μπορείς να ζήσεις σκηνές που έχεις ζηλέψει στις διαφημίσεις του Marlboro country...

Χαζέψτε το www.cottagesincanada.com, το οποίο επίσης διαμεσολαβεί με τους ιδιοκτήτες. Βίλες και cottages σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες θα βρείτε και στο www.chalet.nu. Πολύ καλή λύση για οικογένειες και όσους θέλουν διακοπές φρεσκάδας, με καταλύματα στα Πυρηναία, τις Άλπεις, το Λίγηρα και τη Βουργουνδία (για διαμονή a la francais).

Για happy go lucky τύπους που αγαπούν το ρουστίκ, τις αγελάδες και τα βουκολικά τοπία και ψηφίζουν περπάτημα στη σκιά των Άλπεων ή μυρωμένη απομόνωση, ενδείκνυται μια καλύβα. Μη σοκάρεστε: «hutte» ονομάζουν οι Γερμανοί τα παλιά εξοχικά καταλύματα που βρίσκονται σε όμορφα σημεία της εξοχής, στη σκιά του βουνού, δίπλα από τη λίμνη. Το www.urlaub-anbieter.com μιλάει μόνο γερμανικά, αλλά διαθέτει «καλύβες» μέχρι και στην Αίγυπτο (αποφευκτέον, μιας και πρόκειται για κάτι ξεχασμένα κι απ’ το Θεό πανομοιότυπα διαμερίσματα στη μέση του πουθενά της Ερυθράς). Εσείς προτιμήστε τις ξύλινες βουκολικές κατασκευές και τα μίνι σαλέ της κεντρικής Ευρώπης. Κι αν είστε νοσταλγοί του σοβιετικού ρετρό, έχετε υπόψη σας πως νοικιάζεται μέχρι και η ντάτσα του Στάλιν στην Αμπχαζία στη Μαύρη Θάλασσα – και μάλιστα έναντι € 500 ανά διανυκτέρευση...


Νοικιάζω βίλα...

Αν προτιμήσετε τη λογική του ιδιωτικού νησιού, στο www.privateislandsonline.com θα βρείτε μια ομολογουμένως ευρεία και δελεαστική συλλογή από νησάκια σε όλο τον κόσμο. Αν και οι τιμές είναι φυσικά απλησίαστες, μπορείτε να βρείτε και πιο προσιτές προτάσεις, όπως, π.χ., μια casita σε κάποιο από τα cayes της Belize, όπου μια junior σουίτα σε resort κοστίζει $ 200 τη βραδιά (www.privateislandsonline.com/cayechapel.htm).

Σε ξενοδοχεία στα τουρκικά παράλια, στις ακτές της Λυκίας και sτη νοτιανατολική Τουρκία (Καππαδοκία, Γκαζίαντεπ, Ντιγιάρμπακιρ) εξειδικεύεται το www.exclusiveescapes.co.uk, που μπορεί να εκπονήσει και συνολικά πακέτα από boutique ξενοδοχεία μέχρι βίλες με ιδιωτική πισίνα και στούντιο στα πιο ψαγμένα σημεία – οι επιλογές του πρακτορείου έχουν ενδιαφέρον. Πολύ δελεαστικά, για παράδειγμα, φαίνονται τα «Stablesgate House & Studios» στο Σουλτάναχμετ της Ιστανμπούλ...

Πολυτελείς ιδιοκτησίες σε Καραϊβική και Ευρώπη (βλ. Τοσκάνη, Ούμπρια, Προβηγκία, Σεν Τροπέ) από το online πρακτορείο Wimco (www.wimco.com) που διαθέτει 20ετή πείρα και σκανάρει προσεκτικά τις προτεινόμενες βίλες, ενώ μπορεί να ετοιμάσει για σας ολόκληρο πακέτο διακοπών. Εδώ, το κριτήριο και οι εν γένει υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα ραφινάτες. Ενδεικτικά, στο νησί St Barths, οι ένοικοι σε κάποια από τις τριακόσιες περίπου βίλες μπορούν να απολαύσουν στην πισίνα τους μια «κινητή» υπηρεσία μασάζ από την πασίγνωστη εταιρεία Ligne St Barth (+59 0590 278263, www.lignestbarth.com). Πολύ καλό ψαχτήρι για exclusive καταλύματα διαθέτει το site travel.iafrica.com, μέσα στο travel/places to stay.


Διακοπές πάνω σε ράγες

Goodbye Express d’ Orient... Άλλος φεύγει, άλλος έρχεται. Το άνοιγμα της TGV Est, της 4ης γραμμής υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία, μέσα στον Ιούνιο, θα σημάνει το τελευταίο καμπανάκι για το αυθεντικό Orient Express, που από το 1883 έκανε τη διαδρομή Παρίσι-Βιένη και περαιτέρω... Το τελευταίο τρένο θα αναχωρήσει από το Παρίσι για την αυστριακή πρωτεύουσα στις 7 Ιουνίου. Δεν μιλάμε για τη γνωστή γραμμή από το «Έγκλημα στο Orient Express» της Αγκάθα Κρίστι που έκανε τη διαδρομή Gare de Lyon-Μιλάνο ή το τρένο Stamboul-Orient Express του Γράχαμ Γκριν που έφτανε από την Οστάνδη στη Βιένη μέσω Βρυξελλών. Πρόκειται για το αυθεντικό Express d’ Orient που αναχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία από το σταθμό Gare de l’ Est το 1883 και άφηνε τους επιβάτες στο Giurgiu της Ρουμανίας, απ’ όπου κατέπλεαν με φέρι το Δούναβη επί 14 ώρες (!) για να καταλήξουν στην Κωνσταντινούπολη με ένα άλλο τρένο. Το 1889, όταν η γραμμή ολοκληρώθηκε, το ταξίδι Παρίσι-Κωνσταντινούπολη διαρκούσε 67 ώρες, με τρεις διανυκτερεύσεις στις λουσάτες couchettes. Πολιτικοί και διπλωμάτες, πασάδες και παραλήδες της εποχής που ήθελαν να αναπνεύσουν λίγη Ευρώπη και να γυρίσουν στην Πόλη φορώντας το φέσι τους με γαλλικό flair, κατάσκοποι και κοκότες, απόλαυσαν για πάνω από έναν αιώνα το κάποτε πολυτελές και πάντα χρονοβόρο ταξίδι. Πάντως, τα τελευταία χρόνια είχε παρακμάσει και παρα-ακριβύνει σε βαθμό καθαίρεσης.

Πάντως, αν και οι μύθοι πεθαίνουν –τουλάχιστον στην πραγματική ζωή–, οι μερακλήδες του τρένου έχουν πολλές εναλλακτικές για να συνεχίσουν να οργώνουν την Ευρώπη με αυτό το άνετο μέσο. Τσεκάρετε το πολύ ενδιαφέρον www.seat61.com του Εγγλέζου μανιώδους ταξιδιώτη Μαρκ Σμιθ, που γύρισε την υφήλιο με τρένο και όχι μόνο. Το σημαίνον στοιχείο είναι ότι διαθέτει πλήρη περιγραφή της κάθε διαδρομής, φωτογραφίες από τις αμαξοστοιχίες, καίρια links, ακριβή δρομολόγια, ειδικούς ναύλους, οδηγίες για το πώς θα αγοράσετε τα εισιτήρια, αλλά και βασικές πληροφορίες για τη διαδρομή. Εν ολίγοις, σκέτος θησαυρός! Όσοι έχουν τα κότσια, ας τσεκάρουν τις διαδρομές Λονδίνο-Κίνα ή Λονδίνο-Ιαπωνία ή ακόμη και το Δρόμο του Μεταξιού με τρένο. Έτσι, για να μη νομίζουμε ότι τα ιδανικά του gran turismo πέθαναν...


hop on-hop off με τραίνο

Αν, ωστόσο, δεν σας πέφτει βολικό να διασχίσετε την Κίνα σε ράγες, δοκιμάστε κάποιο από τα «νυχτερινά» τρένα του Elipsos (www.elipsos.com), ενός κονσόρτιουμ μεταξύ Γάλλων και Ισπανών, που έχει σαν στόχο να χτυπήσει τις «μικρού μήκους» αεροπορικές διαδρομές, δρομολογώντας train hotels από το Παρίσι στη Βαρκελώνη και από κει προς Ζυρίχη και Μιλάνο, με δελεαστικούς ναύλους που ξεκινούν από € 67. Αν θέλετε να πάτε Costa Brava (στάση σε Girona και Figueres για να δείτε το μουσείο Νταλί- www.salvador-dali.org), στην κοιλάδα του Λίγηρα (στάση σε Blois και Ορλεάνη), Καστίλη-Λεόν (στάση σε Valladolid και Burgos) αλλά και Τορίνο ή στις βασικές ελβετικές πόλεις, λάβετέ το υπόψη. Ενδεικτικά, ένα one way εισιτήριο για τη διαδρομή Βαρκελώνη-Βέρνη κοστίζει € 332.

(πηγή: www.athinoramatravel.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: