Φόρος πάχους» στους επιβάτες πτήσεων

Κορυφαίος Αυστραλός διατροφολόγος και συγγραφέας παροτρύνει τις αεροπορικές εταιρείες να επιβάλουν «φόρο πάχους» στους παχύσαρκους επιβάτες.

Ο δόκτωρ Τζον Τίκελ πιστεύει πως ο «φόρος πάχους» θα υπογραμμίσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας στην Αυστραλία, ενώ παράλληλα δικαιολογείται εμπορικά, καθώς βαρύτερα φορτία αυξάνουν το κόστος σε καύσιμα. Πρόσφατες έρευνες στην Αυστραλία εκτιμούν ότι το 67% των ανδρών και πάνω από το μισό των γυναικών ηλικίας άνω των 25 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μέχρι το 2030 πάνω από τα μισά παιδιά της χώρας θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αν το πρόβλημα δεν ελεγχθεί. Ο δόκτωρ Τίκελ δήλωσε στο BBC ότι η κοινωνία θα πρέπει να τηρήσει σκληρή στάση ενάντια στην παχυσαρκία και να επιβάλει αυστηρά μέτρα στους παχύσαρκους επιβάτες των αερογραμμών. Αντίθετα, ο γενικός γραμματέας της Αυστραλιανής Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, δόκτωρ Τιμ Τζιλ, τάχθηκε ενάντια στην επιβολή ενός τέτοιου μέτρου. Σύμφωνα με τον δρα Τζιλ, «δεν είναι δίκαιο να ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, το οποίο ήδη επηρεάζει τη ζωή τους, και να τους κάνουμε να αισθάνονται παρείσακτοι».

Ο εκπρόσωπος της αυστραλιανής αερογραμμής Τζέσταρ δήλωσε ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να χρεώνει επιπλέον τους εύσωμους επιβάτες. Παρ’ όλα αυτά, οι αεροπορικές εταιρείες τείνουν να παρακολουθούν τις τάσεις στο μέγεθος των επιβατών τους, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Σίδνεϊ, Φιλ Μέρσερ. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο είχε αναγγείλει παρόμοια πρωτοβουλία η εταιρεία μειωμένου κόστους, RyanAir, η οποία αποφάσισε να επιβάλει φόρο... προστιθέμενου βάρους στους ευτραφείς επιβάτες. Η λογική της RyanAir είναι ότι οι παχουλοί πρέπει να επιβαρύνονται περισσότερο, αφού προϋποθέτουν επιπλέον καύσιμα για την αεροπορική εταιρεία.

Μέτρα αποθάρρυνσης

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Μάικλ Ο’ Λίρι, ανέφερε μάλιστα ότι έχει κάνει τα πάντα για να αποθαρρύνει τους ευτραφείς επιβάτες να χρησιμοποιούν την εταιρεία τους χρεώνοντας υπερβολικές τιμές για τα σάντουιτς ή καταργώντας εντελώς το φαγητό στη διάρκεια των πτήσεων. Ωστόσο, εκείνοι έβρισκαν τρόπους να παρακάμψουν τα εμπόδια, φέρνοντας για παράδειγμα τρόφιμα από το σπίτι τους...

(πηγή: www.kathimerini.gr,
13/11/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: