Πέτρινα γεφύρια στα Ζαγόρια

Συνήθως όταν δεν έχεις περπατήσει έναν τόπο δεν τον μαθαίνεις... Ίσως μόνο από μια εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας, ίσως από μια επιθυμία που δημιουργούμε μέσα μας, ίσως από ένα όνειρο που θέλουμε να πραγματοποιηθεί... δεν αρκεί...

Η φύση της Ηπείρου κρύβει ένα μεγαλείο δυνατό, υπέροχο, άφθαρτο... μόνο αν βρεθείς εκεί μπορείς να το νοιώσεις με όλες τις αισθήσεις σου... μόνο αν βρεθείς εκεί μπορείς να το ζήσεις...

Το ταξίδι στην Ήπειρο αρχίζει μόλις συναντάμε το γεφύρι της Άρτας. Παράξενο αλλά πιστεύω ότι η σκέψη και η διάθεση αλλάζει όταν αντικρίζουμε την εικόνα του, όταν αναπνέουμε το αέρα της φύσης που περιβάλει αυτό τον τόπο της Ελληνικής γης.

Προσδιορίζοντας ως βάση το χωριό των Κήπων αρχίζουμε τη συλλογή εικόνων από το πάζλ της περιοχής των Ζαγορίων που φαντάζει ατελείωτο... Στην Εθνική Οδό από τα Ιωάννινα προς το Καλπάκι μετά το χωριό Καρυές (Μεταμόρφωση) στρίβουμε δεξιά στην έξοδο προς ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΥΣ, ΕΛΑΤΗ, ΚΗΠΟΙ, ΔΙΛΟΦΟ, ΚΑΠΕΣΟΒΟ, ΒΡΑΔΕΤΟ.

Μετά από 9Km σχετικά ανηφορικού δρόμου θα φτάσουμε στον ΚΑΜΠΟ ΝΤΟΒΡΑΣ όπου συναντάμε δεξιά μας το δρόμο προς το χωριό Ασπράγγελοι, καθώς και αυτόν που μας πηγαίνει στην Ελάτη (ουσιαστικά μας επιστρέφει νότια). Εμείς συνεχίζουμε έχοντας πορεία προς τα βόρεια και μετά από περίπου 1,5Km στρίβουμε δεξιά στο δρόμο που έρχεται από το Καπέσοβο.

Χρειαζόμαστε άλλα περίπου 6Km για να φτάσουμε στη διασταύρωση που θα μας φέρει στον αρχικό προορισμό μας, το χωριό Κήποι.

Κήποι - Μπαγιώτικο Ρέμα - Γεφύρι Μύλου
Στη διαδρομή προς τους Κήπους συναντήσαμε αρκετά πέτρινα γεφύρια και μια μόνο ματιά έφτασε για να ξυπνήσει την περιέργεια μας για το καθένα ξεχωριστά. Πρώτη επίσκεψη μας ήταν το γεφύρι του Μύλου στα ανατολικά του χωριού όπου βρίσκετε το Μπαγιώτικο ρέμα και η πηγή Κρανιά. Μια διαδρομή σύντομη και εύκολη λίγο μετά τον δρόμο που πηγαίνει για το Μοναστήρι της Παναγιάς.

Το χωριό Κήποι είναι χτισμένο ανάμεσα σε παραπόταμους που τροφοδοτούν τον Βοϊδομάτη και σ’ αυτό οφείλει τα πολλά πέτρινα γεφύρια και την ξεχωριστή ομορφιά του.

Κήποι - Γέφυρα Πιτσιώνη
Κοιτάζοντας το χάρτη της περιοχής επισημαίνουμε σημεία που δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφτούμε.. Μετά το πέτρινο γεφύρι του Μύλου υπάρχουν ένα, δυο, τρία, τέσσερα ακόμα... όπως η πέτρινη γέφυρα του Πιτσιώνη που βρίσκεται ΝΑ, ένα χιλιόμετρο μακριά από το χωριό και είναι αδύνατο να την παραβλέψουμε. Από μακρινή κιόλας απόσταση διακρίνουμε την πέτρινη δομή της ανάμεσα στις φυλλωσιές των δέντρων και καθώς το μονοπάτι είναι σχετικά βατό είναι πολύ εύκολο να φτάσουμε ως εκεί…

Κήποι - Ρέμα Ντόβρη
Έχοντας μαζί μας το χάρτη είναι καλό να έχουμε σημειώσει μια ακόμα περιοχή πέρα από το γεφύρι του Πιτσιώνη και είναι ευκαιρία να προχωρήσουμε ως εκεί. Σε απόσταση περίπου 1Km ακολουθώντας τον κύριο δρόμο με ΝΑ προσανατολισμό φτάνουμε σε χωματόδρομο που βρίσκεται δεξιά μπαίνοντας ξανά στο Μπαγιώτικο ρέμα, όπου η περιοχή ονομάζεται "Ρέμα Ντόβρη". Στη συνέχεια συναντάμε βατό μονοπάτι που μας οδηγεί σε πολλούς μικρούς κρυστάλλινους καταρράκτες και φυσικές κολυμπήθρες.

Αν θελήσουμε να συνεχίσουμε το μονοπάτι στο ρέμα Ντόβρη με προσανατολισμό Ν/ΝΔ θα φτάσουμε στον κεντρικό δρόμο ανάμεσα στα χωριά Ελάτη και Δίκορφο. Χαρακτηριστικά σημεία στη διαδρομή είναι τα δυο πέτρινα γεφύρια και τα εκκλησάκια της Παναγιάς και του Προφήτη Ηλία λίγο πριν βγούμε από το μονοπάτι.

Στον κεντρικό δρόμο, αν κατευθυνθούμε αριστερά (Ν/ΝΑ) για κάτι περισσότερο από 3Km θα φτάσουμε στο Δίκορφο. Επειδή ουσιαστικά στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής κινούμαστε σε ρέμα ανάμεσα σε ορθοπλαγιές, είναι καλό να μην προχωρήσουμε πέρα από τα πέτρινα γεφύρια ή τους καταρράκτες, ειδικά όταν είναι αργά το μεσημέρι - εκτός και αν έχουμε εξασφαλίσει την επιστροφή μας με αυτοκίνητο από τον δρόμο Ελάτης - Δίκορφο. Μια έκτακτη διανυκτέρευση σε τόσο υγρό μέρος δεν είναι μια απλή υπόθεση...

Κήποι - Γεφύρι Κοντοδήμου
Εδώ τα πράγματα είναι ευκολότερα. Το γεφύρι Κοντοδήμου είναι πολύ κοντά στους Κήπους, στη δυτική πλευρά του χωριού στο ρέμα Βικάκη και είναι το σήμα κατατεθέν των Κήπων καθώς βρίσκεται μια ανάσα από την πλατεία του χωριού.

Πανέμορφη τοξωτή γέφυρα ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση. Από το γεφύρι ξεκινά και το μονοπάτι που φτάνει στο χωριό Κουκούλι. Όταν το αντικρίζεις από μακριά δεν μπορείς να μην θαυμάσεις την αρμονική συνύπαρξη του με τον βράχο που υψώνετε δίπλα του…

Κήποι - Γεφύρι Πλακίδα ή "Κάμπια εν κινήσει" ή "Καλογερικό"
«Κάμπια εν κινήσει» και δεν είναι υπερβολή.. Λίγο έξω από τους Κήπους δυτικά, στο δρόμο που πηγαίνει προς την διασταύρωση με τον κεντρικό για Καπέσοβο, υπάρχει μια γέφυρα με τρεις τοξωτές καμάρες πάνω από το ρέμα Βικάκη. Όταν για πρώτη φορά την αντικρίζουμε από τη "δημοσιά" είναι δύσκολο να την αγνοήσουμε. Η πρόσβαση είναι εύκολη καθώς αφήνοντας τον κύριο δρόμο περπατάμε περίπου 50m για να φτάσουμε σε αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα μιας άλλης εποχής...

Κήποι - Γέφυρα Κόκκορου
Στη γέφυρα Κόκκορου μπορούμε να πάμε με δυο τρόπους. Ουσιαστικά βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο που έρχεται από την έξοδο της Εθνικής Οδού και συνεχίζει για Καπέσοβο κ.λ.π. Οδικώς είναι περίπου 3,5 με 4Km δυτικά των Κήπων εκεί που το ρέμα Βικάκη συναντά τον Ξηροπόταμο. Πεζοπορώντας στο μονοπάτι που αρχίζει κάτω από την γέφυρα Πλακίδα ακολουθούμε τη ροή των νερών του ρέματος Βικάκη και μετά από 10 με 15 λεπτά φτάνουμε στον προορισμό μας. Χρειάζεται λίγο προσοχή όταν τα νερά του ρέματος είναι ορμητικά…

Σκάλα Βραδέτου - Βραδέτο
Πολλές φορές όταν σχεδιάζουμε μια πεζοπορική διαδρομή δεν φανταζόμαστε γιατί κάποια σημεία μας έλκουν τόσο πολύ...
"Σκάλα του Βραδέτου" γράφει στο χάρτη και αυτός είναι ένας ακόμα προορισμός. Κάπου 12Km δρόμος μέχρι το Καπέσοβο ή καλύτερα μέχρι και το σημείο όπου ο πέτρινος όγκος στην περιοχή Κρανούλα έχει μια διαφορετική όψη. Αρχικά περνάμε μια πέτρινη γέφυρα και μπαίνουμε σ' ένα σκαλισμένο με πολλά ζίγκ-ζάγκ μονοπάτι πάνω στην πλαγιά σε υψόμετρο περίπου 900m.
Ένα μονοπάτι όπου οι πρόγονοι μας ανεβοκατέβαιναν πολύ συχνά δίνοντας ζωή στην περιοχή.

Κολυμπήθρες
Μια έκπληξη που δεν περιμένεις καθώς στην επιστροφή ένα ακόμα μαγικό μέρος βρίσκετε στο δρόμο μας.. Στο δρόμο από Καλπάκι πριν την Ζίτσα και συγκεκριμένα στον παραπόταμο του Άραχθου, Θύαμις, γνωστό και σαν Καλαμά, πολλές φυσικές δολίνες σχηματίζονται από τα τρεχούμενα νερά του ανάμεσα στους βράχους.. Αρκετές φορές η φύση με τον τρόπο της μας καλεί να επισκεφτούμε κάτι το ιδιαίτερο... Δεν περιμέναμε και πολύ, δεν το συζητήσαμε καν.. Απλά πήγαμε…

Θεογέφυρο
Δεν ξέρω, αλλά ούτε σκέψεις δεν μπορεί να έχει κάποιος μπροστά σ' αυτό το θέαμα… Το Θεογέφυρο είναι εντυπωσιακό. Ένα φυσικό γεφύρι, ή ένα θαύμα της φύσης; Ότι και να είναι ή καλύτερα όπως θέλει να το δει κανείς δεν έχει τόσο σημασία. Είναι από τα σημεία της γης που αν δεν βρεθείς εκεί δεν μπορείς να ξέρεις, σχεδόν ούτε καν μπορείς να φανταστείς την εικόνα με την οποία θέλεις να το κρατήσεις μέσα σου...

(πηγή: www.k8spirit.gr, walking-greece.ana-mpa.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: