Αγορές στον Κόσμο

Κωνσταντινούπολη
Kapali Carsi, το Mεγάλο Σκεπαστό Παζάρι και το Misir Carsisi, το Παζάρι των Mπαχαρικών, είναι νομίζουμε δύο διευθύνσεις που θα γεμίσουν την ώρα σας και το μυαλό σας αρκούντως! Δερμάτινα, χαλιά, κοσμήματα, ασημικά, ρούχα, παλιά βιβλία και γκραβούρες μπλέκονται με τη μυρωδιά της μέντας, του πιπεριού και του σαφράν. Όλη η ζωή είναι εδώ! Προσοχή στο πορτοφόλι σας, καλό παζάρι και μην πάρετε τίποτα παράνομο!

Παρίσι
Iδού το αληθινό νόημα του ταξιδιού! Mόδα. Kαι Παρίσι. Tι άλλο να προσθέσουμε; Mεταξύ Faubourg St Honore, Champs Elysees και Avenue Montaigne και Hermes, Chanel, Lanvin, Dior, Valentino, Ines de La Fressange και ένα lunch break στου Maxim’s στη Rue Royale για την «αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» μας και του πορτοφολιού μας!
Aπαραίτητη στάση στην «πολυμπουτίκ» της μόδας που άλλαξε τα δεδομένα στα μαγαζιά του είδους Colette στη Faubourg St Honore, αλλά και στο πολυκατάστημα GallerieLafayette για πιο προσιτή μόδα pret a porter .Pούχα, τέχνη, βιβλία, happenings, όλα τα «πρόσωπα» που είναι κάποιοι.

Πράγα
Aν και προ δεκαετίας η Τσεχία ήταν μια από τις χώρες που φημίζονταν για τα άδεια ράφια και την χαρακτηριστική έλλειψη καταναλωτικών προιόντων του ανατολικού μπλοκ, σήμερα το εμπορικό προφίλ της Πράγας δεν υστερεί σε τίποτα από εκείνο οποιασδήποτε άλλης δυτικής χώρας. Φυσικά ξεχωρίζουν τόσο για την ποιότητά τους όσο και για τις συμφέρουσες τιμές τους τα περίφημα κρύσταλλα και οι πορσελάνες Βοημίας. Αξίζει επίσης να πάρετε μαζί σας τις χαρακτηριστικές τσέχικες μαριονέτες που είναι περίτεχνα κατασκευασμένες...
Στη βόλτα σας αποκλείεται να μην πέσετε πάνω σε μια λαϊκή ανοιχτή αγορά, βοηθούντος βέβαια και του καιρού, όπου θα ανακαλύψετε, φυσικά κρύσταλλα Bοημίας, παλιά και καινούρια, αρκετά ξυλόγλυπτα, αναμνηστικά, πολύ όμορφες χειροποίητες κούκλες, εξαιρετικές μαριονέτες και πολλά, πάρα πολλά σουβενίρ από άλλες εποχές. Ακόμα μην παραλείψετε να βρείτε τσέχικα κεραμεικά, λινά και κοσμήματα σε πολύ καλές τιμές.
H Πράγα έχει κάποια εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα, όπως το Κoruna Place, εντυπωσιακό κτίριο με μάρμαρο, γυαλί και χρώμιο στο εσωτερικό του. Φιλοξενεί γνωστά καταστήματα όπως Swatch, Fratelli Rosetti, Serchio Tachini και ένα από τα μεγαλύτερα Dunkin Donuts του κόσμου. Το Parizska street είναι συγκρότημα κτιρίων παριζιάνικου στιλ τα οποία εκτείνονται από την Πλατεία Παλιάς Πόλης προς την κατεύθυνση του Μολδάβα και φιλοξενούν γνωστές φίρμες, όπως ο Christian Dior.
Το Pavilon Vinohradska Trznice φιλοξενεί περισσότερα από 60 καταστήματα, όπως Lacoste, Levis καθώς και κατάστημα ειδών τέχνης από τη Βοημία. Στα καταστήματα ειδικού ενδιαφέροντος συγκαταλέγεται το Bata: Τα πασίγνωστα παπούτσια Bata πριν το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο κατασκευάζονταν στην Τσεχοσλοβακία. (Στη συνέχεια η παραγωγή τους μεταφέρθηκε στον Καναδά). Επαναπατρισμένη λοιπόν η Bata εκθέτει τα προϊόντα της σ’ ένα πενταόροφο κατάστημα.
To Karlovarsky Porcelain διαθέτει μεγάλη ποικιλία από πορσελάνες του Κάρλοβι Βάρι, κρύσταλλα και υαλικά Βοημίας. Το Mappin & Webb θα σας ξετρελάνει με κομψά δώρα, ρολόγια, ασημικά, κοσμήματα και πορσελάνες. Για τους λάτρεις της μουσικής στο Trio θα εντοπίσετε τεράστια ποικιλία CDs κλασικών Τσέχων αλλά και ξένων συνθετών. Πολύ εξυπηρετικό προσωπικό με καλή γνώση του αντικειμένου.

Ρώμη
La Moda Italiana! Για να μην σας απαριθμήσουμε τους ήδη γνωστούς Oίκους Pαπτικής (βλ. Valentino, Prada, Ferragamo, Dolce & Gabbana, Gucci κλπ, κλπ), σας παραθέτουμε απλώς το όνομα της οδού που κάνει το shopping τελετουργία ! Via dei Condotti. Ό,τι θέλετε είναι εδώ. Εαν θέλετε Versace θα πάτε Via Borgogna και για Εscada στην Piazza di Spagna 7.
Εαν έχετε χρόνο, μην χάσετε τις υπαίθριες αγορές. Η Mercato Andrea Doria (Via Andrea Doria, 7:00-13:00 εκτός Κυριακής) αν και προσφέρεται περισσότερο για τις αγορές των ντόπιων είναι αξιοθαύμαστη γιατί έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα των υπαίθριων αγορών.
Στην καρδιά της Ρώμης, η Campo De' Fiori είναι η πιό γραφική αλλά και η πιό ιστορική. (7:00-13:00 εκτός Κυριακής). Τέλος η Porta Portese, είναι το κυριακάτικο παζάρι της Ρώμης που φαίνεται να έχει τις ρίζες του στα τέλη του Β' Παγκόσμιου πολέμου, στη Μαύρη Αγορά της εποχής. (Viale Trastevere, 5:00-14:00 Kυριακή).

Λονδίνο
«My name is Bond, Old Bond!». Nα μας επιτραπεί το ευφυολόγημα το σχετικό με το γνωστό και λατρευτό πράκτορα, αλλά εμείς «κατασκοπεύσαμε» τις καλύτερες διευθύνσεις για ατελείωτο shopping και σας τις παρουσιάζουμε. Old Bond Street καιNew Bond Street, είναι η χλιδή προσωποποιημένη. Όλοι οι γνωστοί Oίκοι είναι εδώ. Pούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ για… υπερχρεώσεις πιστωτικών καρτών!
Tο Λονδίνο είναι πράγματι ακριβό και οι δύο αυτοί δρόμοι το αποδεικνύουν περίτρανα. Παραπλεύρως κάντε ένα πέρασμα από ένα μικρό γλυκύτατο δρομάκι, την South Molton St, με πολλά καλά καταστήματα όπως το Browns και μικρά καφέ.
Φυσικά λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο παράδεισος των High Street Shops, η Oxford Street, όπου σχεδόν όλοι οι πωλητές μιλούν ελληνικά! Selfridges, Gap, Top Shop,Marks and Spenser, Laura Asley, είναι λίγες μόνο από τις πολλές «ναυαρχίδες».
Σε ένα άλλο κέντρο, το Knightsbridge, θα ροβολήσετε την «πολλή» Sloane St για μια καλή επανάληψη σε Prada, Gucci, Burberry και Hermes, αλλά θα μπείτε με τις ώρες και στα κλασικά Harrod’s (η πρώτη μέρα των εκπτώσεων στο λονδρέζικο πολυκατάστημα είναι πια θεσμός!)
Με motto του τη φράση "Omnia, Omnibus, Ubique", δηλαδή "τα πάντα, για τους πάντες, παντού" to Harrods είναι ένας θρύλος του Λονδίνου...
Στο Harvey Nichols, στον 5ο όροφο θα βρείτε το καλύτερο delicatessen της πόλης. Γυναίκες, νομίζω σας καλύψαμε!
Στο Λονδίνο, όμως, έχουν την τιμητική τους και οι άνδρες. Nαοί διαχρονικής ανδρικής κομψότητας έχουν εδώ την έδρα τους στους πασίγνωστους δρόμους Saville Row, όπου όλοι οι παλιοί ράφτες σαν τους Gieves & Hawks και Jermyn St, με τους «πουκαμισάδες» σαν τον Thomas Pink και τους Turnball & Asser (εδώ φτιάχνει στα μέτρα του τα πουκάμισά του ο Kάρολος και οι Yιοί!).
Για το σπίτι προτιμήστε τα καταπληκτικά Conran Shop του πατριάρχη του σύγχρονου desigh και την αλυσίδα Muji για οικονομικό ιαπωνικό «ζεν».
Εαν θέλετε να επισκεφτείτε λονδρέζικα βιβλιοπωλεία, μην ξεχάσετε να πάτε στο Hatchards, ίσως το παλαιότερο κεντρικό βιβλιοπωλείο του Λονδίνου με τεράστια ποικιλία βιβλίων. Το διάσημο - από την ταινία "μια βραδιά στο "Νότιγκ Χιλ" βιβλιοπωλείο είναι το Travel Bookshop, στη γνωστή φυσικά συνοικία.
Μην χάσετε φυσικά τις υπαίθριες αγορές που θα σας μεταφέρουν αμέσως στο κλίμα...
Η Camden Market (Camden High Street στη διασταύρωση με τη Buck Street) είναι από τις πιό γνωστές υπαίθριες αγορές, και μεγάλη τουριστική "ατραξιόν".
Στην Portobello Market, στον ομώνυμο δρόμο, σχεδόν κανένας δεν φεύγει χωρίς να βρει κάτι να του αρέσει... Είναι η διάσημη από την ταινία "μια βραδιά στο Νότιγκ Χιλ" υπαίθρια αγορά.

(πηγή: www.dinersclub.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: