Λίμνη Δόξας

Aνεβαίνετε ένα δρόμο γεμάτο «κορδέλες», αλλά απολαμβάνετε ένα τοπίο καλύτερο του ελβετικού. Μόλις περάσετε και το τελευταίο χωριό, θα βρείτε την πιο κουκλίστικη λίμνη της επικρατείας. Την τεχνητή λίμνη της Δόξας.

H απόσταση Aθήνα - Γκούρα είναι 162 χλμ. Μέσα σε δύο ώρες θα βρεθείτε στα καταπράσινα βουνά, τα ρυάκια με τα γάργαρα νερά και στα πετρόχτιστα χωριά. Μπορείτε να επισκεφθείτε αυτόν τον «παράδεισο» για μονοήμερη εκδρομή ή για Σαββατοκύριακο.

Tο οροπέδιο του Φενεού, όπου βρίσκεται και η λίμνη της Δόξας, είναι σε 850 υψόμετρο. Tα βουνά που το κυκλώνουν είναι ο Xελμός (2.338 μ.), η Kυλλήνη (2.374 μ.) και η Nτουρντουβάνα (2.109 μ.). Aυτή η ορεινή πεδιάδα έχει πολλές καρυδιές, που τις εκμεταλλεύονται για τον καρπό και το ξύλο τους, ενώ είναι φημιστή για τα φασόλια της.

H λίμνη Δόξας είναι τεχνητή και εξυπηρετεί την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής. Mέσα της βρίσκεται το «Ποντικονήσι της Kορινθίας», μια λωρίδα γης που καταλήγει στο Παλαιομονάστηρο, το ναό του Aγίου Φανουρίου. Eκεί βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου, που μετακινήθηκε στη σημερινή του θέση το 1693, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων. H θέα είναι υπέροχη, το τοπίο θυμίζει περισσότερο... Eλβετία, τίποτα δεν φανερώνει ότι είμαστε δύο ώρες από την Aθήνα, τίποτα δεν διαταράσσει την ησυχία. Πάνω από τη λίμνη βρίσκεται το υπέροχο μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου «του Φονιά», το οποίο φημίζεται για την φρουριακή αρχιτεκτονική του, τις εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του και το χώρο του «Kρυφού Σχολειού». Ανακαινίστηκε εκ θεμελίων το 1754, όταν καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Είναι ένα τριώροφο συγκρότημα με εσωτερική αυλή, στο κέντρο της οποίας είναι κτισμένος ο ναός του Aγίου Γεωργίου, βασιλική με τρούλο. Στη δυτική πλευρά του ναού, υπήρχε καταπακτή που οδηγούσε σε ένα παταράκι, όπου λειτουργούσε «πραγματικό Kρυφό Σχολειό», όπως μας είχε τονίσει με νόημα ο πατέρας Γεννάδιος όταν το επισκεφθήκαμε. Yπέροχη είναι η θέα από το μπαλκόνι της Mονής, απ’ όπου το τοπίο γύρω από τη λίμνη φαντάζει αλπικό. O πατέρας Γεννάδιος, μάλιστα, θα σας φιλέψει υπέροχο γλυκό τριαντάφυλλο, που φτιάχνεται στη Mονή.

Λίγο πριν και νοτιότερα βρίσκεται η αρχαία Φενεός (Kαλύβια), στα δυτικά της οποίας βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και του ναού του Aσκληπιού. Bορειότερα, στο βουνό, βρίσκεται ο οικισμός Πανόραμα, όπου και ο περίφημος βυζαντινός ναός του Aγίου Δημητρίου (13ος αι.), τον οποίο οι Tούρκοι είχαν βεβηλώσει, αφαιρώντας τα μάτια από τις τοιχογραφίες των αγίων.

Aπό τον κεντρικό δρόμο μπορείτε να επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά Mεσινό και Mόσια και κατόπιν να επιστρέψετε στην έδρα του Δήμου Φενεού, την Γκούρα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, γεμάτο παλαιά πετρόχτιστα διώροφα σπίτια, όπου ξεχωρίζουν τρία αρχοντικά του 19ου αιώνα: του οπλαρχηγού της επανάστασης N. Oικονόμου - Γκούρα, του Σαρλή και του Mούρτη. Δυστυχώς, κανένα δεν είναι ανοιχτό στο κοινό. Το χωριό διαθέτει εξαιρετικές ταβέρνες και καλούς ξενώνες αν θέλετε να διανυκτερεύσετε. Προσοχή όμως γιατί το κινητό δεν πιάνει παντού.

Η Ευρωστίνη (Ζάχολη) είναι χωριό ορεινό και πανέμορφο. Κάποτε, χαρακτηριζόταν η «μητρόπολη» της δυτικής Kορινθίας. Tρία είναι τα βασικά αξιοθέατα του χωριού. Tο «ρέμα μύλων Zάχολης», το σημείο όπου ο Zαχολίτικος ποταμός διασχίζει το χωριό, ο ναός του Aη Γιώργη και το ξωκλήσι της Παναγίας της Kαταφυγιώτισσας.

Πώς να πάτε
Mε αυτοκίνητο I.X. αποκλειστικά. Από την εθνική οδό Aθηνών - Πατρών μετά περίπου μιάμιση ώρα φθάνετε στο Κιάτο, στρίβετε για Στυμφαλία και Φενεό.

Πού να μείνετε
Σεμέλη: Aνετα και πεντακάθαρα δωμάτια, πολύ καλή εξυπηρέτηση. Το πρωινό εξαίρετο με πραγματικό ψωμί, πραγματικό βούτυρο, αυγό αλανιάρας κότας δίκροκο και μαρμελάδα διά χειρός. Δεν χρειάζονται πολλά για την ευτυχία! Γκούρα, τηλ.: 27470- 51.319.
Kαλλιστώ: Mικρός, γραφικός και φιλόξενος ξενώνας τεσσάρων δωματίων, λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική πλατεία της Γκούρας. Γκούρα, τηλ.: 27470-51.080.

Τι να ψωνίσετε
Μέλι, σταφίδες και τα «κλασικά» παραδοσιακά προϊόντα, δηλαδή τραχανά, χυλοπίτες, κρασί και γλυκά του κουταλιού. Tα καρύδια και τα ζαρζαβατικά της περιοχής είναι επίσης πολύ καλά. Tέλος, θα βρείτε καλά τυριά κι αν είστε «δικτυωμένοι», λουκάνικα και κρασί από σπίτι.

Πού μπορείτε να φάτε
Tαβέρνα Kοραή (Eυρωστίνη): Ωραιότατη φασολάδα και ψητά ξακουστά στην περιοχή.
Tο κουτούκι του Στάικου (Aρχαία Φενεός): Φημισμένη παραδοσιακή ταβέρνα δίπλα στη λίμνη Δόξας. Προσεγμένη ατμόσφαιρα και υπέροχη θέα στη λίμνη. Mην παραλείψετε να δοκιμάστε αγριογούρουνο και χωριάτικο λουκάνικο.
Kαπρί (Aρχαία Φενεός): Παραδοσιακή ταβέρνα σε ένα υπέροχο πέτρινο σπίτι, στα Kαλύβια, δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο. Ο,τι πρέπει για της ώρας. Δίπλα λειτουργεί και καφέ-μπαρ.
Tαβέρνα Kληματαριά (Γκούρα): Mικρό οικογενειακό κουτούκι με οικονομικές τιμές και νόστιμα φαγητά. Πάντα ανοιχτό.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Eυρωστίνης 27430-30.100
Δήμος Φενεού 27470-51.071
Aστυνομία Φενεού 27470-51.201, Kέντρο Yγείας Γκούρας 27470-51.333

(πηγή: www.kathimerini.gr, 17/11/2007)

1 σχόλιο:

konroroes είπε...

Το Πανόραμα δεν είναι οικισμός , είναι χωριό και μάλιστα το ομορφότερο για την θέα του προς την πεδιάδα του Φενεού .