Αναζητώντας ηφαίστεια στα Μέθανα

Τριάντα (!) ηφαίστεια σε μια μικρή χερσόνησο, πεζοπορικές διαδρομές, μικρά χωριουδάκια, γεωθερμικές πηγές για φυσικά spa. Η άνοιξη είναι η καλύτερη στιγμή για να ανακαλύψετε τα Μέθανα.

Κοντά στην Αθήνα, ήσυχα, μεσογειακά... Η χερσόνησος των Μεθάνων δεν συγκαταλέγεται στους προορισμούς των Αθηναίων. Κι όμως, ένα Σαββατοκύριακο σας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα γεωλογικά αξιοθέατα της περιοχής. Οι ειδικοί έχουν καταγράψει τριάντα περιοχές ηφαιστειακής δράσης, μικρούς ή μεγαλύτερους κρατήρες που φανερώνουν την πολυτάραχη γεωλογική ιστορία των Μεθάνων. Ο κυριότερος βρίσκεται σε μια κορυφή ύψους 400 μ. Έχει διάμετρο 100 μ. περίπου και βάθος 40-50 μ. Για να πάτε θα πρέπει να αναζητήσετε τον αγροτικό δρόμο που ξεκινάει από το χωριό Καμένη Χώρα και θα σας οδηγήσει μέχρι το μονοπάτι. Από κει θα πρέπει να περπατήσετε (περίπου μία ώρα χαλαρά). Πάντως, και το ίδιο το χωριό είναι όμορφο, με αρκετά παλιά σπίτια, ενώ η θέα προς τη θάλασσα ανεβαίνοντας για το ηφαίστειο, πραγματικά επιβλητική.

Με τόσο εκρηκτικό υπέδαφος δεν είναι περίεργο ότι παντού στη χερσόνησο αναβλύζουν θερμές πηγές με αξιόλογες ιαματικές ιδιότητες, γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Οι σημαντικότερες βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας στην πόλη των Μεθάνων (όπου λειτουργούν και τα δύο υδροθεραπευτήρια), την πιο «κουκλίστικη» όμως πηγή τη συναντάμε στο χωριό Άγιος Νικόλαος. Πρόκειται για το «Λουτρό του Παυσανία» (όντως!), δίπλα στη θάλασσα, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Ωραία ψαροχώρια για θαλασσινά δίπλα στο κύμα είναι το Βαθύ («αραξοβόλι» των σκαφάτων), ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Νικόλαος.

Know-How
Πολύ κατατοπιστικό για πληροφορίες είναι το site www.methana.com του Γερμανού Τομπάιας Σορ, που έχει ζήσει 10 χρόνια στην περιοχή. Είναι στα ελληνικά (μάλιστα ζητάει προκαταβολικά συγνώμη για τυχόν ορθογραφικά λάθη!) και δίνει πληροφορίες τόσο για θέματα ιστορίας, γεωλογίας και πεζοπορικών διαδρομών όσο και χρηστικά στοιχεία.

Φαγητό
Σε όλα τα χωριά θα βρείτε συμπαθητικές και οικονομικές ψαροταβέρνες. Ιδιαίτερη φήμη έχουν ο Τζίμης και το Παλαιόκαστρο στο Βαθύ.

(πηγή: www.athinorama.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: