Στις λίμνες της Ελλάδας

Λίμνη Πλαστήρα
Αυτή την εποχή καθρεφτίζει στα νερά της την ομορφιά ενός καταπράσινου τοπίου. Τα έλατα ακουμπούν στις όχθες της, η φρεσκάδα της ομίχλης τη λούζει τα πρωινά και το δειλινό πορφυρά χρώματα παίζουν με τις αποχρώσεις των γαλαζοπράσινων νερών. Απολαύστε τη θέα απ' το μπαλκόνι του ξενοδοχείου «Ναϊάδες» πίνοντας μια ζεστή σοκολάτα ή, ακόμα καλύτερα, αγναντέψτε τα Αγραφιώτικα βουνά μέσα από τη λίμνη, κάνοντας κανό-καγιάκ. Εξαιρετική ιδέα είναι επίσης να νοικιάσετε ένα ορειβατικό ποδήλατο και να γυρίσετε τη λίμνη, κάνοντας μια στάση στο Βοτανικό Κήπο του Νεοχωρίου για να ανακαλύψετε τη χλωρίδα της περιοχής (ανοιχτός καθημερινά, 10 π.μ.-1 μ.μ., 5 μ.μ.- 8 μ.μ., 24410 26345).
Πού θα μείνετε: Το Νεοχώρι έχει την ωραιότερη θέα στη λίμνη. Καλύτερο ξενοδοχείο είναι το «Ναϊάδες» (24410 93333), ωραία θέα έχετε όμως και απ' το «Αγνάντι» (24410 93190), το «Πανδίων» (24410 93440) και το «Αρχοντικό Ζακόνι» (24410 93433). Στο χωριό Νεράιδα στον ξενώνα «Νικόλαος Πλαστήρας» (24410 92460), στα Καλύβια Πεζούλας στις «Αιολίδες» (24410 92266) και στην «Ακρολιμνιά» (24410 92495). Στο Λαμπερό στο «Τιτάλειον» (24410 94970).
Πού θα φάτε: Στα Καλύβια Πεζούλας επιλέξετε ανάμεσα στην ψησταριά «Νευρόπολις», την ψαροταβέρνα «Πλαζ Πεζούλας» και το εστιατόριο «Φαγοπότι». Στο Νεοχώρι, προτιμήστε το «Αγνάντι» και το «Μανιτάρι».

Λίμνη Τσιβλού
Περιτριγυρισμένη από δάση και έλατα, η λίμνη Τσιβλού είναι το τέλειο μέρος για παιχνίδια με το νερό κάτω απ' τις ολάνθιστες αμυγδαλιές που φυτρώνουν στις όχθες της. Είναι επίσης καλό σημείο για να ξαποστάσουν και να χαλαρώσουν όσοι επιδίδονται σε off-road διαδρομές στην περιοχή γύρω από τη Ζαρούχλα. Αν το λέει η καρδιά σας όμως, μπορείτε ξεκινώντας από το χωριό Μεσορούγι (30 λεπτά από τη λίμνη) να κάνετε την τρίωρη πεζοπορική διαδρομή προς τα Ύδατα της Στυγός, τη μυθική πηγή όπου έπαιρναν το ιερό όρκο θνητοί και θεοί στην αρχαία Ελλάδα. Τα νερά πέφτουν από κάθετο βράχο ύψους 150 μέτρων σχηματίζοντας στη βάση
του μια σπηλιά, όπου τοποθετούνταν στην αρχαιότητα μία από τις πύλες του 'Αδη. Ό,τι κι αν κάνετε πάντως, κλείστε τη μέρα σας με καλό φαγητό στις ταβέρνες της περιοχής. Για να φτάσετε στο μικρό υδάτινο παράδεισο του Χελμού, ένα από τα κοντινότερα φυσιολατρικά weekends των Αθηναίων, θ' αφήσετε την Εθνική Αθηνών-Πατρών στο ύψος της Ακράτας, και θα στρίψετε προς Ζαρούχλα.
Πού θα μείνετε: Στη Ζαρούχλα στo «Αροάνια» (26960 35090).
Πού θα φάτε: Στου «Γιάννη» και στης «Έλενας» στο χωριό Ζαρούχλα.
Από τις καλύτερες χρονιές για ράφτινγκ η φετινή, με τα ποτάμια γεμάτα νερό

Λίμνη Κρεμαστών
Συγκεντρώνει τα νερά τεσσάρων ποταμών, του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Αγραφιώτη και του Τρικεριώτη. Χωμένη στην αγκαλιά του ορεινού όγκου των Αγράφων, είναι εύκολα προσβάσιμη από το Καρπενήσι και το Αγρίνιο. Τις όχθες της ενώνουν δύο μεγάλες γέφυρες, της Επισκοπής και της Τατάρνας.
Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε αυτό το τοπίο εξωπραγματικής γαλήνης είναι το κανο-καγιάκ.
Αν θέλετε όμως να το αγναντέψετε από ένα ιδανικό σημείο, βγαίνοντας από τη Δυτική Φραγκίστα, πάρτε το δρόμο προς Γρανίτσα-Βούλπη. Στις πλαγιές μιας μικρής χερσονήσου μέσα στη λίμνη βρίσκεται η Μονή Τατάρνας. Από την ολάνθιστη αυλή της έχετε μια εκπληκτική άποψη της λίμνης, ενώ στο μουσείο της φυλάσσονται ιερατικά κειμήλια που χρονολογούνται από το 13ο αιώνα.
Πού θα μείνετε: Στο χωριό Κρέντη στον ξενώνα «Μάκκας» (22370 31350), Ανατολική Φραγκίστα
ξενώνες «Το Κονάκι» (22370 95331) και «Τα δυο αλώνια» (22370 95346).
Που θα φάτε: Στην Ανατολική Φραγκίστα στην ταβέρνα «Σωτήρα» και στον «Σουλιώτη».

Στυμφαλία
Φυσιολατρία πέριξ της λίμνης και καλό φαγητό στα κοντινά χωριά Καστανιά, Σούλι και Καρτέρι. Μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα σας ως εδώ με μικρές πεζοπορικές διαδρομές στο καταπράσινο δάσος του Φενεού ή μια επίσκεψη στη λίμνη Δόξας. Στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Φενεό, μάλιστα, με τις θαυμάσιες αγιογραφίες θα δοκιμάστε νοστιμότατη ροδοζάχαρη, το γλυκό του κουταλιού που φτιάχνουν οι μοναχοί από τα τριαντάφυλλα της αυλής.
Πού θα μείνετε: Στην Καστανιά στο παλιό «Ξενία» (27470 61283). Στην Γκούρα στο «Καλλιστώ» (27470/51080) Στο Βραχάτι στο «Alkyon Resort» (27410 52010-11) .
Πού θα φάτε: Στο «Capris» στην Αρχαία Φενεό, «Κάτι Καλύτερο» στη Γκούρα, «Κουτούκι του Στάικου» στα Καλύβια (κοντά στην Αρχαία Φενεό).
Υδάτινη χαλάρωση στις Πρέσπες

Πρέσπες
Σαρκώδη λευκά νούφαρα κολυμπούν στο νερό, λιλά ίριδες ανθίζουν στις καλαμιές... Μα, οι Πρέσπες στην άλλη άκρη της Ελλάδας, θα μου πείτε. Σύμφωνοι, αξίζει όμως τον κόπο ένα long weekend για να δείτε από κοντά αυτό τον πολύ σημαντικό υδροβιότοπο που από το Μάιο μέχρι τις αρχές Ιουλίου περνάει την καλύτερη φάση του. Μπείτε σε μια από τις παραδοσιακές ξύλινες βάρκες και γλιστρήστε στα νερά της, περπατήστε στα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου και δείτε τις βυζαντινές αγιογραφίες
στα βράχια. Απολαύστε ένα ποτήρι κρασί τρώγοντας λιμνίσια ψάρια, ντόπια λουκάνικα ή φασολάδα.
Πού θα μείνετε: Στον 'Αγιο Αχίλλειο στον ομώνυμο ξενώνα (23850 46931) Στο Λαιμό (πριν τον 'Αγιο Γερμανό) στον κουκλίστικο ξενώνα «Λιακωτό» (23850 51200)
Πού θα φάτε: Στο χωριό Ψαράδες στην «Ακρολιμνιά», στη «Συντροφιά» και στους «Ψαράδες» και στον 'Αγιο Γερμανό στο «Τζάκι».

Λίμνη Λάδωνα
Στο πανοραμικό κάδρο που ανοίγεται μπροστά σας από την πλατεία του χωριού Δάφνη (45 χλμ. από τα Καλάβρυτα) κυριαρχεί η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί οικολογικό πάρκο. Κάντε κωπηλασία, ιστιοσανίδα, ψάρεμα ή βαρκάδα και αν θέλετε κάτι πιο έντονο ακολουθήστε τους ειδικούς της Eco Action στις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού που οργανώνουν: τοξοβολία, ορεινή ποδηλασία (mountain bike), κωπηλασία, κανό και καγιάκ στον ποταμό Λάδωνα.
Πού θα μείνετε: Στον ξύλινο, τύπου σαλέ, ξενώνα «Ευφορίων» της Eco Action (210 3317866-7) και στο «Σπίτι της Θεώνης» (27970 24000) στο χωριό Δήμητρα .
Πού θα φάτε: Στη Δάφνη στην ταβέρνα «Τζόλας» και για καφέ στο ολοκαίνουργιο καφέ «Νόστος». Στο χωριό Χόβολη στην «Κυρία Δέσποινα» για τα ξακουστά παϊδάκια της.
Στενό πέρασμα στην κοίτη του 'Αραχθου

(πηγή: www.athinoramatravel.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: