Πόλη του Μανιταριού τα Γρεβενά

Ταυτότητα και έμβλημα αποκτούν τα Γρεβενά με τα προϊόντα της γης που απλόχερα χαρίζει η φύση στα δάση του εθνικού δρυμού της Πίνδου, τη Βάλια Κάλντα. Ανακηρύχθηκαν επισήμως σε «Πόλη του Μανιταριού» με ομόφωνη απόφαση που ελήφθη χθες το βράδυ απο το δημοτικό συμβούλιο. Η ιδέα δεν ξεφύτρωσε σαν.... μανιτάρι. Υπήρχε γόνιμο έδαφος που καλλιεργούν εδώ και χρόνια φανατικοί μανιταροσυλλέκτες διαδίδοντας τις γνώσεις αλλά και τα οφέλη της συναρπαστικής αυτής διαδικασίας αναψυχής και... άθλησης που παρέχει η συλλογή άγριων αυτοφυών μανιταριών στα δάση της ελληνικής γης.

Ο Δήμος Γρεβενών, αξιοποιώντας την παράδοση ετών, την εμπειρία γύρω απο τη μανιταρογνωσία, υιοθέτησε την πρόταση του αναγνωρισμένου εντός και εκτός Ελλάδος συλλόγου «Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας» να «θέσει τα μανιτάρια στο επίκεντρο ανάπτυξης της περιοχής, πολιτιστικής, εκπαιδευτικής, οικονομικής και κοινωνικής», ανέφερε στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Γιώργος Νούτσος.

Ηδη τα Γρεβενά εδώ και μια δεκαετία προσελκύουν περίπου 10.000 επισκέπτες λάτρεις του είδους στην ετήσια πανελλήνια γιορτή μανιταριού (τέλη Αυγούστου). Παράλληλα στην περιοχή ανθούν επιχειρήσεις που συλλέγουν, τυποποιούν και εμπορεύονται μανιταροπροϊόντα, ενώ όλα σχεδόν τα κέντρα εστίασης της Δυτικής Μακεδονίας συμπεριλαμβανουν στον κατάλογό τους εδέσματα με άγρια αυτοφυή μανιτάρια, με αποκλειστική μαλιστα μανιταροταβέρνα στα Γρεβενά.

Περισσότερα απο 1.000 μανιτάρια φυτρώνουν στον εθνικό δρυμό της Πίνδου και σε τεράστιες ποσότητες στα δρυοδάση του Βοΐου - στα όρια των νομών Γρεβενών και Κοζάνης όπου υπάρχουν εκ παραδόσεως οι πιο φανατικοί μανιταροσυλλέκτες. «Μετά 15 χρόνια δράσης καταφέραμε να κάνουμε το μανιτάρι αναγνωρίσιμο είδος της περιοχής μας -χαρακτηριστικό του τόπου μας. Και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα θέλουμε να εκμεταλλευτούμε, να το αναδείξουμε και να το ενισχύσουμε με σεβασμό στο περιβάλλον, στην τοπική ιστορία και τη λαογραφία», επισήμανε ο κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, ψυχή του συλλόγου μανιταρόφιλων, συγγραφέας τριών βιβλίων και εκπαιδευτής μανιταρογνωσίας και μανιταρογευσιγνωσίας σε όλη τη χώρα..

Την εκμετάλλευση αυτού του προϊόντος θα ενισχύσει ο Δήμος Γρεβενών με ενα πλέγμα δραστηριοτήτων που θα υλοποιήσει άμεσα, Στο πλαίσιο ανακήρυξης των Γρεβενών ως «Πόλης του Μανιταριού», εξηγεί ο κ. Νούτσος, θα ιδρύσει το σπίτι-μουσείο μανιταριού, με εργαστήρι τυποποίησης-ταυτοποίησης του προϊόντος και παράλληλες δραστηριότητες (σεμινάρια μυκητογνωσίας, εκθέσεις κ.ά.). Οι δράσεις του θα περιλαμβάνουν επίσης συστηματική εκπαίδευση όσων ασχολούνται με τα μανιτάρια (εστιάτορες, ορειβάτες, φυσιολάτρες κ.ά.), διοργάνωση φεστιβάλ γευσιγνωσίας μανιταρογνωσίας, έκδοση έντυπου υλικού κ.ά. Το μανιτάρι θα είναι στο εξής έμβλημα-σύμβολο της πόλης που θα διακοσμεί πάρκα, πλατείες και κόμβους, ενώ θα αποτελέσει το θέμα αδελφοποίησης με πόλεις που φέρουν μακροχρόνια παράδοση στη γνώση και τη συλλογή μανιταριών.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 27/11/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: