Ρεκόρ επισκεπτών στο Άουσβιτς



Περίπου 1,22 εκατομμύριο άνθρωποι επισκέφθηκαν το 2007 το ναζιστικό στρατόπεδο «Άουσβιτς - Μπιρκενάου» στο πολωνικό έδαφος, ενώ το 2006 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περίπου ένα εκατομμύριο επισκεπτών.

Ο Πολωνός εκπρόσωπος του Μουσείου του στρατοπέδου, Γιάροσλαβ Μένσεφτ διευκρίνισε ότι «στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες προέρχονται από το εξωτερικό, συνολικά περίπου 755 χιλιάδες, από τους οποίους 91 χιλιάδες επισκέπτες έρχονται από τις ΗΠΑ, 101 χιλιάδες από τη Βρετανία, και 60 χιλιάδες από την Γερμανία.

Ο ίδιος επισήμανε ότι, αφότου η Πολωνία είναι κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αεροπορικές εταιρείες με χαμηλό ναύλο εξυπηρετούν το διεθνές αεροδρόμιο στην Κρακοβία, το «ρεύμα» επισκεπτών προς το ναζιστικό στρατόπεδο, «έχει σαφέστατα ενισχυθεί». Στο «Αουσβιτς - Μπιρκενάου», όπου τα κρεματόρια λειτουργούσαν νυχθημερόν, θανατώθηκαν επίσης από τους Ναζιστές, Τσιγγάνοι, Σοβιετικοί και Πολωνοί. Ο ακριβής συνολικός αριθμός των θυμάτων δεν διαμορφώθηκε ποτέ.

Το ανωτέρω στρατόπεδο «Σύμβολο του «Ολοκαυτώματος», στο έδαφος της νότιας Πολωνίας, επισκέφθηκαν πέρυσι και 456 χιλιάδες Πολωνοί. Εκτός Αμερικανών, Βρετανών και Γερμανών, το «Άουσβιτς - Μπιρκενάου», που απελευθερώθηκε αρχές του 1945, όλο το 2006 επισκέφθηκαν περίπου 4.5 χιλιάδες Κινέζοι, 6.8 χιλιάδες Ιάπωνες και 38 χιλιάδες Νοτιοκορεάτες.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 7/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: