Θετική για την Αυστρία η διεύρυνση της «Ζώνης Σένγκεν»

Θετικός για την Αυστρία εμφανίζεται ο πρώτος απολογισμός της πρόσφατης διεύρυνσης της αποκαλούμενης «Ζώνης Σένγκεν» - με την οποία από τις 21 του περασμένου Δεκεμβρίου έχουν καταργηθεί ουσιαστικά τα σύνορά της με τέσσερις γειτονικές της χώρες την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Τσεχία - όπως διαπιστώνεται τώρα από τα επίσημα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη ισχύος της «διεύρυνσης».

Η επέκταση της Συνθήκης Σένγκεν και στις τέσσερις γειτονικές της χώρες-νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε γιορτασθεί από την Αυστρία με κάθε επισημότητα στους μέχρι τότε μεταξύ τους συνοριακούς σταθμούς, παρουσία της αυστριακής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας και των ομολόγων της από τις άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, ένα εικοσαήμερο μετά την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στην Αυστρία και τις τέσσερις αυτές χώρες - οι οποίες αποτελούν πλέον τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ - δεν επαληθεύθηκαν οι ανησυχίες μεγάλης μερίδας του αυστριακού πληθυσμού για αύξηση της εγκληματικότητας, για επιπλέον διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, επιθέσεις, σενάρια που προωθούσαν συστηματικά τα δύο ακροδεξιάς και εθνικιστικής απόκλισης κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρεται στη στατιστική του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, για παράδειγμα ο αριθμός των επισημάνσεων παρανόμων - δηλαδή ατόμων χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα - μειώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν ένα χρόνο, από 924 σε 663, ενώ εκείνου των επισημανθέντων δουλεμπόρων από 29 σε 11.

Λόγω της υποχρεωτικής πλέον διαδικτύωσης των νέων χωρών της Συνθήκης Σένγκεν, έχει αυξηθεί βέβαια σημαντικά, κατά 2.899, ο αριθμός των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης που πριν τη διεύρυνση ανερχόταν σε 16.000, ενώ, με βάση τα νέα στοιχεία, στις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν, έγιναν στην Αυστρία 17 συλλήψεις ατόμων που θα εκδοθούν σε άλλη χώρα και αντίστοιχα 51 συλλήψεις στις νέες χώρες του Σένγκεν.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκιούντερ Πλάτερ διαβεβαίωσε εκ νέου πως στις περιπτώσεις αιτούντων άσυλο οι οποίοι έχουν εισέλθει στην Αυστρία από άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, αυτοί θα επαναπροωθούνται σε αυτές το ταχύτερο δυνατόν, στη βάση της αποκαλούμενης Συμφωνίας του Δουβλίνου.

Η 21 Δεκεμβρίου 2007, κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ η νέα διεύρυνση της Ζώνης Σένγκεν, χαρακτηρίστηκε ως αφετηρία μιας νέας εποχής της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης για την Αυστρία και τις τέσσερις γειτονικές της χώρες Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία με τις οποίες καταργήθηκαν ουσιαστικά τα μεταξύ τους σύνορα.

Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως, με την έναρξη ισχύος της διευρυμένης Ζώνης Σένγκεν από τις 21 Δεκεμβρίου, τερματίσθηκε και η επικουρική υπηρεσία προς τις αυστριακές συνοριακές αστυνομικές αρχές, που παρείχαν τα τελευταία χρόνια κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με τις τέσσερις γειτονικές χώρες της Αυστρίας, 1.500 άνδρες των αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων, και απομακρύνθηκαν αντίστοιχα τα φυλάκια και παρατηρητήρια τους.

Η αποχώρηση αυτών των στρατιωτών αφορά την άμεση περιοχή των συνόρων, αφού η αυστριακή κυβέρνηση στις αρχές Νοεμβρίου είχε αποφασίσει κατ΄αρχήν μια παράταση των επικουρικών υπηρεσιών τους στην ενδοχώρα μέχρι τουλάχιστον το Σεπτέμβριο του 2008. Η απόφαση αυτή φέρεται να θεωρήθηκε σκόπιμη εξαιτίας των ανησυχιών σε μερίδα του πληθυσμού για αύξηση της εγκληματικότητας μετά την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 11/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: