Πιο ασφαλείς οι πτήσεις το 2007

Εγιναν 136 σοβαρά αεροπορικά δυστυχήματα, ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και 44 χρόνια

Από τους ασφαλέστερους για την πολιτική αεροπορία ήταν ο χρόνος που πέρασε, καθώς καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός αεροπορικών δυστυχημάτων των τελευταίων 44 ετών. Το αισιόδοξο συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Καταγραφής Αεροπορικών Δυστυχημάτων, μία ανεξάρτητη αρχή της πολιτικής αεροπορίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τη χρονιά που πέρασε έγιναν 136 σοβαρά αεροπορικά δυστυχήματα, ενώ το 2006 ο αριθμός τους ανερχόταν σε 164. Ο αριθμός των αεροπορικών δυστυχημάτων το 2007 είναι ο μικρότερος από το 1963, αν και σε πολλές περιπτώσεις κάποια ατυχήματα επαναξιολογούνται από ασφαλιστικές εταιρείες που θα πρέπει να καταβάλουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις και πιθανώς μελλοντικά να προστεθούν στον δημοσιευθέντα κατάλογο.

Ταξίδεψαν 2,2 δισ. επιβάτες

Ωστόσο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιεί και η Διεθνής Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΙΑΤΑ), καταγράφηκε αύξηση των επιβατικού κοινού κατά 3% το 2007, ενώ ταξίδεψαν με αεροσκάφη 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι

Η Υπηρεσία Καταγραφής Αεροπορικών Δυστυχημάτων, η οποία εδρεύει στην Γενεύη, επίσης αναφέρει ότι στα καταγραφέντα περιστατικά έχασαν τη ζωή τους 965. Τα ανθρώπινα θύματα, δηλαδή, των αεροπορικών συμβάντων μειώθηκαν κατά 25% συγκριτικά με το 2006. Το ένα τρίτο των δυστυχημάτων συνέβησαν στη Βόρεια Αμερική. Μόνο στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 34 θανατηφόρα δυστυχήματα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στα περιστατικά που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ μειώθηκε από 75 το 2006 σε 66. Ειδικότερα, ο Ρόναν Χιούμπερτ, διευθυντής της Υπηρεσίας Καταγραφής Αεροπορικών Δυστυχημάτων τόνισε ότι κάθε χρόνο που περνάει η πολιτική αεροπορία γίνεται ασφαλέστερη, αν και σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, η Ινδονησία και η Κολομβία, παραμένουν ουραγοί στην προσπάθεια βελτίωσης της ασφάλειας των αεροπορικών ταξιδιών.

Το τραγικό δυστύχημα της Tam Linhas Aereas της 17ης Ιουλίου στην Βραζιλία, όταν το αεροσκάφος ξέφυγε από τον διάδρομο προσγείωσης και προσέκρουσε σε κτίριο του Σάο Πάολο, με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες 199 επιβάτες και πλήρωμα, ήταν το χειρότερο δυστύχημα του 2007. Αλλα σοβαρά αεροπορικά δυστυχήματα του περασμένου έτους ήταν η συντριβή αεροπλάνου της Κenya Airways τον Μάιο κατά το οποίο προκλήθηκαν 114 θάνατοι και η συντριβή αεροσκάφους της εταιρείας χαμηλού κόστους Αdamair τον Ιανουάριο στην Ινδονησία με 102 νεκρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα καταγεγραμμένα δυστυχήματα αφορούσαν μικρά επιβατικά αεροσκάφη. Μεγαλύτερα αεροπλάνα αεροπορικών εταιρειών εμπλέκονται μόνο στο 25% των καταγεγραμμένων συμβάντων. Εχουν, όμως, πολύ περισσότερα θύματα λόγω των πολλών επιβατών που μεταφέρουν. Στα περυσινά ατυχήματα εμπλέκονται οκτώ αεροσκάφη της αμερικανικής αεροβιομηχανίας Boeing, τέσσερα της ευρωπαϊκής Airbus και δώδεκα της ρωσικής εταιρείας Αntonov.

Τέλος, η υπηρεσία καταγραφής αεροπορικών δυστυχημάτων καταγράφει όλα τα δυστυχήματα αεροσκαφών με δυνατότητα μεταφοράς τουλάχιστον έξι επιβατών και πληρώματος, κατά τα οποία το πτητικό μέσο καταστρέφεται ολοσχερώς.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 3/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: