Θα πειθαρχήσουν στην καπνοαπαγόρευση;

«Ακαπνη» ξύπνησε την πρώτη ημέρα του χρόνου η Γαλλία, καθώς από 1ης Ιανουαρίου 2008 ετέθη σε ισχύ η απαγόρευση του καπνίσματος σε καφέ και μπιστρό, εστιατόρια και ταβέρνες, γενικώς σε χώρους μαζικής συνεύρεσης, συνεστίασης και διασκέδασης, ένδεκα μήνες μετά την επιβολή του στους χώρους εργασίας και στα δημόσια κτίρια.

Τα συγχαρητήρια της υπουργού Υγείας Ροζλίν Μπασελό δέχθηκαν χθες οι Γάλλοι καπνιστές, που εμφανίστηκαν «μάλλον πειθαρχημένοι», σύμφωνα με τον «Φιγκαρό», ύστερα από τις 24 ώρες χάριτος που δώρισαν στους 13,5 εκατομμύρια Γάλλους καπνιστές οι Αρχές την Πρωτοχρονιά. Σημάδι οριστικής υποταγής των γενικώς ανυπότακτων Γάλλων ή παραπλανητική συμπεριφορά την ώρα που εξετάζονται τρόποι «καταστρατήγησης του μέτρου και κοροϊδίας του συστήματος»; Το μέλλον θα δείξει.

Πάντως, πρώτος τη «σημαία της επανάστασης» σήκωσε ο ιδιοκτήτης του Καφέ 203 στη Λυών και μάλιστα με καλλιτεχνικό τρόπο, αναρτώντας μεγάλη φωτογραφία που δείχνει ξεχειλισμένα τασάκια και γόπες. Ο ευρηματικός ιδιοκτήτης του 203 Κριστόφ Σεντά, εμψυχωμένος ίσως και από τους Γερμανούς εστιάτορες, η Ομοσπονδία των οποίων προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας τροποποίηση της απαγόρευσης, διότι οι δουλειές έκοψαν επικίνδυνα, ανακοίνωσε ότι στο μαγαζί του το κάπνισμα θα επιτρέπεται από το απόγευμα έως τις 2 το πρωί και ότι θα καλύψει τα πρόστιμα πουλώντας μικρά ζωγραφισμένα τασάκια.

Περιπολίες ελεγκτών
Προκειμένου περί των προστίμων, οι Γάλλοι παραβάτες αντιμετωπίζουν χρηματικές ποινές που κυμαίνονται από 68 έως 450 ευρώ οι καπνιστές και από 135 έως 750 ευρώ οι καταστηματάρχες. Περιπολίες άρχισαν να εκτελούν χθες οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας, της αστυνομίας και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών, χωρίς τις πρώτες ώρες της «καπνοαπαγόρευσης» να εκτυλιχθούν «σκηνές απείρου κάλλους», όπως προέβλεπαν πολλοί γνωρίζοντας τη σχέση μίσους ανάμεσα στους Γάλλους πολίτες και τα όργανα που τιμωρούν παραβάτες.

Η καπνοαπαγόρευση έφτασε και στα εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. του Βερολίνου, και της Πορτογαλίας, όπου πρώτος παραβάτης ανεδείχθη ο επικεφαλής της αντικαπνιστικής υπηρεσίας.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 3/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: