Αμερικανοί και Βρετανοί λατρεύουν το φαστ φουντ

Oι Βρετανοί και οι Αμερικανοί είναι οι φανατικότεροι λάτρεις του φαστ φουντ, σε αντίθεση με τους Γάλλους που συμπαθούν λιγότερο από όλους το πρόχειρο και συνήθως παχυντικό φαγητό. Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε σε 13 χώρες το ινστιτούτο Synovate σε συνεργασία με το BBC και η οποία επιβεβαιώνει την αυξανόμενη ανησυχία ανά τον κόσμο για τους κινδύνους της παχυσαρκίας.

Δεν μπορούν να στερηθούν
Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι οι κάτοικοι διαφορετικών χωρών αντιμετωπίζουν διαφορετικά το ζήτημα της υγιεινής διατροφής και της αύξησης του βάρους. «Οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους αντιφατικοί και πουθενά δεν είναι αυτό σαφέστερο από ό,τι στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ζήτημα του βάρους τους», λέει ο Στιβ Γκάρτον του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Synovate.

«Η έρευνα δείχνει ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να στερηθούν ένα χάμπουργκερ ή ένα επιπλέον κομμάτι πίτσα και αυτό που κάνουν για να αισθανθούν καλύτερα, είναι να τα τρώνε συνοδεία κόκα κόλας με λιγότερες θερμίδες». Πράγματι το 45% των Βρετανών, το 44% των Αμερικανών και το 37% των Καναδών δηλώνουν ότι δεν μπορούν να στερηθούν το φαστ φουντ επειδή τους αρέσει πάρα πολύ η γεύση του.

Οι Γάλλοι διαφωνούν
Αντιθέτως οι Γάλλοι, που παραδοσιακά επαίρονται για την υψηλής ποιότητας γαστρονομία τους, διαφωνούν κάθετα: το 81% εξ αυτών απορρίπτει το φαστ φουντ ενώ ανάλογη άποψη εκφράζουν το 75% των πολιτών της Σιγκαπούρης και των 73% των πολιτών στο Χονγκ Κονγκ και τη Ρουμανία. «Οι Βρετανοί λατρεύουν τα fish and chips - παραδοσιακό βρετανικό σνακ με ψάρια και τηγανητές πατάτες- τονίζει ο Γκάρτον, ενώ ο Τιερί Παγιέ, του ινστιτούτου Synovate στη Γαλλία, υπογραμμίζει τη διαφορετική προσέγγιση των Γάλλων.

«Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την εμφάνισή τους. Το να είναι λεπτοί και κομψοί αποτελεί μέρος της κουλτούρας τους και ταυτόχρονα λόγο για να καυχώνται. Πέραν αυτού, όμως, όλο και περισσότεροι Γάλλοι συνειδητοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία τους. Το 15% των Γάλλων και το 12% των Αμερικανών ζυγίζονται καθημερινά ενώ στο Χονγκ Κονγκ οι άνθρωποι δεν ανεβαίνουν στις ζυγαριές περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Διαφορετικές επίσης είναι οι προσεγγίσεις σε διαφορετικές χώρες που μετείχαν στην έρευνα, όσον αφορά στους τρόπους τους οποίους επιλέγουν για να χάσουν βάρος. Γενικά το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο περιορισμός του φαγητού είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσουν βάρος, ενώ το 43% τονίζει ότι η περισσότερη και συχνότερη σωματική άσκηση συμβάλλει στην απώλεια των περιττών κιλών. Ειδικότερα το 57% των Αμερικανών, το 56% των Γάλλων και το 54% των Βρετανών αποφασίζουν να τρώνε λιγότερο προκειμένου να αδυνατίσουν.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 3/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: