Κίνγκστον: Στην πατρίδα της ρέγκε (Τζαμάικα)

Το όνομά του είναι συνώνυμο των ρασταφάρι, της ρέγκε μουσικής και του Μπομπ Μάρλεϊ, της χαλαρότητας, αλλά και της αδυσώπητης φτώχειας

Μόνο με το άκουσμά του, η σκέψη μεταφέρεται σε μια εξωτική παραλία. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, το σκηνικό εμπλουτίζεται με μιαν αιώρα, ενώ από κάπου μακριά ακούγεται μουσική. Οσο για τη συνέχεια, είναι όλη δική σας, αρκεί να διαθέτετε περισσή φαντασία... ή ακόμα καλύτερα χρόνο και χρήμα!

Τζαμάικα. Ολόκληρη η χώρα είναι ένα νησί. Βρίσκεται στα νερά της Καραϊβικής και ανήκει στο σύμπλεγμα των Μεγάλων Αντιλών. Γύρω της δεσπόζουν το ηπειρωτικό κομμάτι της Κεντρικής Αμερικής, η Κούβα, η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία. Στη γλώσσα των ιθαγενών η χώρα προφέρεται «Ξαϊμάκα» και σημαίνει «χώρα των πηγών» ή «χώρα του ξύλου και του νερού».

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τζαμάικα είναι ο σημερινός μας προορισμός που ακούει στο όνομα Κίνγκστον. Με πληθυσμό που δεν ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο, η πόλη βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και η... «σκούφια» της κρατάει από το 1693.

Ιδρύθηκε από τους πρόσφυγες που επέζησαν έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό ο οποίος κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης του Βασιλικού Λιμανιού που προϋπήρχε στην περιοχή του σημερινού Κίνγκστον. Αρχικά, οι πρόσφυγες ζούσαν σε σκηνές και μόνο μετά τις συνεχείς και καταστροφικές επιθέσεις που δέχτηκαν από πειρατές (1703) άρχισε η πόλη να αναπτύσσεται, για να φτάσει στα 1716 να αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Τζαμάικα.

Μια περιήγηση στην πόλη περνάει από τα σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε:
• Το Μουσείο του Μπομπ Μάρλεϊ
• Τους Βοτανικούς Κήπους της Ελπίδας
• Τον Ζωολογικό Κήπο
• Την Εθνική Πινακοθήκη
• Την Εθνική Βιβλιοθήκη
• Το Devon House
• Το Μικρό Θέατρο
• Το Ιστορικό Αρχαιολογικό Μουσείο
• Το Ναυτικό Μουσείο
• Το Giddy House

Στην Ενοριακή Εκκλησία του Κίνγκστον υπάρχει ο παλαιότερος τάφος (1699) που έχει βρεθεί στη χώρα, ενώ μερικά μόνο οικοδομικά τετράγωνα της πόλης ανήκουν στην Ισπανική Πόλη, η οποία ήταν πρωτεύουσα της Τζαμάικα πριν από το Κίνγκστον. Εδώ, θα δείτε τον Καθεδρικό Ναό του St Jago de la Vega, που χτίστηκε το 1523 και είναι ο παλαιότερος καθεδρικός του δυτικού ημισφαιρίου.

Η περιοχή βόρεια του Νέου Κίνγκστον διαθέτει εντυπωσιακά σπίτια και όμορφα τοπία, ενώ ταξιδεύοντας ανατολικά της πόλης, κατά μήκος του Δρόμου της Ελπίδας με κατεύθυνση τα περίφημα Μπλε Ορη που δεσπόζουν πάνω από το Κίνγκστον, η θέα είναι εξαιρετική.

Στο Κίνγκστον μπορείτε επίσης να επιδοθείτε σε διάφορες δραστηριότητες, όπως το γκολφ και η ιππασία, ενώ αν ανήκετε στους φιλότεχνους δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε κάποια από τις συναυλίες ή τις παραστάσεις της Εθνικής Εταιρείας Χορού και Θεάτρου ή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας. Οσοι, τέλος, τείνετε προς την κατανάλωση, η πόλη διαθέτει πολλά μαγαζιά και μπουτίκ, αλλά και σειρά αφορολόγητων καταστημάτων, όπου θα βρείτε ενδιαφέροντα προϊόντα και κατασκευές της τοπικής λαϊκής τέχνης.

Πρακτικά και απαραίτητα
-Το κέντρο της πόλης χωρίζεται σε δύο μέρη: στο ιστορικό, στο οποίο όμως οι δείκτες εγληματικότητας είναι υψηλοί, και στο Νέο Κίνγκστον, που είναι αρκετά πιο ασφαλές και αποτελεί την πιο τουριστική περιοχή της πόλη. Εδώ, θα συναντήσετε το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των μπαρ.
-Για τη διαμονή σας, θα βρείτε πολύ καλές υποδομές, σε τιμές για όλες τις τσέπες. Με δεδομένο, βέβαια, ότι θα ταξιδέψετε στην πόλη τον μήνα Δεκέμβριο και κάνετε αναζήτηση σε ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων, μια μέση τιμή για ένα απλό δίκλινο δωμάτιο με πρωινό είναι τα 100 ευρώ. Φυσικά, μπορείτε να βρείτε και πιο φθηνά δωμάτια, αν και τα περισσότερα που θα πετύχετε είναι μάλλον ακριβότερα.
-Αν και θα περιμένατε να συναντήσετε στο Κίνγκστον κυρίως ταξιδιώτες με σκοπό τις διακοπές, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην πόλη έρχονται επισκέπτες από κάθε μεριά του πλανήτη, όχι μόνο για αναψυχή αλλά και για δουλειά. Η πόλη, μάλιστα, φιλοξενεί τουλάχιστον 35 διεθνείς πρεσβείες και ως εκ τούτου… διεθνή κουζίνα! Επιπλέον, για τη διασκέδασή σας, η πόλη προσφέρει εξαιρετική νυχτερινή ζωή, με τη ρέγκε μουσική να διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!
-Οσο για τα ρούχα που θα πρέπει να πάρετε μαζί σας, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το κλίμα της Τζαμάικα είναι τροπικό και ως εκ τούτου ο προορισμός προσφέρεται για διακοπές καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τη θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από τους 24 βαθμούς, αλλά και να μην ξεπερνάει τους 29° C. Μια συμβουλή που πρέπει να έχετε κατά νουν και ισχύει για όλους τους τροπικούς προορισμούς της Κεντρικής τουλάχιστον Αμερικής: όταν οργανώνετε το ταξίδι σας πρέπει να ενημερωθείτε για τον καιρό, έτσι ώστε να μην «πέσετε» είτε σε πλημμύρες είτε ακόμα χειρότερα σε τυφώνες.

Το ξέρατε πως
-Η Τζαμάικα είναι η τρίτη δημοφιλέστερη αγγλόφωνη χώρα της Αμερικής μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το δε Κίνγκστον είναι η μεγαλύτερη αγγλόφωνη πόλη νότια του Μαϊάμι.
-Το Κίνγκστον διαθέτει, επίσης, το έβδομο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι του κόσμου.

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Γενικές πληροφορίες
www.jamaica-travel-vacation.com
www.jamaicatravelnet.com
www.all-jamaica.com

Διαμονή
www.seejamaicacheaply.com
www.lastminute.com

Αξιοθέατα
www.devonhousejamaica.com

(πηγή: www.kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: