36 ώρες στην τροπική Σαρασότα της Φλόριντα

Χτισμένη πάνω σε πανέμορφο κόλπο, πίσω από πραγματικό περιδέραιο αμμουδερών νησιών, η πόλη - θέρετρο της Σαρασότα ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1920 από το ζεύγος Τζον και Μέιμπλ Ρίνγκλινγκ, ιδιοκτήτες του ομώνυμου διεθνούς τσίρκου. Το ζευγάρι δεν ερχόταν στη Σαρασότα για να ξεφύγει από τους κλόουν και τα ζώα. Αντίθετα, μετέφεραν στο θέρετρο ολόκληρο το τσίρκο, για να τους κρατάει συντροφιά στους τροπικούς χειμώνες της Φλόριντα. Μέχρι τις μέρες μας, αυτή η μικρή πόλη έχει διατηρήσει τη ζωντάνια πραγματικής μεγαλούπολης, ενώ το τσίρκο συνεχίζει να επισκέπτεται τη Σαρασότα κάθε χειμώνα.

Παρασκευη
5 μ.μ. Απαστράπτον κοκτέιλ
Βάλτε τα πόδια σας στην άμμο, προτού σκοτεινιάσει και πηγαίνετε στην παραλία Λίντο Κι, μια όαση χαλάρωσης με λευκή άμμο, από την άλλη μεριά του κόλπου της Σαρασότα. Αφήστε το αυτοκίνητό σας κοντά στο Ριτς Κάρλτον Μπιτ Κλαμπ, τρέξτε στο Λίντο Κι Τίκι Μπαρ και παραγγείλετε το ονομαστό κοκτέιλ Γκριν Φλας (Πράσινη Αστραπή), αποτελούμενο από ρούμι, ανανά και μιντόρι.

8 μ.μ. Επιλογή σεβίτσε
Ο Ντάρουιν Σάντα Μαρία, σεφ και ιδιοκτήτης του Σέλβα Γκριλ, κατάγεται από το Περού και οι γεύσεις της χώρας του διεισδύουν σε όλα τα εδέσματα του μενού του. Αξίζει να δοκιμάσετε τα πάντα στο Σέλβα Γκριλ, που σερβίρει πιθανότατα το καλύτερο φαγητό στην πόλη. Το καλύτερο πιάτο είναι το σπιτικό σεβίτσε, σε δέκα διαφορετικές γεύσεις, με το Σέλβα σεβίτσε να αποτελείται από σταφύλι κορβίνα, καλαμπόκι και γλυκοπατάτα, έχοντας τη γεύση της πρώτης ημέρας του καλοκαιριού.

10 μ.μ. Ρυθμός και μπίλιες
Η νυχτερινή ζωή στη Σαρασότα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πηγαίνετε στο Γκέιτορ Κλαμπ, δημοφιλές χορευτικό κέντρο, με μουσική R&B. Στον πάνω όροφο υπάρχουν μπιλιάρδα και σερβίρονται 125 διαφορετικά είδη ουίσκι. Μην τα δοκιμάσετε όλα! Για περισσότερη ποικιλία ενημερωθείτε από το τοπικό περιοδικό Creative Loafing.

Σαββατο
8.30 π.μ. Βελτιώστε το ρεβέρ σας
Το πρωινό τένις αρχίζει! Αν και το τένις κλαμπ Κόλονι Μπιτς εντ Τένις Ριζόρτ έχει παλιώσει λίγο, παραμένει κορυφαίο. Οι περισσότεροι πελάτες επιλέγουν πολυήμερα πακέτα, αλλά μπορείτε να χρεωθείτε και με το μάθημα. Αν, πάλι, ο συνοδός σας δεν ενδιαφέρεται για το άθλημα, μπορεί να βουτήξει στην καταγάλανη παρακείμενη παραλία του Λόνγκοουτ Μπιτς.

1 μ.μ. Υγεία σε πακέτο
Χαρακτηριστικό της εκτεταμένης οικιστικής ανάπτυξης στη Φλόριντα είναι ότι μπορεί να ανακαλύψετε τα καλύτερα καταστήματα στα πιο απροσδόκητα σημεία. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Σάιμονς Κόφι Χάους, που σερβίρει ένα από τα καλύτερα γεύματα της περιοχής, χωμένο σε ανώνυμο εμπορικό κέντρο. Με τη βοήθεια ψωμιού ολικής αλέσεως, αφράτων πανίνι και άλλων δημιουργικών εκδοχών καθημερινών εδεσμάτων, έχει την ικανότητα να σας κάνει χορτοφάγους.

2 μ.μ. Ζήτω η Σιέστα!
Ο κόλπος της Σαρασότα διαθέτει άφθονες αμμουδερές παραλίες στα γαλανά νερά του Κόλπου του Μεξικού. Η δημόσια παραλία Σιέστα, όμως, στο Σιέστα Κι, θεωρείται η καλύτερη από τους ντόπιους και προσελκύει κολυμβητές κάθε είδους. Το καλύτερο από όλα: η Σιέστα δεν γεμίζει ποτέ!

5 μ.μ. Κεχριμπάρι και μπαντάνα
Η πλατεία Σεν Αρμάν είναι το τουριστικό επίκεντρο της αγοράς. Εκεί αξίζει να ανακαλύψετε τις μικροσκοπικές μπουτίκ, όπως την γκαλερί Μπάλτικ Aμπερ, που ειδικεύεται σε χειροποίητα κεχριμπαρένια σκουλαρίκια από τη Βαλτική.

8 μ.μ. Δείπνο ΠανΑμ
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η τεμπέλικη οδός Χίλβιου δεν μοιάζει με πόλο νυχτερινής ζωής. Τα Σαββατοκύριακα, όμως, θα είστε τυχεροί αν βρείτε θέση πάρκινγκ. Πολύβουα εστιατόρια και μπαρ άνοιξαν πρόσφατα τις πόρτες τους κατά μήκος της οδού. Για ζωντανή ατμόσφαιρα και ευρηματικό μενού, πηγαίνετε στο Τέιμπλ, πολυτελές εστιατόριο που προσφέρει τη λεγόμενη κουζίνα «Ατλαντικού» και συνδυάζει γεύσεις από την Καραϊβική, τη Νότια Αμερική, αλλά και τις πολιτείες του Νότου των ΗΠΑ. Ζητήστε τραπέζι στην ήσυχη πίσω αίθουσα πριν από τις εννιά.

10 μ.μ. Rock On
Αν δεν σας αρέσουν οι ντισκ τζόκεϊ, περάστε από το διπλανό Φάιβ Οκλόκ Κλαμπ, μπαράκι με ζωντανή ροκ μουσική, που συνεχίζει την παράδοση από το 1955, με διαφορετικό συγκρότημα κάθε βράδυ και μπορεί να ακούσετε από ρέγκε μέχρι χέβι μέταλ.

Κυριακη
10 π.μ. Παράξενη ανάπτυξη
Χορτάσατε ήλιο και άμμο; Κάντε μια βόλτα γύρω από τους Βοτανικούς Κήπους Μαρί Σέλμπι, ένα πάρκο γεμάτο μπαμπού, τροπικά δέντρα μπανιάν και σκιερές γωνιές, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη μοναδική θέα του Κόλπου της Σαρασότα. Το αληθινό κόσμημα, όμως, είναι το τροπικό θερμοκήπιο του βοτανικού μουσείου, με τις σπάνιες ορχιδέες, τα ψυχεδελικά καλάντιουμ και τα μυστηριώδη σαρκοβόρα «φυτά-κανάτες», που περιμένουν τη λεία τους αποτελούμενη από μικρά έντομα.

1 μ.μ. Eκθεση τεράτων
Το ζεύγος Ρίνγκλινγκ άφησε πίσω του πολλά περισσότερα από ένα τσίρκο, καθώς συνέλεξε σημαντική συλλογή έργων τέχνης, που περιλαμβάνει τα γιγάντια λάδια του Ρούμπενς. Η συλλογή εκτίθεται στο Μουσείο Ρίνγκλινγκ, στο μεγάλο χειμερινό κτήμα του ζεύγους. Μη χάσετε την εντυπωσιακή μινιατούρα τσίρκου, που καλύπτει πάνω από 360 τετραγωνικά μέτρα και απεικονίζει με κάθε λεπτομέρεια τα τεκταινόμενα μιας παράστασης του τσίρκου Ρίνγκλινγκ Μπράδερς στις αρχές του 20ού αιώνα.

Τι να κάνετε:
Lido Key Tiki Bar, 941-3092581
Selva Grill, www.selvagrill.com
Gator Club, www.thegatorclub.com
Colony Beach Resort, www.colonybeachresort.com
Simon’s Coffee House, www.simonstogo.com
Baltic Amber Gallery, www.ambershowroom.com
Foxy Lady West, www.foxyladysarasota.com
The Table Restaurant, www.thetablesarasota.com
Selby Botanical Gardens, www.selby.org
John and Mable Ringling Museum of Art, www.ringling.org

(πηγή: www.kathimerini.gr, 4/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: