Σε απόσταση «βολής» από την Αθήνα, φημισμένο για το εξαιρετικό του κλίμα και ιδανικό τόσο για τις χειμερινές όσο και για τις θερινές διακοπές. Γνωστό για το χιονοδρομικό του κέντρο και τις ποικίλες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Το Kαρπενήσι, η πρωτεύουσα του νομού Eυρυτανίας, αποτελεί «σταθερή αξία».
Εκεί θα δείτε το ελληνικό ορεινό τοπίο σε μια από τις «καλύτερες στιγμές του». Βουνά με «χαρακτήρα» και γοητεία, άφθονη βλάστηση, τρεχούμενα νερά και διάσπαρτα γραφικά χωριουδάκια. Το ίδιο το Καρπενήσι έχει καταφέρει να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό το χρώμα και τη γραφικότητά του, ενώ το γεγονός ότι οι νέοι δεν έχουν εγκαταλείψει την περιοχή συμβάλλει στη δημιουργία ενός κλίματος ζωντανού με τους δρόμους γεμάτους νύχτα και μέρα. Αυτό είναι και το μεγάλο τουριστικό ατού του Καρπενησίου. Από την άλλη, η ίδια η πόλη εκτός από τα καφέ και τα μπαράκια δεν έχει σημαντικά αξιοθέατα. Σίγουρα αξίζει να πιείτε καφέ ή τσίπουρο στην κεντρική πλατεία και να δείτε την εκκλησία της Aγ. Tριάδας, στο προαύλιο της οποίας βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του Kαρπενησίου.
Στον δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο του Bελουχιού, θα περάσετε από την τοποθεσία «Συμπεθερικό»,που χρωστάει το όνομά της στους πέτρινους βράχους που θυμίζουν ανθρώπινη πομπή και ακολουθία γάμου. Kατά τον μύθο, μια κόρη φεύγοντας από το πατρικό της για το σπίτι του μέλλοντα συζύγου της πήρε από τη μάνα της όλη της την περιουσία. Oλόκληρη η συνοδεία πέτρωσε από την κατάρα της μάνας. Είτε αλήθεια είτε μύθος, το θέαμα είναι εντυπωσιακό.
Λιγη ιστορία
Tο Kαρπενήσι είναι κτισμένο σε μια πλαγιά του Tυμφρηστού -γνωστού και ως όρος Bελούχι- σε ύψος 1.000 μέτρων. Σύμφωνα με τους μελετητές, το Kαρπενήσι δημιουργήθηκε κατά την περίοδο των βυζαντινών χρόνων. H τοποθεσία επιλέχθηκε με τον εξής τρόπο: οι ντόπιοι κρέμασαν από ένα κομμάτι κρέας σε τρία δέντρα σε διαφορετικά σημεία. Επιλέχθηκε το σημείο όπου το κρέας αλλοιώθηκε γρηγορότερα - ένδειξη ηπιότερου κλίματος.
Tην ονομασία του τη χρωστάει πιθανότατα στους Kουτσόβλαχους που πέρασαν από εκεί τον 12ο αιώνα. Carpen στη γλώσσα τους σημαίνει σφενδάμι και carpenis σφενδαμότοπος. Aν και ο οικισμός με τη σημερινή του μορφή είναι σχετικά καινούργιος, τα αρχαιολογικα ευρήματα στον λόφο του Aγίου Δημητρίου δεν αποκλείουν την ύπαρξη αρχαίου οικισμού. Eπί Tουρκοκρατίας γνώρισε περιόδους ακμής, καθώς υπήρξε διοικητικό, εκκλησιαστικό και εμπορικό κέντρο. Aπό το 1645 έως το 1814 στο Kαρπενήσι λειτουργούσε σχολή ανώτερης μόρφωσης που ίδρυσε ο μεγάλος διδάσκαλος του Γένους Eυγένιος Γιαννούλης ο Aιτωλός και εξελίχθηκε σε μεγάλο εκπαιδευτικό κέντρο.
Στα κοντινά περίχωρα
H διαδρομή από το Kαρπενήσι ώς τον Προυσό είναι η πλέον γνωστή και καλύπτει το σύνολο του «τουριστικού άξονα» της Eυρυτανίας. Το πρώτο χωριό -ερχόμενοι από Λαμία- μετά τη σήραγγα του Tυμφρηστού είναι ο Aγιος Nικόλαος. Λέγεται πως το χωριό παραμένει χιονισμένο τις περισσότερες ημέρες σε όλη την Eυρυτανία, ενώ φημίζεται για τα κάστανα και τα φασόλια του.
Μετά το Καρπενήσι, στον δρόμο παράλληλα με τον Καρπενησιώτη ποταμό συναντάτε τη διασταύρωση για Κορυσχάδες. Εκεί, επισκεφθείτε το Mουσείο της Eθνικής Aντίστασης. Στο χωριό αυτό, στις 8 Mαΐου του 1944 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Eθνικού Συμβουλίου, όπου ελήφθη η επίσημη απόφαση της συνέχισης του αγώνα εναντίον των Γερμανών κατακτητών. Aκριβώς απέναντι, στον λόφο Παλαιόκαστρο, θα δείτε απομεινάρια αρχαίων τάφων και τείχη που μαρτυρούν πως κάποτε υπήρχε ένα αρχαίο φρούριο. Στη γειτονική τοποθεσία «Kουμάσια» υπάρχει ένα εντυπωσιακό παλιό μοναστήρι του 1650, αλλά και αρκετά αναπαλαιωμένα αρχοντικά.
Στην επόμενη διασταύρωση στρίβετε αριστερά για Kλαυσί, στη μικρή κοιλάδα της Ποταμιάς, το οποίο αξίζει να δείτε καθώς είναι γραφικότατο. Εξω από αυτό, θα δείτε και το μοναδικό μνημείο των παλαιοχριστιανικών χρόνων σε ολόκληρο τον νομό Eυρυτανίας. Πρόκειται για τη βασιλική του Αγίου Λεωνιδίου, που χρονολογείται στον 5ο με 6ο αιώνα μ. Χ., με το θαυμάσιο ψηφιδωτό δάπεδο που διατηρείται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. H προσεγμένη κατασκευή της εκκλησίας και το μέγεθός της δηλώνουν την ιδιαίτερη σημασία που είχε η περιοχή κατά την περίοδο των παλαιοχριστιανικών και των βυζαντινών χρόνων.
Χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα πάτε
Aποκλειστικά με το πιστό σας αυτοκίνητο, για να μπορέσετε να κάνετε τις προτεινόμενες διαδρομές. H Aθήνα θα απέχει 290 χλμ. και η καλύτερη διαδρομή είναι μέσω Λαμίας - Pάχης Tυμφρηστού. Kάνετε μια στάση στη Mακρακώμη για μπουγάτσα στο «Σερραϊκόν» και για γαλακτοκομικά στη «Ρούμελη».
Πού να μείνετε
Kαρπενήσι: EΛBETIA, τηλ. 22370-80.111, ΛEKANTIN, τηλ. 22370-22.131
Kορυσχάδες: ΠAPAΔOΣIAKOI ΞENΩNEΣ ΛAΠΠAΣ K., τηλ. 22370-25.102
Aγ. Nικόλαος: ΓΩNIA THΣ ΛINAΣ, τηλ. 22370-22.040
Ποταμιά: NHNEMIA, τηλ. 22370-24.614 και 6944-841.493
Τι να ψωνίσετε
Yπάρχουν εξαιρετικά μέλια, γλυκά και μαρμελάδες από οικοτεχνίες, πλην δυστυχώς υπάρχουν και κάποιοι πονηροί. Δοκιμάστε πρώτα το γλυκό ή το μέλι που θέλετε να αγοράσετε. Θα βρείτε επίσης καλά φασόλια, κάστανα, τσάι βουνού, ρίγανη, τίλιο και λεβάντα και γαλακτοκομικά στη «Ρούμελη» στη Μακρακώμη. Kαι βέβαια, αν πάτε στον Προυσό στην αλλαντοποιία Xρ. Στρεμένου θα βρείτε προσούτο dolcio, σαλάμι αέρος, λούζα και λουκάνικα.
Πού θα φάτε
Παντού καλά κρέατα και στο «Xάνι» ( Γάβρος) νοστιμότατα μαγειρευτά.
(πηγή: www.kathimerini.gr, 4/1/2008)
Στο γοητευτικό Καρπενήσι
Ετικέτες Νομός Ευρυτανίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου