Τρένα ταχείας κυκλοφορίας συνδέουν την Μαδρίτη με Βορρά και Νότο

Ευκολότερα από ποτέ είναι πλεόν τα ταξίδια στο εσωτερικό της Ισπανίας, αφού κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εορτών τέθηκαν σε λειτουργία 3 νέα τρένα ταχείας κυκλοφορίας της εταιρίας Alta Velocidad Espanola (AVE), συνδέοντας σε μικρό χρονικό διάστημα την Μαδρίτη με το Βορρά, αλλά και το Νότο.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 21 Δεκεμβρίου ο χρόνος ταξιδίου Μαδρίτης - Βαρκελώνης με τρένο της AVE διαρκεί μόλις 3 ώρες, όταν πριν διαρκούσε 4 ώρες, ενώ όταν ολοκληρωθεί και το τελευταίο μέρος της διαδρομής μεταξύ Camp de Tarragona και Βαρκελώνης, τότε το τρένο θα ταξιδεύει με 186 μίλια την ώρα. Όταν δε τεθεί σε ισχύ και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου των τρένων (ETCS), τα τρένα της AVE θα έχουν ταχύτητα 199 μίλια την ώρα, αγγίζοντας τελική ταχύτητα 219 μίλια την ώρα, μειώνοντας τη διάρκεια του ταξιδιού σε 2,5 ώρες.

Ο χρόνος ταξιδίου Μαδρίτης - Segovia έχει σήμερα μειωθεί από 2 ώρες σε 30 λεπτά, ενώ Μαδρίτης - Valladolid από 2,5 ώρες σε 55 λεπτά, χάρη στις υποδομές, που έχουν δημιουργηθεί για την διέλευση των τρένων ταχείας κυκλοφορίας κάτω από τη Sierra de Guadarrama.

Δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, το τελευταίο μέρος για τη γραμμή Cordoba - Malaga δόθηκε στην κυκλοφορία και το μέχρι πρότινος ταξίδι από την Μαδρίτη στην Μαλάγα, την νότια περιοχή της Ανδαλουσίας, που διαρκούσε 4 ώρες, έχει πλέον πέσει στις 2,5 ώρες.

Η Ισπανική Κυβέρνηση προγραμματίζει μέχρι το 2010 να διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας, μήκους 4.350 μιλίων (7.000 χιλιόμετρων), παρέχοντας συνδέσεις της Μαδρίτης με όλες τις κεντρικές πρωτεύουσες των επαρχιών σε 4 ώρες, και της Βαρκελώνης σε 6,5 ώρες.

(πηγή: www.traveldailynews.gr, 4/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: