Απερίγραπτος συνωστισμός κατά τη διανομή επισιτιστικής βοήθειας από τον Ερυθρό Σταυρό σε παραγκούπολη της Κένυας. Τα ξεσπάσματα βίας έχουν περιορίσει τις κινήσεις πολλών κατοίκων της χώρας μόνο στις «ασφαλείς» για τη δική τους φυλή περιοχές και έχουν καταστήσει απαγορευτική για ορισμένους την προμήθεια τροφίμων. Καθώς ο αριθμός των νεκρών ξεπερνάει τους 600 και ίσως φθάνει τους 1.000, οι πολυαναμενόμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών ενδέχεται να αρχίσουν, με διεθνή διαμεσολάβηση, αύριο Τετάρτη.
(πηγή: www.kathimerini.gr, 8/1/2008)
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις ταραχές που ακολούθησαν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Κένυα έφθασε τους 600, 200 και πλέον περισσότεροι από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με κυβερνητική επιτροπή την οποία επικαλούνται τα τοπικά ΜΜΕ.
Τον απολογισμό των θυμάτων έδωσε στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός KTN, ο οποίος επικαλέσθηκε κυβερνητική επιτροπή που συστάθηκε για να αντιμετωπίσει την κρίση, η οποία προκλήθηκε λόγω της αμφισβητούμενης εκλογικής νίκης του σημερινού προέδρου Μουάι Κιμπάκι.
(πηγή: www.flash.gr, 7/1/2008)
Νεκροί 320, εγκατέλειψαν 70.000, πάγωσε η οικονομία, αμηχανία στον τουρισμό
Τα θύματα των μετεκλογικών ταραχών στην Κένυα έχουν ξεπεράσει τα 320, ενώ 70.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο. Οι ταραχές έχουν παγώσει την οικονομία, κλείνοντας τις κρίσιμες οδούς τροφοδοσίας προς τις χώρες της αφρικανικής ενδοχώρας και προξενώντας αμηχανία σε τουρίστες και ταξιδιωτικά γραφεία.
Εν μέσω διεθνών συστάσεων για αυτοσυγκράτηση, αναμενόταν σήμερα στη χώρα αποστολή μεσολαβητών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ενωσης Τζον Κουφουόρ. Παράλληλα, σήμερα η αντιπολίτευση είχε προγραμματίσει «πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων» στο κέντρο του Ναϊρόμπι, την οποία η αστυνομία απαγόρευσε. Δεν ήταν γνωστό αν η αντιπολίτευση θα υπάκουε στην απαγόρευση.
Οι εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου, που σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα έδωσαν τη νίκη στον απερχόμενο πρόεδρο, Μουάι Κιμπάκι με διαφορά 40.000 ψήφων επί 7,6 εκατομμυρίων ψηφισάντων θεωρήθηκαν νοθευμένες. Οι παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσαν ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ενώ ο ίδιος ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Κένυας, Σαμουέλ Κιβουίτου δήλωσε στην εφημερίδα Στάνταρντ ότι δεν είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα.
Η οργή των οπαδών της αντιπολίτευσης για την πιθανολογούμενη νοθεία τροφοδοτήθηκε και από φυλετικές παραμέτρους. Ο επανεκλεγείς πρόεδρος προέρχεται από τη φυλή των Κικούγιου, που αποτελεί το 20% των κατοίκων της Κένυας και ηγεμονεύει στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1963. «Αντιδρώντας (στα εκλογικά αποτελέσματα) κάποιοι δολοφόνησαν άτομα που ανήκουν στη φυλή των Κικούγιου», παρατήρησε η Κενυατική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι ωμότητες εκτυλίχθηκαν σε παραγκουπόλεις γύρω από το Ναϊρόμπι, στις δυτικές επαρχίες, όπου πλειοψηφούν οι υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ραλία Οντίγκα, καθώς και στη Μομπάσα, το κυριότερο λιμάνι στα ανατολικά της χώρας. Κοντά στην πόλη Ελντορέτ, στην οποία πλειοψηφεί η φυλή των Καλεντζίν, άγνωστοι που κράδαιναν ματσέτες πυρπόλησαν την Τετάρτη εκκλησία στην οποία είχαν καταφύγει πάνω από 30 μέλη της φυλής των Κικούγιου, μεταξύ αυτών και γυναικόπαιδα.
Η κυβέρνηση κατηγόρησε χθες τον Οντίγκα, που ανήκει στη φυλή Λούο ότι είχε «προσχεδιάσει» την εκστρατεία εναντίον των Κικούγιου «πολύ πριν από τις εκλογές» και έκανε λόγο για «γενοκτονία».
Βάσει σχεδίου
«Γίνεται σαφές ότι η ηγεσία του Δημοκρατικού Κινήματος Οραντζ σχεδίασε, χρηματοδότησε και έκανε εκ των προτέρων πρόβες για τις οργανωμένες πράξεις γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης» ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Δέκα υπουργοί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν χάσει τις βουλευτικές τους έδρες στις εκλογές, αποτέλεσμα που προδίκαζε, σύμφωνα με αναλυτές, την καταψήφιση του προέδρου στις προεδρικές εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου.
Απαντώντας στο πογκρόμ εναντίον τους, μέλη των Κικούγιου προέβησαν σε πράξεις αντεκδίκησης σε βάρος μελών άλλων φυλών.
Εξαιτίας της κρίσης παραμένει κλειστή η κρίσιμη για την αφρικανική οικονομία οδική αρτηρία που συνδέει το λιμάνι της Μομπάσα με την ενδοχώρα. Οι ελλείψεις πρώτων υλών έγιναν αισθητές ως το αεροδρόμιο της Ουγκάντας όπου δεν υπήρχαν πλέον καύσιμα για τις απογειώσεις. Πολλές χώρες, περιλαμβανομένης και της Βρετανίας εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες με τις οποίες συνιστούν στους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τα ταξίδια τους στη χώρα. Μέχρι στιγμής, η κατάσταση στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας παρέμενε ήσυχη.
Συγκρούσεις και αβεβαιότητα στην Κένυα - Εκατοντάδες έχaσαν τη ζωή τους
Από όαση σταθερότητας σε πεδίο συγκρούσεων και αβεβαιότητας έχει μετατραπεί η Κένυα μετά την έκδοση των εντόνως αμφισβητούμενων εκλογικών αποτελεσμάτων της 27ης Δεκεμβρίου. Από την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 320 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 70.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, σε μια ανάφλεξη που θέτει αντιμέτωπες, όχι μόνο διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις, αλλά και διαφορετικές εθνότητες και οικονομικά στρώματα.
Οι Κικούγιου, φυλή που ηγεμονεύει στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας εδώ και τέσσερις δεκαετίες, δέχονται επιθέσεις από μέλη άλλων φυλών, που θεωρούν νικητή των προεδρικών εκλογών τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ραλία Οντίνγκα.
Ο Οντίνγκα έχει καλέσει τους υποστηρικτές του, κυρίως φτωχούς κατοίκους των παραγκουπόλεων, σε διαδήλωση «ενός εκατομμυρίου ανθρώπων» σήμερα στο Ναϊρόμπι, παρά τη σχετική αστυνομική απαγόρευση, ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Μουάι Κιμπάκι κάνει λόγο για «γενοκτονία» και οι ελπίδες για διεθνή διαμεσολάβηση εναποτίθενται στον επικεφαλής της Αφρικανικής Ενωσης.
(πηγή: www.kathimerini,gr, 3/1/2008)
Κένυα: «ομηρος» των ταραχών
Ετικέτες Κένυα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου