Πράγα

Και ο κόσμος, όπως το ρολόι της Εβραϊκής συνοικίας της Πράγας, γυρίζει για πάντα ανάποδα.
Και πράγματι, η Πράγα είναι ένας τόπος μαγικός. Και εάν οι βελόνες του ρολογιού της συναγωγής γυρίζουν αντίστροφα, είναι για να δείξουν ότι η κίνηση του κόσμου στην κεντρική Ευρώπη διέπεται από άλλους νόμους, νόμους του σύμπαντος γραμμένους στο αρχιτεκτονικό σχέδιο της Πράγας όπως και στα μυστικά υγρά της Βουδαπέστης.
Σαν ένα μαγικό διαπασών, ο ρυθμός των βημάτων μας στα καλντερίμια των παλαιών δρόμων της Πράγας σας δίνει τον τόνο.
Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για να μπορέσει ν΄ακούσει τους χρυσούς της μύθους. Μυστικά περάσματα, μικρά δρομάκια, παλιές πόρτες και επιγραφές καταστημάτων, παλαιοπωλεία και μικρομάγαζα άλλου καιρού.
Υπάρχουν στην Πράγα εκατοντάδες δρόμοι για να μπορέσει κανείς να φθάσει στο μαγαζί των Δύο αρκούδων ή στα Τρία βιολιά ή στο Χρυσό κλειδί.
Μια πόλη που έζησε στιγμές όπως αυτή που έτρεχε χρυσός από μία από τις πολλές της βρύσες, μια πόλη όπου κρύφτηκε ένα ξίφος μέσα σε μια από τις κολόνες της γέφυρας, μια πόλη όπου έζησε ο Δόκτορας Φάουστ στο νότιο μέρος της Πλατείας του Καρόλου στο νούμερο 502/503, μια πόλη στην οποία έζησε ο Φράντζ ΚΑΦΚΑ, μια πόλη που συγκέντρωσε τον 16ο αιώνα, όλους τους σοφούς των απόκρυφων επιστημών... είναι μια Πόλη Μαγική!

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
* Παλιά Πόλη Stare Mesto: η οποία κτίστηκε τον 13ο αιώνα στην δεξιά όχθη του Μολδάβα με δρομάκια που παραμένουν εντελώς ίδια από τον Μεσαίωνα.
* Το Δημαρχείο: με το υπέροχο αστρονομικό του ρολόι και τις περίφημες κατοικίες σε στυλ Ρομανικό, Γοτθικό, Μπαρόκ και Ροκοκό.
* Αστρονομικό Ρολόι: Ο θρύλος λεει πως κατασκευάστηκε από τον Hanus τον 15ο αιώνα και θαυμάστηκε από πολλούς ξένους. Ο Hanus αρνούνταν όμως να υποδείξει το τρόπο κατασκευής του, όταν όμως οι Τσέχοι συνειδητοποίησαν πως ετοιμαζόταν να φτιάξει καινούργιο και ίσως καλύτερο τον τύφλωσαν για να μην το ολοκληρώσει.
* Γέφυρα του Καρόλου: πρόκειται για τη σημεντικότερη σύνδεση μεταξύ της Παλαιάς πόλης και των παρακείμενων περιοχών. Αυτή η σύνδεση κατέστησε τη Πράγα σημαντικό κόμβο στον εμπορικό δρόμο μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης. Εχει μήκος 516μ., φάρδος 10μ, ειναι γοτθικής αρχιτεκτονικής και κοσμείται από 30 υπέροχα μπαρόκ αγάλματα.
* Νέα Πόλη Nove Mesto η οποία άρχισε να κτίζεται τον 14ο αιώνα από τον Κάρολο τον 4ο ( η πλατεία Venceslas και το Εθνικό Μουσείο.
* Το Κάστρο της Πράγας ή Hradcany: Ενα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα του κόσμου. Στο κάστρο είχαν έδρα τα γραφεία των Τσέχων βασιλέων της Πωμαικής Αυτοκρατορίας και των προέδρων της Τσεχοσλοβακίας και Τσεχίας. Στο κάστρο φυλάσονται τα κοσμήματα του στέμματος της Βοημίας.
* Τον υπέροχο Δρόμο των Αλχημιστών, στην μεσαιωνική πόλη με τα πολύχρωμα μικρά σπίτια που μοιάζουν παραμυθένια .
* Το σπίτι του Franz Kafka στο νούμερο 22 της οδού των Αλχημιστών. Εκεί έζησε και έγραψε στις αρχές του αιώνα.
* Μala Strana: την Πράγα Baroque, ένα πανέμορφο και υπέροχο χωριό μέσα στην πόλη, όπου έμενε η αριστοκρατία, κοντά στο Κάστρο.
* Εβραική συνοικία: Το Γιόζεφοβ είναι η περιοχή οπου παλαιότερα βρισκόταν το εβραικό γκέτο της πόλης.

ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ
ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ
Το πλέον γνωστό spa της Τσεχίας, το οποίο βρίσκεται χτισμένο στη βαθιά κοιλάδα του ποταμού Τέπλα, περιτρυρισμένο από δάση. Πρόκειται για τη φημισμένη λουτρόπολη του Καρόλου γνωστή λόγω των ιαματικών πηγών της με μοναδικές στον κόσμο ιδιότητες. Τον 14ο αιώνα οναμάστηκε "Βασιλική Πόλη" από τον αυτοκράτορα Κάρολο τον 4ο και έκτοτε καθιερώθηκε σαν τόπος συνάντησης προσωπικοτήτων των γραμμάτων και της τέχνης όπως ο Μέγας Πέτρος, η Μαρία Θηρεσία, ο Γκαίτε, ο Μπετόβεν, ο Μπάχ. Σήμερα είναι από τα γνωστότερα κέντρα υγείας και ανανέωσης στην Κεντρική Ευρώπη.
ΤΣΕΣΚΥ ΚΡΟΥΜΛΟΒ
Πρόκειται για μια μικρή μεσαιωνική πόλη της οποίας η μορφή μένει σχεδόν απαράλλαχτη από τον 18ο αιώνα. Μοναδική ιστορική πόλη του 13ου αιώνα που για εκαντοντάδες χρόνια αποτελεί το ποιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Τσεχίας.
Το 1992 συμπεριλήφθηκε στη λίστα της UNESCO με τις πόλεις πολιτιστικούς θησαυρούς για την ιστορική κληρονομιά της και την πολιτισμική μοναδικότητά της.
Αποτελεί λοιπόν πολιτισμικό στολίδι , με τα ιδιαίτερα καλοδιατηρημένα γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού κτίριά της, τις εκκλησίες της και τα στενά δρομάκια της που μαγνητίζουν τον επισκέπτη.
Δυο τετράγωνα νότια της πύλης Budejovicka βρίσκεται η Ερυθρά Πύλη, ηκύρια είσοδος του Κάστρου. Υποτίθεται οτι το κάστρο το εχει στοιχειώσει μια λευκοντυμένη γυναίκα η οποία εμφανίζεται από καιρό σε καιρό και κάνει δυσοίωνες προβλέψεις.
Τα τείχη του Τσέσκυ Κρουμλόβ εσωκλείουν θησαυρούς ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής αξίας όπως η "Κρυφή Γέφυρα", τα μπαρόκ θεατρικά σπίτια και το κάστρο της 2ο σε μέγεθος συγκρότημα μετά το Κάστρο της Πράγας.
Αποτελεί πολιτισμικό κέντρο της Νότιας Βοημίας για εκατοντάδες χρόνια, ορισμένες από τις διοργανώσεις που πραγματοποιούνται στις μέρες μας είναι οι ακόλουθες:
Ανοιχτό Θέατρο: Γνωστό για τη μοναδική ακουστική του ενω έργα του Σαίξπηρ, Μότσαρτ και του Ντβόρακ ανεβαίνουν κάθε χρόνο.
Φεστιβάλ πεντάφυλλου Ρόδου: Πραγματοποιείται ετησίως τον Ιούνιο μήνα με τη συνοδεία πυροτεχνημάτων, πλούσιων κοστουμιών, ζωντανής μουσικής και διαγωνισμό μονομαχίας που θυμίζουν έντονα το παρελθόν.
Διεθνές μουσικό φεστιβάλ
Φεστιβάλ πιάνου
Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου

(πηγή: www.neotourismos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: