Κύπρος

Η Κύπρος είναι ένας τόπος ευλογημένος. Μπορεί κανείς να την επισκεφθεί όλες τις εποχές του χρόνου και πάντα περνάει υπέροχα.

Λευκωσία
Περιηγηθείτε πρώτα στη σύγχρονη πόλη, όπου βρίσκεται το πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο. Από την Πύλη της Πάφου θα περάσετε στη νοσταλγική παλιά Χώρα, με τα πέτρινα καλντερίμια, τις καμάρες και τα όμορφα σπιτάκια. Συνεχίστε προς την πλατεία Ελευθερίας για να δείτε το Δημαρχείο, ενώ αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη και στο πλούσιο Μουσείο Αργυροχοΐας-Χρυσοχοΐας. Ο Σταυρός του Μισσίρικου και η Φανερωμένη είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες εκκλησίες. Θαυμάστε ακόμη τα εντυπωσιακά κτίρια της Παλαιάς και Νέας Αρχιεπισκοπής και προσκυνήστε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, με τις υπέροχες αγιογραφίες. Βγαίνοντας από την Πύλη της Αμμοχώστου, θα αποχαιρετήσετε τη Λευκωσία και θα πάρετε το δρόμο για τη Λάρνακα.

Λάρνακα
Κατεβείτε στις Φοινικούδες, την παραλιακή προμενάντ. Εκεί θα δείτε την προτομή του Κίμωνα, ενώ μέσα στην πόλη περάστε από το Μουσείο Πιερίδη και από το Αρχαιολογικό. Η Κύπρος διαθέτει συλλογές με μοναδικά αρχαία ευρήματα!
Μια άλλη εκδρομή που μπορείτε να κάνετε από τη Λάρνακα είναι αυτή στη Λεμεσό και στα μονοπάτια του Τρόοδος. Στο δρόμο προς τη Λεμεσό θα κάνετε δύο στάσεις: μια για να δείτε την εντυπωσιακή Μονή Σταυροβουνίου και μια άλλη για να περιηγηθείτε στη Χοιροκοιτιά, όπου σώζεται ένας από τους πιο σημαντικούς νεολιθικούς οικισμούς.

Λεμεσός
Είναι μια σύγχρονη πόλη. Αναμφίβολα το highlight εκεί είναι το μεσαιωνικό φρούριο του 14ου αιώνα, όπου έγιναν οι μεγαλόπρεποι γάμοι του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου και της Βερεγγάριας. Στη συνέχεια δείτε το Κολόσσι και το αρχαίο Κούριο.

Πάφος
Επισκεφθείτε το Βυζαντινό, το Εθνογραφικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Προχωρήστε έπειτα στην Κάτω Πάφο. Εκεί βρίσκονται και τα περισσότερα αρχαιολογικά μνημεία. Απολαύστε μια βόλτα στο γραφικό λιμάνι, όπου δεσπόζει το μεσαιωνικό φρούριο. Ένα από τα πιο must αξιοθέατα της Πάφου είναι και οι Σαράντα Κολώνες. Γνωρίστε έπειτα την Αγία Σολομονή, που υπήρξε χριστιανική κατακόμβη. Μην παραλείψετε να δείτε τις ρωμαϊκές επαύλεις του Διονύσου, του Θησέα και του Αιώνα με τα εκπληκτικά ψηφιδωτά πατώματα. Ο μεγάλος αρχαιολογικός χώρος, στον οποίο βρίσκονται οι Τάφοι των Βασιλέων, θα σας εντυπωσιάσει. Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας και τα ερείπια της βυζαντινής βασιλικής, ακριβώς δίπλα. Στον περίβολό της σώζεται η Στήλη του Αποστόλου Παύλου, όπου δέθηκε και βασανίστηκε ο Απόστολος πριν ο Ρωμαίος κυβερνήτης ασπαστεί το χριστιανισμό.

Αγία Νάπα
Οι χρυσές παραλίες της θα σας εντυπωσιάσουν. Πριν εξορμήσετε όμως εκεί, κάνετε τη βολτούλα σας στο χωριό. Στο κέντρο του θα δείτε τα τείχη της πασίγνωστης μονής. Περάστε μέσα για να θαυμάσετε το πετρόκτιστο βενετσιάνικο μοναστήρι, αφιερωμένο στην Παναγία Πίτια, αλλά και τις γειτονιές. Αξίζει να επισκεφτείτε και το μικρό Μουσείο της Θαλάσσιας Ζωής.

Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Δοκιμάστε κυπριακές νοστιμιές, όπως: σεφταλιές, κουπέπια, σούπες, ραβιόλια, κολοκοτές, μπουρέκια με κιμά, οφτόν, κολοκάσι, χαλούμι, λούντζα, χοιρομέρι, χούμους, ταλατούρι και μούνγκρα. Δοκιμάστε και τα υπέροχα κυπριακά κρασιά. Προτείνουμε την Κουμουνδαρία, την αρχαιότερη ετικέτα στον κόσμο! Να γευματίσετε στην ταβέρνα Μάρκος στην Αγία Νάπα, στο εστιατόριο Φοίνικας δίπλα στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας, στο Ηλιοβασίλεμα και στα εστιατόρια των ξενοδοχείων Le Meridien Spa & Resort, Amathus Beach και Sun Hall.
Έντονη νυχτερινή ζωή σας περιμένει στην Πάφο και την Αγία Νάπα.
Ψωνίστε ντόπια είδη, όπως χαλούμι, κονιάκ και κρασιά. Ακόμη, λευκαρίτικα υφαντά, δερμάτινα, ασημικά, χρυσαφικά και κεραμικά.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: