Καρπενήσι

Με ατμόσφαιρα παραδοσιακή αλλά και κοσμοπολίτικη, το Καρπενήσι και η γύρω περιοχή προσφέρονται για ευχάριστες χειμωνιάτικες εξορμήσεις.

Χτισμένο μέσα στα έλατα, στα πεύκα και στις καστανιές, το Καρπενήσι θυμίζει Ελβετία. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές. Πέρα από τα σπορ και τις διασκεδάσεις, η περιοχή -με τις σημαντικές ιστορικές μνήμες από την Κατοχή- προσφέρει και ένα πολύ ενδιαφέρον παραδοσιακό χρώμα, που γίνεται ακόμα πιο ανάγλυφο τις γιορτές.

Η πόλη
Tο Καρπενήσι είναι η πρωτεύουσα του νομού και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μ. στις νότιες πλαγιές του Βελουχιού. Μια πόλη γραφική. Περπατήστε στα στενά δρομάκια και χαζέψτε τα πέτρινα σπίτια και τις όμορφες πλατείες. Περάστε από τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας, όπου θα δείτε μια συλλογή από υπέροχες βυζαντινές εικόνες.
Λίγο πιο έξω από την πόλη, στα 4 χλμ., βρίσκεται το Κεφαλόβρυσο, όπου σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης. Θα δείτε και την προτομή του. Η τοποθεσία με τα τρεχούμενα νερά και τα πλατάνια είναι πραγματικά υπέροχη! Επίσης, αξίζει τον κόπο να πάτε και στο μικρό χωριό Γαργανάδες. Είναι πολύ γραφικό και θα σας εντυπωσιάσει.

Εκδρομές
Ξεκινήστε το οδοιπορικό σας από το Μεγάλο Χωριό. Λίγο πριν μπείτε στο χωριό θα συναντήσετε την τοποθεσία του Αγίου Αθανασίου με το ομώνυμο εκκλησάκι, ενώ πλησιάζοντας περισσότερο θα βρείτε το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη. Μια καταπληκτική διαδρομή μέσα από πυκνή βλάστηση, κελαρυστά νερά και ξύλινα γεφυράκια. Περπατήστε στα μικρά δρομάκια του χωριού και χαζέψτε τα όμορφα πέτρινα σπίτια που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα. Προσκυνήστε στην παλιά εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και σε εκείνη του Μεγαλοχωρίτη Αγίου Γερασίμου του Νέου, που μαρτύρησε εκεί το 1812. Επισκεφθείτε το ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο με οικιακά σκεύη και φορεσιές.
Στην απέναντι πλαγιά του βουνού, πολύ όμορφη είναι η βόλτα στο συνοικισμό του Γαύρου, όπου μπορεί κάποιος να ξαποστάσει δίπλα στον Καρπενησιώτη ποταμό. Εκεί και το Παλιό Μικρό Χωριό, που καταστράφηκε από κατολίσθηση το 1963. Μπορεί όμως κάποιος να δει την εκκλησία και το Μουσείο που περιλαμβάνει -εκτός των άλλων- και φωτογραφικό υλικό από την καταστροφή.
Το Νέο Μικρό Χωριό, που χτίστηκε εξαρχής για να φιλοξενήσει τους κατοίκους, είναι ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά και περιτριγυρισμένο από δάσος με έλατα. Μέσα στο χωριό Νόστιμο θα συναντήσετε έναν παλιό νερόμυλο κι ένα πέτρινο γεφυράκι με καμάρα. Λίγα χλμ. πιο πέρα βρίσκεται ο Προυσσός, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Εκεί θα δείτε το μοναστήρι του 12ου αι., τους δύο πύργους του Καραϊσκάκη και το μουσείο με τα ενθυμήματα του ήρωα. Αν φτάσετε και μέχρι το Ραπτόπουλο, η θέα είναι φανταστική! Το μάτι σας θα φτάσει απέναντι, ως τα βουνά της Aρτας... Στη γύρω από το Καρπενήσι περιοχή υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί και ιστορικοί οικισμοί, που αξίζει να τους επισκεφτείτε. Οι Κορυσχάδες, η Βινιανή, η Δόμνιστα, τα Aγραφα και η Γράνιτσα. Είναι όλοι χτισμένοι ανάμεσα σε πυκνά δάση και γραφικά τοπία που θα σας μαγέψουν.

Σπορ
Το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού βρίσκεται μόλις 11 χλμ. από το Καρπενήσι και είναι από τα πιο κοσμοπολίτικα και οργανωμένα. Στα 1.850 μ. συναντάτε το καταφύγιο. Στη διάθεσή σας υπάρχουν 3 lift, σαλέ, σχολή σκι και 3 πίστες, μία για μαθητευόμενους και δύο για προχωρημένους.
Η Ευρυτανία όμως προσφέρεται και για βόλτες στην υπέροχη φύση. Ο δήμος της πόλης έχει στη διάθεσή σας όλους τους ειδικούς χάρτες για ορειβασία και πεζοπορία... Και για τους πιο θαρραλέους, από εδώ περνάει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, που φτάνει μέχρι τους Δελφούς!

Πληροφορίες
Μετάβαση: Η διαδρομή από την Αθήνα είναι 293 χλμ. Αν πάτε με το αυτοκίνητό σας, καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για δύσκολες διαδρομές. Φροντίστε να έχετε μαζί σας αλυσίδες, γιατί τέτοια εποχή οι δρόμοι πιάνουν εύκολα πάγο. Μπορείτε όμως να πάτε και με το ΚΤΕΛ από την Αθήνα (τηλ.: 210-8315991).
Χρήσιμα: Αυτόματο: 22370 Αστυνομία: 22233, Γραφείo Τουρισμού: 21016 ΚΤΕΛ: 22313 Ταξί: 23300


Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Στου Θύμιου να παραγγείλετε πέστροφες ψημένες με βούτυρο, ενώ πολύ καλά μαγειρευτά φαγητά θα δοκιμάσετε στην ταβέρνα του ξενώνα, στο Βούτυρο. Στο Πανόραμα αξίζει να πάτε για τη νόστιμη βραστή γίδα και τον πατσά, αλλά και τη... θέα. Μέσα στο Καρπενήσι περάστε από το Κουτούκι, την ψησταριά του Μπόμπολου, του Τριανταφύλλη και του Τρίκκα. Στον Προυσσό καθίστε για φαγητό στου Τσακανίκα και στο Κεφαλόβρυσο στου Μπέσσα. Στο εστιατόριο του ξενώνα Φουρνά σας περιμένουν μοναδικά πιάτα: πίτες, γιαπράκια, καλαμποκίσιο ψωμί και πέστροφες.
Στο Καρπενήσι επικρατεί έντονη νυχτερινή ζωή. Περάστε από το Πέτρινο για καφέ και συνεχίστε στο Χρώμα. Βυζάντιο, Λαβύρινθος και Μέμφις προσφέρονται για χορό. Στο Γαλαξία να πάτε αν σας αρέσουν τα μπουζούκια.
Να αγοράσετε κυρίως υφαντά, ξυλόγλυπτα και διακοσμητικά. Από το Γυναικείο Συνεταιρισμό προμηθευτείτε τραχανά, τυριά, βούτυρο, καρύδια και κάστανα. Επίσης στον Προυσσό θα βρείτε πεντανόστιμα αλλαντικά στο εργοστάσιο της οικογένειας Στρεμμένου.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: