Λαπωνία

Στην άκρη του κόσμου, η πατρίδα του χιονιού, των ταράνδων και του Αϊ-Βασίλη είναι γοητευτική σαν παραμύθι!

Συγκεντρωμένοι γύρω από το τζάκι, με τα χέρια τεντωμένα μπροστά από τη φωτιά. Πλάι, ένα ποτήρι κονιάκ. Τριγύρω, το ξύλινο ντεκόρ ζεσταίνει περισσότερο την ατμόσφαιρα και μονάχα το παγερό βλέμμα της ταρανδοκεφαλής με τα τεράστια κέρατα που κρέμεται στον τοίχο υποδηλώνει το κρύο που κάνει. Έξω το χιόνι καλύπτει ολόκληρο το πλάνο που προσφέρει το τζάμι, ενώ την ηρεμία σπάει ο ήχος από τα κουδουνάκια και τα χαϊδευτικά αλυχτίσματα των φουντωτών χάσκι, που ανυπομονούν να σύρουν το έλκηθρο που βρίσκεται έξω από την πόρτα. Το σκηνικό δεν βγαίνει από τα παραμύθια. Είναι καθημερινό και στημένο στην άκρη του κόσμου λίγο πιο κάτω από τον Βόρειο Πόλο, στη Λαπωνία. Η περιοχή αυτή της Βόρειας Φινλανδίας -ένας από τους λίγους εναπομείναντες οικολογικούς παραδείσους της Ευρώπης- έχει πρωτεύουσα το Ροβανιέμι και μεγάλο πλεονέκτημα την πατρότητα του Αϊ-Βασίλη - κατά κάποιους. Πιστεύετε ότι χρειάζονται και άλλοι? πόλοι έλξης για να βρεθείτε στο βαρυχειμωνιάτικο Πόλο της Γης;

Ελσίνκι - Ροβανιέμι
Ξεκινήστε την εκδρομή σας από την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι, γνωστό και ως η «κόρη της Βαλτικής». Είναι μία ευχάριστη παραλιακή πόλη περιτριγυρισμένη από καταπράσινα δάση που απλώνονται μέχρι τα προάστια. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το Χιεταλάχτι, τη μεγαλύτερη και παλαιότερη αγορά. Δείτε το Σουηδικό Θέατρο που χρονολογείται από το 1827 και την Παλιά Εκκλησία, ένα από τα ελάχιστα απομεινάρια της παλαιάς ξυλόχτιστης πρωτεύουσας. Εάν είστε θαυμαστές της τέχνης, μην παραλείψετε να αναζητήσετε τα μουσεία της.
Με αεροπλάνο και ύστερα από μία ώρα πτήση θα φτάσετε στο Ροβανιέμι, την πρωτεύουσα της Λαπωνίας, παράδεισος των χειμερινών σπορ και πόλη των θαυμάτων, αφού μόλις 10 χλμ. έξω από αυτήν περνά ο Αρκτικός Κύκλος και στα 3 χλμ. μπορείτε να θαυμάσετε το Βόρειο Σέλας! Σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από το μεγάλο Φινλανδό αρχιτέκτονα Alvar Aalto μετά την καταστροφή της πόλης από το γερμανικό στρατό.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το εκθεσιακό κέντρο Αρκτικουμ και το Λαπωνικό Μουσείο, ενώ εδώ βρίσκεται και το «Arctic Circle Glass» με αντικείμενα τέχνης φτιαγμένα από γυαλί.

Οδοιπορικό
Πολύ κοντά βρίσκεται το γραφικό λιμάνι Κέμι, μία όμορφη περιοχή που συνδυάζει ποτάμια και την παγωμένη θάλασσα. Εκεί θα θαυμάσετε το μεγαλύτερο στον κόσμο κάστρο από χιόνι με πύργους, δωμάτια, σαλόνια και ένα θέατρο όπου δίνονται παραστάσεις. Ενδιαφέρον έχει και το εκτροφείο σολομών. Από το λιμάνι του Κέμι κάντε μία κρουαζιέρα, όχι όμως με πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, αλλά με παγοθραυστικό! Στο Κέμι μπορείτε ακόμα να κάνετε πατινάζ και να παίξετε γκολφ και χόκεϊ στον πάγο. Παντού θα βρείτε σάουνες, πισίνες, γήπεδα τένις και σκουός, όπως επίσης και μπόουλινγκ.
Τελευταίος σταθμός η περιοχή Ρούκα - Κουούσαμο (195 χλμ. από το Ροβανιέμι), γνωστή για τη φυσική της ομορφιά αλλά και για το υπερσύγχρονο χιονοδρομικό της κέντρο. Λίγο πιο έξω από το Ροβανιέμι επισκεφτείτε το περίφημο εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη. Θα φτάσετε εκεί με snowmobile ή έλκηθρο σε ένα παραμυθένιο χωριό. Θα συναντήσετε τον Αγιο Βασίλη, τους βοηθούς του και τη γυναίκα του, αφού πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο Αγιος ήταν εργένης. Όσο για δικά του παιδιά δεν τίθεται θέμα, γιατί θα υπήρχε άνιση μεταχείριση με τα παιδιά του υπόλοιπου κόσμου! Μπορείτε, μάλιστα, να του παραγγείλετε το δώρο που επιθυμείτε, αλλά θα το παραλάβετε τον επόμενο χρόνο... Δηλαδή θα κάνετε αυτό που λέμε... κράτηση! Ποιος είπε ότι ο Αϊ-Βασίλης, ο πρωταγωνιστής των παιδικών μας ονείρων, δεν είναι αληθινός;

Σπορ
Απολαύστε τη βόλτα με snowmobile και γνωρίστε τα παρθένα λαπωνικά δάση. Παντού μπορείτε να κάνετε σκι και στο Ροβανιέμι μάλιστα θα το απολαύσετε ακόμη και τη νύχτα, που διαρκεί περισσότερο από την ημέρα. Επίσης, μπορείτε να ψαρέψετε στον πάγο και να κάνετε μία εκδρομή με έλκηθρο που το σέρνουν χάσκι.

Δείτε οπωσδήποτε
Μια πραγματική «τροπική όαση» στον Βόρειο Πόλο και μέσα στα χιόνια και τους πάγους! Σας φαίνεται περίεργο; Και όμως, θα τη συναντήσετε στη διαδρομή ανάμεσα στη Ρούκα και το Κουούσαμο.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Στη φινλανδική κουζίνα βασικό πιάτο είναι το ψάρι, μαγειρεμένο με δεκάδες τρόπους. Δοκιμάστε και «εξωτικές» γεύσεις, όπως: φιλέτο τάρανδου με σάλτσα από έλατο, γαλοπούλα του χιονιού, μπρικ, φρέσκες ωμές ρέγκες με κρέμα γάλακτος, ψαρόπιτες. Εστιατόρια με παραδοσιακή κουζίνα στο Ροβανιέμι είναι το Pamir, το Frasmani και το εστιατόριο του ξενοδοχείου Ounasvaaran. Στο Κέμι δοκιμάστε σολομό στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Remihovi. Στη Ρούκα και στο Κουουσάμο απολαύστε φοντί στο Ski Bistro, ψάρι και θαλασσινά στο Riipisen, σκανδιναβική κουζίνα στο ξενοδοχείο Kuusamo Tro Piiki.
Στο Ροβανιέμι θα βρείτε πολλά μπαράκια και ντίσκο. Οι γιορτές των Χριστουγέννων εκεί είναι φαντασμαγορικές!
Αγοράστε άψογα φινιρισμένα ξύλινα διακοσμητικά, σκεύη και παιχνίδια, τα φημισμένα κρύσταλλα Kosta Boda, κεραμικά Arabica και πορσελάνες.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: