Φλώρινα - Πρέσπες

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την πρωτεύουσα του νομού, τη Φλώρινα, που είναι πανέμορφη και γραφική.

Γνωριμία με την πόλη
Περπατήστε στα δρομάκια της ξεκινώντας από τις όχθες του ποταμού Σακουλέβα. Εδώ θα θαυμάσετε μερικά από τα ομορφότερα διατηρητέα νεοκλασικά της πόλης. Πρόκειται για μια γειτονιά την οποία ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος έχει αποτυπώσει στις ταινίες του. Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στη Δημοτική Αγορά. Θα αγοράσετε παραδοσιακές λιχουδιές, με κορυφαία τα γλυκά του κουταλιού. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα ενημερωθείτε για την πλούσια ιστορία της Φλώρινας και των Πρεσπών. Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα δείτε μια εξαιρετική συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά και κατασκευές. Έργα καλλιτεχνών της περιοχής θα θαυμάσετε στην Πινακοθήκη Καλλιτεχνών. Τέλος, στο Ζωολογικό Κήπο της πόλης θα απολαύσετε μια ωραία βόλτα, γνωρίζοντας έτσι την πανίδα της περιοχής και όχι μόνο.

Οδοιπορικό
Αφήνοντας πίσω σας την πόλη, αρχίστε την ανακάλυψη της μαγευτικής τριγύρω φύσης της. Τα βουνά Βαρνούντας, Βέρνος, Τρικλάριο και Βόρρας είναι ιδανικά όχι μόνο για πεζοπορία, αλλά και για αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, ορειβασία... Στο γραφείο Συνοδοί Βουνού Φλώρινας θα βρείτε ανθρώπους που θα σας μυήσουν με ασφάλεια στα μυστικά της φύσης της. Βεβαίως, οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται στην περιοχή της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας, στις οποίες καλά θα κάνετε να αφιερώσετε μεγάλο μέρος του χρόνου σας. Δεν θα το μετανιώσετε!
Οι Πρέσπες είναι ένας από τους μεγαλύτερους, πιο σημαντικούς και πιο όμορφους υδροβιότοπους της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν πραγματικό παράδεισο, ο οποίος -ευτυχώς- μέχρι σήμερα έχει παραμείνει σε μεγάλη έκτασή του ανέγγιχτος από τους καταστροφείς της φύσης. Οι λίμνες απέχουν σαράντα μόλις χιλιόμετρα από τη Φλώρινα. Σύμφωνα με την ιστορία, στην αρχαιότητα, στη θέση τους βρισκόταν η λίμνη Δασσαρίτιδα. Σήμερα οι Πρέσπες εκτείνονται σε 300.000 στρέμματα.
Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το γραφικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Ανεβείτε στο λόφο Κούλα, από όπου θα έχετε θαυμάσια θέα. Μπροστά σας η Μικρή Πρέσπα και αριστερά, προς το βορρά, η Μεγάλη Πρέσπα. Τα νερά της Μεγάλης Πρέσπας έχουν μπλε χρώμα! Λίγο πιο πάνω από τη λίμνη θα συναντήσετε το γραφικό χωριό Άγιος Γερμανός -το μεγαλύτερο της περιοχής- με τη θαυμάσια εκκλησία του, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Στη Μεγάλη Πρέσπα, αν είστε τυχεροί, θα παρατηρήσετε μερικά από τα πιο όμορφα και σπάνια πτηνά της ελληνικής πανίδας. Επισκεφθείτε απαραιτήτως τα ασκηταριά για να θαυμάσετε τις μοναδικές βραχογραφίες. Το πιο ενδιαφέρον από τα ασκηταριά είναι εκείνο της Παναγίας Ελεούσας. Στο ασκηταριό της Μικρής Ανάληψης θα δείτε βραχογραφίες της Παναγίας της Δεξιοκρατούσας, που χρονολογούνται από το 15ο αιώνα.

Εκδρομές
Ο Νομός Φλωρίνης είναι μεγάλος και γεμάτος ομορφιές. Θα τον αδικούσαμε λοιπόν αν δεν κάναμε μία σύντομη έστω αναφορά και σε άλλους δήμους του, όπως αυτός του Περάσματος με το γραφικό Φλάμπουρό του, του Μελίτη με την όμορφη λίμνη της Παπαδιάς, του Αετού... Επίσης, αξίζει να πάτε στο Αμύνταιο (36 χλμ. νοτιοανατολικά της Φλώρινας), που είναι φημισμένο για το εξαιρετικό κρασί του, το φυσικό ανθρακούχο, μεταλλικό νερό του και φυσικά τις υπέροχες λίμνες του.
Επισκεφθείτε τις Πέτρες και τη Βεγορίτιδα, καθώς και το εντυπωσιακό κάστρο. Τέλος, να πάτε οπωσδήποτε στον παραδοσιακό οικισμό Νυμφαίο. Θα εντυπωσιαστείτε από την τοπική αρχιτεκτονική των πέτρινων αρχοντικών (ξεχωρίζουν εκείνα του Μέρτζου, του Μπουτάρη, του Παπαδόπουλου και του Τσίρλη), αλλά και από το ορεινό τοπίο με τις πανύψηλες ιτιές. Εδώ μπορείτε να γνωρίσετε ένα περιβαλλοντικό κέντρο το οποίο έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια για τη δουλειά του. Πρόκειται για τον «Αρκτούρο», που προστατεύει την καφέ αρκούδα η οποία ζει στην περιοχή.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Η Φλώρινα απέχει από την Αθήνα 573 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 160. Αν δεν έχετε ΙΧ, χρησιμοποιήστε το λεωφορείο του ΚΤΕΛ (Αθήνα, τηλ.: 210-5130427, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-522161). Ακόμη, μπορείτε να φτάσετε εκεί με το τρένο (ΟΣΕ Αθηνών, τηλ.: 210-5297777 και ΟΣΕ Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-595418). Μέσα στο νομό θα κινηθείτε με τα λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ (τηλ.: 23850-28350) ή με ταξί (τηλ.: 22700, 22800, 23100).
Διαμονή: Πολύ καλά θα περάσετε στο Φιλίππειον (τηλ.: 23346), στο Κινγκ Αλεξάντερ (τηλ.: 23501) και Λύγκος (τηλ.: 28322). Άλλες καλές λύσεις είναι τα: Πουλιά (τηλ.: 30625), Αντιγόνη (τηλ.: 23180) και Ελληνίς (τηλ.: 22672). Στις Πρέσπες μπορείτε να μείνετε στις Πρέσπες (τηλ.: 51320) και στους Ψαράδες (τηλ.: 46015), στο ομώνυμο χωριό.

Χρήσιμα:
Κωδικός κλήσης: 23850
Γραφείο Τουρισμού: 45560
Τουριστική Αστυνομία: 44201
Δήμος: 28400.
Νοσοκομείο: 22555

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: