Αιτωλοακαρνανία: Όμορφα τοπία

Πολλές οι προτάσεις για εκδρομές με αυτοκίνητο σε έναν τόπο που συνδυάζει καταπληκτικές θάλασσες με καταπράσινα τοπία.

Πεντακόσια χρόνια χρειάζονται για να δημιουργηθεί ένα στρώμα χώματος πάχους ενός εκατοστού! Πολλά εκατομμύρια χρόνια χρειάζονται για να δημιουργηθεί μια παράκτια ζώνη. Θαυμάζοντας τις αλλεπάλληλες παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας σίγουρα θα αναλογιστείτε πόσο σκληρή δουλειά έχει κάνει η φύση για να δημιουργήσει αυτά τα υπέροχα τοπία.

Ναύπακτος
Ξεκινήστε την περιήγησή σας από τη Ναύπακτο, ένα μικρό γοητευτικό λιμάνι γεμάτο σπίτια σκεπασμένα με κεραμίδια. Οι Ενετοί την ονόμαζαν Λεπάντο, οι βυζαντινοί Έπαχτο και οι Τούρκοι Ενεβαχτέ. Στην κορυφή του λόφου, επάνω από την πόλη, δείτε ένα πολύ ιδιαίτερο κάστρο. Το έχτισαν πρώτοι οι Πελασγοί, χρησιμοποιώντας τεράστιους ογκόλιθους. Το συμπλήρωσαν οι Δωριείς, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Ενετοί και οι Τούρκοι, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι το μοναδικό κάστρο στην Ευρώπη με πέντε αμυντικές ζώνες, από το λιμάνι μέχρι την κορυφή του λόφου. Επισκεφθείτε το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, τα ερείπια του τουρκικού τζαμιού και του χαμάμ, αλλά και τα ερείπια του ναού στο Ασκληπιού. Κατεβαίνοντας τώρα στις παραλίες, πηγαίνετε στο Γρίμποβο, ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο, όπου τα πλατάνια φτάνουν ως τη θάλασσα. Άλλες καλές λύσεις για μπάνιο είναι η Ψανή, το Μοναστηράκι (12 χλμ. ανατολικά) και ο Πλατανίτης (7 χλμ. νότια).

Μπορείτε να κάνετε και μια βόλτα στα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας με τα καταπράσινα τοπία: Λιμνίτσα, Τερψιθέα, Ελατού, Άνω Χώρα, Κάτω Χώρα, Αμπελακιώτισσα... Αν πάλι θέλετε, μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο που περνάει από τον Πλατανίτη, το Αντίρριο, τη Ρίζα και το Περιθώριο και να πάτε στην πρωτεύουσα του νομού, το ιστορικό Μεσολόγγι. Γνωρίστε την πόλη, με την Πύλη της Εξόδου, το Δημαρχείο όπου στεγάζεται η Πινακοθήκη, το μοναστήρι του Αγίου Συμεών, τις αρχαίες Πλευρώνα και Καλυδώνα και φυσικά την περίφημη λιμνοθάλασσα. Για να δροσιστείτε, επιλέξτε την παραλία της Τουρλίδας.

Αιτωλικό
Αποτελεί το ξεχωριστό κόσμημα της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Οι κάτοικοί του το αποκαλούν και Μικρή Βενετία. Επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με τον επιτάφιό της που είναι ένα έργο τέχνης, αλλά και την εκκλησία των Ταξιαρχών. Στην αυλή της βρίσκεται ο τάφος της κυρα-Βασιλικής, της γυναίκας που είχε ερωτευτεί με πάθος ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων. Για μπάνιο πηγαίνετε ως την περιοχή Σταμνά ή στα Ρεμπάκια. Η περιοχή Σταμνά έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Επιπλέον, εκεί, στο μοναστήρι της Αγίας Αγάθης γίνεται από τις 20 έως τις 23 Αυγούστου ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά πανηγύρια της Ελλάδας.

Φυσικές ομορφιές
Προχωρώντας προς το Λεσίνι, κοντά στις εκβολές του Αχελώου, θα βρείτε το υπέροχο δάσος του Φραξού. Παρότι η περιοχή έπαθε μεγάλη ζημιά ύστερα από την αποξήρανση της αρχαίας λίμνης Μελίτης, οι προσπάθειες των κατοίκων να το διασώσουν καρποφόρησαν τα τελευταία χρόνια και η ζωή έχει αρχίσει να επιστρέφει στο μοναδικό αυτό τοπίο. Το δάσος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης. Η περιοχή των Οινιάδων οφείλει το όνομά της στο βασιλιά Οινέα και στον οίνο που παρήγαγαν τα αμπέλια του. Εκτός από το αρχαίο τείχος, μήκους επτά χιλιομέτρων, με τις δώδεκα πύλες του, θα επισκεφθείτε και ένα θαυμάσιο αρχαίο θέατρο, σκαλισμένο στο βράχο.

Ανεβαίνοντας πιο ψηλά στο γραφικό Αστακό, 50 χλμ. από το Μεσολόγγι, θα επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης, το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία και το σπήλαιο του Κύκλωπα, ενώ θα κολυμπήσετε στις θαυμάσιες παραλίες Ασπρογυάλι, Βελά και Άγιος Γεώργιος. Ακόμη πιο βόρεια, ο Μύτικας έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ η Πάλαιρος, εκτός από την εκπληκτική θάλασσα, θα σας κάνει εντύπωση και για τα πολλά νεοκλασικά σπίτια της.

Πολύ κοντά της, στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου -μιας κλειστής θαλάσσιας έκτασης 405 τ.μ.- θα ξεκινήσετε τη γνωριμία σας με έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Μεσογείου. Εδώ, αν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε τη χελώνα Καρέτα - Καρέτα ή τα χαριτωμένα ρινοδέλφινα να επιδίδονται στα συνηθισμένα παιχνίδια τους. Η Βόνιτσα στο στόμιο του κόλπου και η Αμφιλοχία (μπάνιο στον Αϊ-Γιώργη και στην Μπούκα) μπορεί να είναι δύο ακόμη σταθμοί τού πολύ ενδιαφέροντος οδοιπορικού σας. Στην περιοχή της Βόνιτσας, κοντά στο χωριό Μοναστηράκι, θα βρείτε τις περίφημες ιαματικές πηγές της Κορπής. Το νερό τους έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις ψαμμιάσεις και τις νεφρολιθιάσεις.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα φτάσετε ως το Μεσολόγγι και από εκεί θα ανηφορίσετε. Μπορείτε να πάτε με το ΚΤΕΛ (Αθήνας τηλ.: 210-5129293, Μεσολογγίου τηλ.: 26310-22371). Στη Ναύπακτο θα πρέπει να πάτε ξεχωριστά (ΚΤΕΛ Ναυπάκτου, τηλ.: 26340-27224). Το καλύτερο είναι βέβαια να έχετε δικό σας αυτοκίνητο για να κινηθείτε πιο άνετα σε όλη αυτή την περιοχή.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Κωδικοί: Μεσολογγίου: 26310, Ναυπάκτου: 26340, Αιτωλικού: 26320, Αστακού: 26460, Αμφιλοχίας: 26420, Βόνιτσας: 26430. Τουριστική Αστυνομία Μεσολογγίου: 27200, Δήμος Μεσολογγίου: 55460

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Στη Ναύπακτο δοκιμάστε τις νοστιμιές της ψαροταβέρνας Ο γείτονας (παραλία Γρίμποβου). Για μαγειρευτά καθίστε στου Τσάρα. Καλή κουζίνα θα βρείτε επίσης στα Σπιτικό και Μαρία Λόη. Στο Μεσολόγγι να δοκιμάσετε τα μαγειρευτά στην ταβέρνα Αλικύρνα. Στο Αιτωλικό, φρέσκα ψάρια θα φάτε στην ταβέρνα Μονόματος αλλά και στα Ρεμπάκια. Στην Αμφιλοχία δοκιμάστε θαλασσινά στον Αϊ-Γιώργη και στην Αμβρακία. Πολύ καλό ψάρι θα γευθείτε και στις ταβέρνες του Αστακού.
* Φεύγοντας αγοράστε το φημισμένο αυγοτάραχο. Θα βρείτε επίσης καλό μέλι και τυροκομικά προϊόντα. Ακόμα, παραδοσιακά υφαντά και κιλίμια από το Αιτωλικό.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: