Αγκαλιάστε το ταίρι σας και δρασκελίζοντας τη «μόνη εμβασία» του κάστρου θα βρεθείτε μέσα σε ένα ρομαντικό παραμύθι...
Εκεί στην άκρη της Πελοποννήσου ξεφυτρώνει ένας βράχος στη μέση του Μυρτώου πελάγους, που μόνο μια πέτρινη γέφυρα με δώδεκα καμάρες τον ενώνει με την απέναντι στεριά και που έχει μόνο μία είσοδο - μία μόνη εμβασία... Δρασκελίζοντας αυτή την πύλη βρίσκεσαι μέσα σε μια καστροπολιτεία που δέσποζε στην Iστορία από τους αρχαίους χρόνους, το Μεσαίωνα, την εποχή του Βυζαντίου έως και τα χρόνια των Βενετών.
Εδώ έφτασαν οι Κρήτες την εποχή του Μίνωα και τη χρησιμοποίησαν ως ναύσταθμο. Αργότερα την οχύρωσαν οι Λάκωνες για να την προφυλάξουν από τις επιδρομές. Το 1249 την καταλαμβάνει ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος. Οι Βενετοί και οι Τούρκοι που ακολούθησαν άφησαν και αυτοί ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Η απελευθέρωση ήρθε το 1823. Μετά από έναν αιώνα και κάτι, άρχισαν οι επιδρομές των τουριστών χωρίς, ευτυχώς, να υποστεί πλέον σοβαρές αλλοιώσεις. Η πέτρινη αυτή πόλη έχει κατορθώσει να διατηρήσει το αυθεντικό της χρώμα και σας προσκαλεί για να το διαπιστώσετε.
Στο κάστρο
Ολόκληρη η μικρή πόλη είναι πανέμορφη, χτισμένη από πέτρα, και χωρίζεται στην Aνω και την Κάτω Πόλη. Θα χρειαστείτε αρκετή αντοχή γι' αυτό... Φτάνοντας στην καστρόπορτα θα θαυμάσετε τα παλιά τείχη που κατηφορίζουν προς τη θάλασσα και διατηρούν ακόμα όλο το μεγαλείο τους. Μέσα στην πόλη θα γοητευθείτε από τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια. Ο χρόνος λες και έχει σταματήσει στη μεσαιωνική, βενετσιάνικη και βυζαντινή καστροπολιτεία με τα αρχοντικά, τις αψίδες και τα οικόσημα του Αγίου Μάρκου.
Ανάμεσα στα σπίτια είναι σφηνωμένες κοντά 40 βυζαντινές εκκλησίες. Μερικές μάλιστα από αυτές είναι πραγματικά έργα τέχνης! Τώρα μη ρωτάτε πώς χώρεσαν 40 εκκλησίες σε ένα τόσο μικρό χώρο, γιατί η απάντηση είναι ότι... κάπως έπρεπε να επιβληθεί και ο χριστιανισμός μετά από τόσους αλλόθρησκους κατακτητές! Να πάτε, λοιπόν, στην Αγία Σοφία, χτισμένη από τον Ανδρόνικο Β' ανάμεσα στο 1287 και το 1328 σε ανάμνηση της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Μία από τις ομορφότερες εκκλησίες της χώρας μας, σπάνιο δείγμα οκταγωνικού ναού με τρούλο. Επισκεφθείτε επίσης τον Aγιο Παύλο του 10ου αιώνα, και βέβαια τη μητρόπολη της Μονεμβασιάς, το ναό του Ελκόμενου Χριστού, μέσα στον οποίο διατηρούνται ακόμα οι δύο μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι και πολλές βυζαντινές εικόνες.
Περπατώντας μέσα στην πόλη παρατηρήστε πόσο έντονη είναι και η βενετσιάνικη επιρροή στη διακόσμηση, ακόμα και στις καμινάδες των σπιτιών. Σε ένα από τα λίγα τουρκικά κτίρια ?στο τζαμί? στεγάζεται το μουσείο με την αρχαιολογική συλλογή. Να ανεβείτε μέχρι την ακρόπολη, απ' όπου η θέα προς το πέλαγος θα σας κόψει την ανάσα. Κοντά στην είσοδο του κάστρου δείτε την προτομή και το σπίτι όπου έζησε ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος.
(πηγή: www.7merestv.gr)
Μονεμβασιά: Το κάστρο των ρομαντικών
Ετικέτες Νομός Λακωνίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου