Βερολίνο: Μια φουτουριστική πόλη!

Με ιδιαίτερη αισθητική και φιλόδοξες προοπτικές, μετατρέπεται βαθμιαία σε πρωτεύουσα της Ευρώπης της νέας χιλιετίας.

Με την αλλαγή της χιλιετίας η πόλη διαμορφώνει το νέο αδιαίρετο και εκσυγχρονισμένο προφίλ της και ατενίζει το μέλλον φιλοδοξώντας να γίνει η μητρόπολη του κόσμου. Το έγκυρο περιοδικό «Time», μάλιστα, τη χαρακτήρισε ως την πρωτεύουσα της Ευρώπης του 21ου αιώνα!

Το πρώτο αξιοθέατο που θα συναντήσετε φτάνοντας είναι η Πύλη του Βραδεμβούργου, το σύμβολο του χωρισμού και της επανένωσης της Γερμανίας. Στη συνέχεια θα διασχίσετε τη λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν όπου θα συναντήσετε το κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, του Πανεπιστημίου Χούμπολντ, το Νίβε Βάχε ?το κεντρικό μνημείο των θυμάτων του πολέμου και της τυραννίας?, το Ζέουγκχάους (Μουσείο της Γερμανικής Ιστορίας) και τη Στάατσόπερ (Όπερα). Θα περάσετε από το Ράιχσταγκ, την έδρα του Γερμανικού Κοινοβουλίου, και από το νέο υπερσύγχρονο κέντρο του Βερολίνου, την περιοχή Ποτσντάμερ Πλατς με τους επιβλητικούς ουρανοξύστες των κολοσσιαίων εταιρειών Sony και Deimler-Benz, όπου εκτός από γραφεία στεγάζονται ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά, multiplex σινεμά, ένα μουσικό θέατρο και ένα καζίνο. Την προσοχή σας θα τραβήξει και το ιουδαϊκό κέντρο της πόλης, το κτίριο της Νέας Συναγωγής και το μεταμοντέρνο μεταλλικό Iουδαϊκό Μουσείο, που σχεδίασε ο Ντάνιελ Λιμπέσκιντ και που εξωτερικά μοιάζει με «σπασμένο αστέρι του Δαβίδ».

Το παλάτι και το Τείχος
Θα επισκεφθείτε ακόμη το Σαρλότενμπουργκ Παλάς, το παλαιότερο πρωσικό παλάτι, με τα εβδομήντα δωμάτια και τους δαιδαλώδεις διαδρόμους, φορτωμένο με έπιπλα και πίνακες ανυπολόγιστης αξίας. Η πιο όμορφη πλατεία του Βερολίνου είναι η Γκένταρμενμάρκετ, που χαρακτηρίζεται από τη συμμετρική διάταξη των νεοκλασικών της κτιρίων: τις εκκλησίες Φραντζόσισκε Ντομ και Ντόιτσε Ντομ και το κτίριο Κοντσερτχάους Μπέρλιν, δημιούργημα του Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ. Μην παραλείψετε επίσης να δείτε τον καθεδρικό μαρμάρινο ναό, τη γοτθική εκκλησία Νικολάικιρσε και φυσικά να επισκεφθείτε το περίφημο Μουσείο της Περγάμου. Όσο για το Τείχος του Βερολίνου, η επίσκεψη επιβάλλεται για την ιστορική του σημασία. Μια βόλτα από τη Φοντάνε Προμενάντε στο γραφικό Κρόιτσμπεργκ θα σας φτιάξει τη διάθεση, ενώ αξίζει να περάσετε και από τις οδούς Λινιενστράσε και Ογκοστράσε για να ρίξετε μια ματιά στα μικρομάγαζα τέχνης και τις πολυάριθμες γκαλερί.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: