Αεροπορική σύνδεση με Ανταρκτική εγκαινίασε η Αυστραλία



Η πρώτη, ιστορική πτήση από την Αυστραλία στην Ανταρκτική προσγειώθηκε την Παρασκευή σε έναν ολοκαίνουργιο διάδρομο τροχοδρόμησης με επιφάνεια από γαλάζιο πάγο.

Το αυστραλιανό Airbus A319 έγινε μάλιστα το πρώτο επιβατικό τζετ που φτάνει στη λευκή ήπειρο -άλλες χώρες με βάσεις στην Ανταρκτική χρησιμοποιούν στρατιωτικά αεροσκάφη.

Η εβδομαδιαία πτήση, που προορίζεται για επιστήμονες και όχι για πολίτες, θα ξεκινά από την πόλη Χόμπαρτ στη νότια Αυστραλία, μειώνοντας το χρόνο του ταξιδιού στις 4,5 ώρες. Μέχρι σήμερα, οι Αυστραλοί επιστήμονες χρειάζονταν δυόμισι εβδομάδες για να καλύψουν την απόσταση με πλοίο.

Ο καινούργιος Διάδρομος Ουίλκινς που κατασκεύασε η Αυστραλία για την πτήση, με κόστος 41 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια, βρίσκεται 65 χιλιόμετρα από τον Σταθμό Κέισι, την επιστημονική βάση της Αυστραλίας στην Ανταρκτική.

Ο διάδρομος, που χαράχτηκε στον πάγο και ισοπεδώθηκε με λέιζερ, παίρνει το όνομα του σερ Χιούμπερτ Ουίλκινς, πιλότου της πρώτης πτήσης προς την Ανταρκτική πριν από 79 χρόνια.

Τα οκτώ άτομα που εργάζονταν στο διάδρομο τα τελευταία δύο χρόνια «ολοκλήρωσαν έναν αξιοθαύμαστο άθλο της μηχανικής» δήλωσε ο Πίτερ Γκάρετ, υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας και πρώην τραγουδιστής των Midnight Oil.

Ο Γκάρετ ήταν ένας από τους 20 αξιωματούχους, επιστήμονες και δημοσιογράφους που προσγειώθηκαν στον πάγο κάτω από τον μεταμεσονύχτιο ήλιο, σε θερμοκρασία -16 βαθμούς Κελσίου.

Επτά από τους επιβάτες θα μείνουν στην Ανταρκτική τρεις εβδομάδες, για να μελετήσουν πιγκουίνους και φάλαινες, ενώ οι υπόλοιπο 11 επέστρεψαν στο Χόμπαρτ μόλις 12 ώρες μετά την αναχώρησή τους.

(πηγή: www.in.gr, 12/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: