Travel: 36 ώρες στη Μελβούρνη, την «αδικημένη» πόλη

Η Μελβούρνη νιώθει -δικαίως- αδικημένη. Συχνά, οι επισκέπτες στην αυστραλιανή ήπειρο παρακάμπτουν την πόλη, προτιμώντας τα τρία κυριότερα αξιοθέατα της χώρας: την απαστράπτουσα μητρόπολη Σίδνεϊ, τον εκπληκτικής ομορφιάς Μέγα Κοραλλιογενή Υφαλο και την ιστορική τοποθεσία των Αβορίγινων, την Ουλούρου. Η Μελβούρνη, όμως, είναι μία πόλη που αποκαλύπτεται σταδιακά στον επισκέπτη, που οφείλει να εκτιμήσει τους χαλαρωτικούς ρυθμούς της ζωής, το εξαίρετα διατηρημένο βικτωριανό ιστορικό κέντρο και την αναγεννημένη παραποτάμια ζώνη του Γιάρα. Η Μελβούρνη διαθέτει κάθε Ιανουάριο κάτι που το Σίδνεϊ δεν έχει: το τουρνουά τένις του Αυστραλιανού Οπεν, με την πόλη να ζει ένα πάρτι διάρκειας δύο εβδομάδων.

Παρασκευή
5 μ.μ. Ο μάγος του ποταμού
Απολαύστε μια εικόνα της παλιάς και της νέας Μελβούρνης στις αποβάθρες, Ντόκλαντς, που ανακαινίσθηκαν για να μετατραπούν σε «μίνι μετρόπολη». Μη χάσετε τα εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα, αλλά και τις παραστάσεις καλλιτεχνών δρόμου μαζί με τους ντόπιους, που επισκέπτονται το βράδυ την περιοχή για ένα ποτό.
7.30 μ.μ. Πέρα από την Μπάρμπι
Η συνοικία του Νιου Κέι αναγεννήθηκε και αυτή και γέμισε με καλά εστιατόρια, παραταγμένα κατά μήκος της προκυμαίας. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το Μέκα Μπα, ένα εστιατόριο σε γυάλινο περίπτερο με εκλεκτά εδέσματα, όπου μαζεύονται οι σύγχρονες αμαζόνες της πόλης για μια μπουκιά περιποιημένου σύγχρονου μεσανατολικού φαγητού.
9 μ.μ. Μην το πείτε γκράφιτι
Χαθείτε στα στενά δρομάκια της Μελβούρνης, όπου βρίσκονται οι καλύτερες γκαλερί της πόλης διακοσμημένες με περίτεχνα γκράφιτι, αλλά και τα μπαράκια που προτιμούν οι καλλιτέχνες. Μη διστάσετε να μπείτε στα μικροσκοπικά αυτά κέντρα, με την έξαλλη διακόσμηση και τα ακόμη καλύτερα ποτά. Ενα από τα καλύτερα είναι το «Μπαρόκ Χάους», ένα μπαρ σε ρυθμό 18ου αιώνα, αλλά και το Σίστερ Μπέλα, που παραπέμπει στις δόξες της δεκαετίας του 1970.

Σάββατο
10 π.μ. Τέχνη των Αβορίγινων
Προσανατολιστείτε χάρη στο νέο σημείο συνάντησης της Μελβούρνης, την πλατεία Φεντερέισον Σκουέαρ, που θυμίζει γιγάντιο αμφιθέατρο, περιτοιχισμένο από αλουμίνιο και γυαλί. Αφού πιείτε εκεί τον καφέ σας, επισκεφθείτε την Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώρια και το Ιαν Πότερ Σέντερ, που στεγάζει μία από τις πληρέστερες συλλογές τέχνης των ιθαγενών. Αν ο καιρός το ευνοεί, περάστε από το Γκόλντεν Μάιλ (Χρυσό Μίλι), εκεί όπου κτίσθηκαν οι επαύλεις των μεγιστάνων της ανακάλυψης χρυσού στα μέσα του 19ου αιώνα.
12.30 μ.μ. Βόλτα στις παμπ
Διψάσατε; Κάντε μια στάση στο «Μιτρ Τάβερν», την ιστορική παμπ όπου μπορείτε να συναντήσετε τους νέους επαγγελματίες της Μελβούρνης και να φάτε από το πάντα καλό μπουφέ. Δοκιμάστε τη σαλάτα με αρνάκι ή το τηγανητό ψάρι.
2 μ.μ. Απόδραση!
Το Παλιό Κάτεργο της Μελβούρνης χτίσθηκε το 19ο αιώνα από ηφαιστειογενή πέτρα και είναι τόσο αυστηρό, ώστε θα μπορούσε να βγαίνει από μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς. Σταμάτησε να λειτουργεί ως φυλακή το 1929 και στεγάζει σήμερα μουσείο της πρώιμης ιστορίας της Αυστραλίας. Η αγχόνη στην κεντρική πτέρυγα είναι αυτή που «φιλοξένησε» τον ληστή και λαϊκό ήρωα Νεντ Κέλι, το 1880.
3.30 μ.μ. Σόχο στους Αντίποδες
Με τις ανακαινισμένες αποθήκες, τις πρωτοποριακές γκαλερί και τα μοδάτα καταστήματα, η Φλάιντερς Λέιν συγκρίνεται συχνά με το Σόχο της Νέας Υόρκης. Το Κραφτ Βικτόρια πουλά είδη σπιτιού, σχεδιασμένα από τοπικούς καλλιτέχνες. Για την τελευταία λέξη στην αυστραλιανή μόδα, μη χάσετε την μπουτίκ Κριστίν, με τα πρωτότυπα και φανταχτερά κοσμήματα και τα πλούσια πουλόβερ από κασμίρ.
8 μ.μ. Η Ανατολή συναντά τη Δύση
Για μια γεύση της πολυπολιτισμικής φύσης της Μελβούρνης, στριμωχτείτε στα σοκάκια της Τσάιναταουν και ετοιμαστείτε να ερωτευτείτε το εστιατόριο «Φλάουερ Ντραμ», θεωρούμενο ένα από τα καλύτερα της Αυστραλίας. Απολαύστε τον μινιμαλιστικό διάκοσμο και εξερευνήστε τις λεπτές καντονέζικες γεύσεις, όπως τα τηγανητά όστρακα και το εκλεκτό ψάρι «αμπαλόνε». Αν σας φανεί πολύ ακριβό, μπορείτε να δοκιμάσετε το πιο οικονομικό «Σάπερ Ιν», τόπο συνάντησης της ασιατικής -και όχι μόνο- νεολαίας της Μελβούρνης.
11 μ.μ. Νυχτερινά κέντρα ενωθείτε!
Δεν είστε σίγουροι εάν προτιμάτε να περάσετε τη βραδιά με τη μοδάτη νεολαία ή με τους εκπροσώπους της καλλιτεχνικής σκηνής; Πηγαίνετε στο Κέρτιν Χάους, τα παλιά αρχηγεία του Κομμουνιστικού Κόμματος, που φιλοξενούν σήμερα τριών ειδών νυχτερινά κέντρα. Στο πρώτο επίπεδο, θα βρείτε καλοντυμένους νέους επαγγελματίες στο «Κούκι», το ταϊλανδέζικο εστιατόριο με το γιγάντιο μπαρ. Εναν όροφο πιο πάνω, θα συναντήσετε το «Τοφ ιν δε Τάουν», με τα «σεπαρέ» τραπέζια και την αίσθηση οπιοποτείου. Στον τρίτο και τελευταίο όροφο, φιλοξενείται υπαίθριο σινεμά, με μοναδική θέα της πόλης.

Κυριακή
10 π.μ. Βόλτα στην παραλία
Πάρτε το τραμ 96 μέχρι την παραλία Σεν Κίλντα, το ιστορικό -και ελαφρώς φθαρμένο- παραθαλάσσιο θέρετρο της Μελβούρνης. Αν έχετε μαζί τα παιδιά σας, πηγαίνετε μέχρι το σκουριασμένο Λούνα Παρκ, που θα σας θυμίζει τα δικά σας παιδικά χρόνια. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε την ηρεμία της διπλανής παραλίας του Σεν Φίλιπ Μπέι, όπου δεν θα πρέπει να χάσετε το εξαίρετο τσιζ κέικ του παραλιακού ζαχαροπλαστείου. Πρόκειται για κυριακάτικη παράδοση.
2 μ.μ. Μπείτε στην αρένα
Το αυστραλιανό ράγκμπι δεν είναι για τους ευαίσθητους. Οι παίκτες δεν μπορούν να αποβληθούν κι έτσι όλα επιτρέπονται. Οι καλύτερες ομάδες προέρχονται από τις γύρω πόλεις και μπορείτε να απολαύσετε τον φανατισμό σε όλο του το μεγαλείο. Αν επισκεφθείτε τη Μελβούρνη μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου, μην παραλείψετε μία βόλτα μέχρι τα Πόλο Γκράουντς, τόπο διεξαγωγής των σημαντικότερων αγώνων.

Χρήσιμες πληροφορίες
Πού να μείνετε:
Adelphi Hotel www.adelphi.com.au Μία παλιά αποθήκη, με μοναδική πισίνα και ξεχωριστής ομορφιάς δωμάτια.
Victoria Hotel Ενα από τα πιο ιστορικά της πόλης.

Πού να πάτε:
Mecca Bah www.meccabah.com
Baroq House www.baroqhouse.com.au
Ian Potter Centre at the National Gallery of Victoria www.ngv.vic.gov.au
Mitre Tavern www.mitretavern.com.au
Old Melbourne Gaol www.oldmelbournegaol.com.au
Craft Victoria www.craftvic.asn.au
Flower Drum Restaurant 17 Market Lane, 61-3-9662-3655
Cookie www.cookie.net.au
Toff in the Town www.thetoffintown.com
Rooftop Cinema www.rooftopcinema.com.au
Luna Park www.lunapark.com.au
Melbourne Cricket Ground www.mcg.org.au

(πηγή: www.kathimerini.gr, 12/1/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: