Βανκούβερ

Αν κάποιος αναζητεί τον ιδανικότερο τόπο διαμονής στον πλανήτη, τότε έχει τουλάχιστον δέκα λόγους για να επιλέξει αυτή την ξεχωριστή πόλη του Καναδά.

Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του Καναδά, από την πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού. Εχει 1,8 εκατ. κατοίκους από 60 διαφορετικές κουλτούρες, είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη του Καναδά και έχει 176 πάρκα, που μπορείτε να τα θαυμάσετε από εναέριο τρένο!

Το Βανκούβερ είναι μια πολύ in επιλογή των Αμερικανών και των Βρετανών. Εξάλλου υπό βρετανική κυριαρχία ήταν, βρετανικό αέρα έχει. Είναι δε μια πόλη... απέραντο εργοτάξιο, αφού κτίζονται συνέχεια μεγαθήρια για τη στέγαση επιχειρήσεων που ασχολούνται, κατά κύριο λόγο, με πετρέλαια, με ναυτιλία, με υπηρεσίες. Τα πετρέλαια της περιοχής είναι ο μαγνήτης που τραβά εκεί, λίγο πριν από τον Βόρειο Πόλο, όλο το βαρύ πυροβολικό των διεθνών μπίζνες. Η General Motors πρωταγωνιστεί, ενώ το Ford Centre φιλοξενεί όλες τις επιτυχίες του Μπρόντγουεϊ.


Στο Βανκούβερ κυκλοφορούν άνθρωποι ακριβά ντυμένοι, έξω από τα πολυτελή ξενοδοχεία παρκάρουν πανάκριβα αυτοκίνητα και φυσικά τίποτε δεν είναι φθηνό. Είναι μια πόλη που προσφέρει τα πάντα: φύση, κουλτούρα (διαθέτει Συμφωνική Ορχήστρα, μπαλέτο, πινακοθήκη, αίθουσα συναυλιών, τραγουδιστικά σύνολα, μοντέρνο θέατρο), χώρους για σπάνια σπορ: είναι το Hollywood του Βορρά και μια καταπληκτική αγορά ιδιωτικών κατοικιών υψηλής αισθητικής.

Είχαμε ακούσει και εμείς όλα αυτά που λέγονται για το Βανκούβερ. Η πρώτη εντύπωση δεν είχε καμία σχέση με τον μύθο. Η διαδρομή από το αεροδρόμιο ως το ξενοδοχείο, στο μεγαλύτερο μέρος της, ήταν φτωχή. Το μόνο που μας είχε εντυπωσιάσει ήταν οι φράχτες των σπιτιών, από πελώρια δένδρα, που αναλόγου μεγέθους δεν έχουμε ξαναδεί.

Το Βανκούβερ είναι όμως πραγματικά μια πολύ ευχάριστη πόλη από τη στιγμή που θα διασχίσετε τις γέφυρες που το ενώνουν με μια χερσόνησο, που φιλοξενεί τα πάντα. Αυτό είναι το Βανκούβερ! Θα σας δώσουμε δέκα highlights, που το κάνουν πραγματικά μια ξεχωριστή πόλη.

1 Κρουαζιέρα στην Αλάσκα: στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου ελλιμενίζονται κάποια από τα πολυτελέστερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου που από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο κάνουν οκταήμερες κρουαζιέρες στην Αλάσκα με τους παγετώνες, την άγρια φύση, τους Εσκιμώους, τα ανεξερεύνητα δάση, την ιστορία των χρυσοθήρων που εκτυλίσσεται ολοζώντανη μπροστά σας. Εξάλλου δεν ξέρουμε για πόσο ακόμη θα υπάρχουν παγετώνες! Σπεύσατε, το Βανκούβερ σάς ανοίγει τις πόρτες του πόλου..
2 Το μεγαλύτερο πάρκο της Β. Αμερικής: η μισή χερσόνησος είναι πόλη, η άλλη μισή είναι ένα απέραντο πάρκο 1.000 εκταρίων, με απίθανη βλάστηση. Αυτό το πάρκο ονομάζεται Stanley Park και είναι το μεγαλύτερο της Βορείου Αμερικής. Γύρω γύρω περιβάλλεται από θάλασσα. Εχει αξιοποιηθεί ολόκληρο και προσφέρεται για αναψυχή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Σας υποδέχονται τοτέμ των εκτοπισθέντων Ινδιάνων και από εκεί και πέρα έχετε να θαυμάσετε λίμνες με κύκνους, κήπους με τριαντάφυλλα, γιότινγκ κλαμπ, ακουάριουμ με 56.000 ζώα, ζωολογικό κήπο, μινιατούρα τρένου που κάνει τον γύρο του πάρκου αλλά και τέσσερις πλαζ! Τώρα, αν αντέχετε να δοκιμάσετε τις βόρειες θάλασσες, είναι δική σας υπόθεση. Μετρήστε τις αντοχές σας!!

3 Βικτωριανό στυλ στην Gastown: μπορεί στο Βανκούβερ να κτίζονται μεγαθήρια για τις ανάγκες των επιχειρήσεων αλλά η πόλη κρατεί και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, για τον οποίο είναι πολύ υπερήφανη. Περνάτε μπροστά από το υπέροχο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού και κατευθύνεσθε με τα πόδια στην Gastown. Είναι η παραδοσιακή γειτονιά, γεμάτη λουλούδια κρεμασμένα από παλιούς στύλους του ηλεκτρικού, από παράθυρα, από μαγαζιά και σπίτια. Μικρές αυλές στα καφενεία σάς προσφέρουν θέα στον δρόμο ή στη θάλασσα. Εσείς διαλέγετε ποια πλευρά σάς προδιαθέτει καλύτερα. Αυτή η γειτονιά υπάρχει από το 1867 και αποτελεί θαυμάσιο δείγμα βικτωριανής αρχιτεκτονικής. Αυτά τα κτίρια σήμερα φιλοξενούν μπουτίκ κομψών ειδών, καταστήματα για αντίκες, γκαλερί αλλά και πολλά καταστήματα με σουβενίρ. Εδώ και το μοναδικό Steamclock, το πιο φωτογραφημένο υπαίθριο ρολόι μετά το Μπιγκ Μπεν! Στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, η πόλη διατηρεί παλιά τρόλεϊ που ξεκινούν από την προκυμαία και κάνουν τον γύρο της χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένου του Stanley Park. Αν θέλετε θαλάσσιο περίπατο, υπάρχει κάτι ανάλογο με πλοιάρια εποχής.

4 Ενα κομμάτι Κίνας στον Βορρά: στο Βανκούβερ βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη Chinatown της Βορείου Αμερικής. Είναι ένα μεγάλο παράθυρο της κινεζικής κουλτούρας και του τρόπου ζωής αυτής της απέραντης χώρας. Πολλά μαγαζιά γεμάτα εκπλήξεις από την Κίνα, πολλά εστιατόρια με παραδοσιακό κινεζικό φαγητό και ένας υπέροχος κήπος που ονομάζεται Dr Sun Yat-Sen και είναι ο πρώτος αυθεντικός κλασικός κινεζικός κήπος στον κόσμο, εκτός Κίνας. Τον έφτιαξαν κινέζοι τεχνίτες, που ήρθαν ειδικά για αυτόν τον σκοπό από την πατρίδα τους.

5 Μια εικόνα της διεθνούς επιστήμης: σε ένα εντυπωσιακό κτίριο πάνω στη θάλασσα η Omnimax έχει δημιουργήσει κάτι μοναδικό. Εναν κινηματογράφο, που προβάλλει μόνον φιλμ που έχουν σχέση με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς. Επίσης υπάρχουν προβολές, μέσω των οποίων δίδονται εξηγήσεις για τα στοιχεία και τα φαινόμενα της φύσης.

6 Υπαίθρια αγορά: το Granville Island είναι το πιο πετυχημένο παράδειγμα ανάπλασης περιοχής της Βορείου Αμερικής. Παλιά ήταν βιομηχανική περιοχή, δίπλα στην ομώνυμη γέφυρα που ενώνει το κυρίως Βανκούβερ με τη χερσόνησο. Σήμερα είναι ένα ολοζώντανο συγκρότημα μεγάλων υπαίθριων χώρων με μοντέρνα καταστήματα, θέατρα και τεράστιο υπαίθριο παζάρι. Ενα ανάμεικτο πλήθος περιφέρεται. Είναι οι περίεργοι, οι ναυτικοί, οι κάτοικοι άλλων περιοχών, οι τουρίστες. Μικρά φέρι εκτελούν θαλάσσιες συγκοινωνίες με τις γύρω περιοχές.

7 Θαυμάσια ξενοδοχεία: στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου έχουν κτισθεί πολυτελή ξενοδοχεία, με άψογο σέρβις που από τα τεράστια γυάλινα παράθυρά τους προσφέρεται υπέροχη θέα στα καταπράσινα βουνά, στη θάλασσα, στα κρουαζιερόπλοια που πάνε και έρχονται, το βράδυ στη φωτισμένη γέφυρα. Στα υπόγεια αυτών των ξενοδοχείων υπάρχουν τεράστια εμπορικά κέντρα, όπου μπορείτε να βρείτε ό,τι θελήσετε σε τιμές ανάλογες με μια πόλη που αναδεικνύεται σε διεθνές κέντρο! Από μικρά πούρα με κονιάκ ως εντυπωσιακές γούνες, που είναι είδος της περιοχής βέβαια! Η οικολογία οικολογία αλλά και ο εντυπωσιασμός για τον εντυπωσιασμό. Εδώ δεν είδαμε οικολογικές γούνες! Τα ξενοδοχεία που δεσπόζουν στην περιοχή είναι το «Waterfront Hotel», το «Canada Place» με το CN ΙΜΑΧ Theatre, που το χαρακτηρίζουν πέντε γιγαντιαία ιστία καραβιών σε μια κτιριακή του πλευρά που είναι απομίμηση καραβιού! Αν θέλετε να ζήσετε στο βουνό, υπάρχουν και chateau εκπληκτικής ομορφιάς, όπως το «Chateau Whistler Resort» ενώ αν θέλετε να ζήσετε αυτοκρατορικά, υπάρχει το «The Empress», στο κέντρο της πόλης.

8 Τα μαγαζιά: στο Βανκούβερ κυριαρχεί το βρετανικό στυλ. Μπορείτε να βρείτε άφθονα σκωτσέζικα, πολλά κασμίρ, όλα εκείνα τα είδη που κάνουν το ακριβό και αυστηρό στυλ της... μητέρας Βρετανίας! Οι δρόμοι με τα μεγάλα και καλά μαγαζιά είναι οι οδοί: Robson, Georgia, West Forty-First Avenue, Howe, Water, West Pender, Mainland. Μπορεί βέβαια να κυριαρχεί το βρετανικό στυλ αλλά και ό,τι άλλο προϊόν πανάκριβης υπογραφής θελήσετε θα το βρείτε. Η πόλη φημίζεται και για τις αντίκες της. Αναζητήστε την Antique Row και αν είστε λάτρης των ειδών της Ανατολής θα ικανοποιηθείτε στην Punjabi Market. Τοπικά είδη είναι γλυπτά πάνω σε πετρώματα της περιοχής ή σε ξύλο, μάσκες Εσκιμώων και Ινδιάνων, κοσμήματα με σχέδια από την παράδοση του τόπου. Αλλά εκείνο που χαρακτηρίζει την πόλη είναι ο καφές! Παντού coffee shops. Τόσο, που όταν είχε πάει η Μπέτι Μίντλερ στο Βανκούβερ είπε πως ποτέ άλλοτε στη ζωή της δεν είχε πιει τόσον καφέ. Ολη η πόλη είναι ένα απέραντο καφενείο, που δεν μπορεί να του αντισταθεί κανείς!

9 Ενα πάρκο για όλες τις εποχές: χίλια διακόσια μέτρα πάνω από τις πλαζ δεσπόζει το καταπράσινο Cypress, ένα πάρκο για όλες τις εποχές, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, σας προσφέρει θέα σε ολόκληρο το Βανκούβερ! Εδώ στα μέσα του Ιανουαρίου υπάρχει το φαινόμενο του μεσονυκτίου. Είναι ιδανικό για τους λάτρες του σκι, ενώ το καλοκαίρι παρουσιάζει θαυμάσιες εικόνες με καταρράκτες από τους πάγους που λιώνουν και τρέχουν ανάμεσα από τα τεράστια δένδρα, καταλήγοντας σε λίμνες. Η φύση σε όλο της το μεγαλείο!

10 Η... συναυλία των πουλιών: για όσους αγαπούν να παρατηρούν και όχι να σκοτώνουν τα πουλιά, το Βανκούβερ είναι ένας παράδεισος. Διακόσιες πενήντα διαφορετικές ποικιλίες έχουν ως μόνιμη κατοικία την περιοχή, ενώ άλλες 150 ποικιλίες την επισκέπτονται. Αυτό που γίνεται όμως κάθε Νοέμβριο είναι ανεπανάληπτο: ο ουρανός γεμίζει από 25.000 κύκνους, που έρχονται από τη Σιβηρία για να ξεχειμωνιάσουν στον ποταμό Fraser!

Το άλλο Βανκούβερ - Ρομαντικές στιγμές στο νησί των καταιγίδων

Ενα μοναδικό καταφύγιο μέσα στον ωκεανό, απέναντι από την ομώνυμη πόλη, κατάλληλο για ανεμοδαρμένες διακοπές

Μια δυνατή καταιγίδα δημιουργεί πάντα ρομαντική διάθεση. Τι το καλύτερο από τη θαλπωρή ενός όμορφου τζακιού με θέα τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και έξω να φυσάει ο άνεμος και να βρέχει ασταμάτητα, ενώ φθάνει από μακριά ο απόηχος της σειρήνας της ομίχλης... Ολα αυτά τα όμορφα πράγματα υπάρχουν επί της γης. Σε ένα νησάκι της Βρετανικής Κολομβίας, το Βανκούβερ Αϊλαντ, με τις μοναδικές, μοναχικές ανεμοδαρμένες παραλίες του, με πρώτη και καλύτερη την Τσέστερμαν Μπέι.

Σαν να είναι εκεί ο τόπος των καταιγίδων, οι άνεμοι ωρύονται τα περισσότερα μερόνυχτα του χρόνου. Μοναδικό καταφύγιο, το Wickaninnish Inn, κάποιος πολύ ρομαντικός πρέπει να το έστησε, εκεί στη μέση της αντάρας, δίπλα στο αιώνιο δάσος και λες απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο με ομφάλιο λώρο μια στενή λωρίδα χρυσαφένιας άμμου. Το τουριστικό φυλλάδιο υπόσχεται «Ανεμοδαρμένες διακοπές» και υπόσχεται ζεστό πολυτελές περιβάλλον με θέα στον ωκεανό, όπου μάχονται μανιασμένα τα στοιχεία της φύσης. Ξεκινάς από το διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ, μέσα σε ένα οκταθέσιο Πάιπερ Τσίφτενς, που μέσα σε μία ώρα σε πηγαίνει στο νησί Βανκούβερ με την ψυχή στο στόμα. Οι αναταράξεις στη διάρκεια της πτήσης είναι σύνηθες φαινόμενο τι νησί των καταιγίδων θα ήταν άλλωστε... Το Wickaninnish Inn λοιπόν, σχεδόν αιωρούμενο στην άκρη του θαλασσοδαρμένου βράχου, αψηφά τη βροχή με δύο κατακίτρινες νιτσεράδες κρεμασμένες σε κάθε δωμάτιο. Και στις λίγες λιακάδες είναι συναρπαστική η βόλτα στο δάσος Σίτκα, με τις αετοφωλιές στα ψηλά κλαδιά. Στενά μονοπάτια, απότομες ανηφοριές, είναι μαγεία ο εθνικός δρυμός και μετά σαν ξαποσταίνεις στην ερημική παραλία νιώθεις σαν να ακούς την ίδια την ψυχή της θάλασσας.

Το καλύτερο θεωρείο για να απολαύσεις την καταιγίδα σε όλο της το μεγαλείο είναι το εστιατόριο του ξενοδοχείου, το Pointe Restaurant. Τζαμαρίες από το δάπεδο ως την οροφή προσφέρουν θέα πανοραμική 270 μοιρών σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των ανταριασμένων βράχων. Και όσο για τα εδέσματα, αυτά προδιαθέτουν για πραγματική... ερωτική πανδαισία: καπνιστός σολομός, στρείδια τηγανητά, μύδια στον αχνό με σκορδοστούμπι αυτά είναι μόνον τα πρώτα. Ακολουθούν φιλετάκια από ελάφι με γαρνιτούρα σοταρισμένα άγρια μανιτάρια, παϊδάκια ριγανάτα με θυμάρι και λαδολέμονο, ροδοψημένη πατατόπιτα. Ολα αυτά και άλλα τόσα και περισσότερα, με φίνο λευκό κρασί από τα αμπέλια της κοιλάδας Οκανάγκαν της Βρετανικής Κολομβίας. Και έξω από την τζαμαρία να ωρύονται τα στοιχεία της φύσης, τα σύννεφα κυνηγημένα από τον άνεμο να συναγωνίζονται τα μανιασμένα κύματα. Ισα ίσα που δοκιμάζεις το επιδόρπιο, παγωτό κεράσι με σιρόπι καραμέλα, και μια ξαφνική βιασύνη σε σπρώχνει στο ζεστό δωμάτιο.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: