Ανάληψη Ηρακλείου

Ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό μπορεί να προσφέρει τις προϋποθέσεις για θαυμάσιες διακοπές; Βεβαίως, αρκεί να βρίσκεται στην Κρήτη!

Είκοσι μόλις χιλιόμετρα από το Ηράκλειο της Κρήτης, και πέντε μόλις λεπτά από τη Χερσόνησο -μία από τις πιο διάσημες τουριστικές περιοχές της Κρήτης- η Ανάληψη, ένα μικρό γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, σας περιμένει για να σας ξεκουράσει και να σας δροσίσει.

Γνωριμία με το χωριό
Πρόκειται για έναν κομψό οικισμό χιλίων περίπου κατοίκων, η ιστορία του οποίου ξεκινάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Έναν οικισμό, ο οποίος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή, διατηρώντας όμως ταυτοχρόνως και τις ήσυχες -ιδανικές για ηρεμία- γωνιές του.

Οδοιπορικό
Αφήνοντας πίσω σας το Ηράκλειο, μετά από μια σύντομη αλλά πανέμορφη διαδρομή, θα φτάσετε στον προορισμό σας. Η Ανάληψη ανήκει στο Δήμο Γουβίων και σας περιμένει να την ανακαλύψετε. Περπατήστε στα γραφικά σοκάκια του χωριού, παρατηρήστε τα περιποιημένα σπίτια του και γνωριστείτε με έναν άλλο τρόπο ζωής, πιο απλό, πιο ευχάριστο, χωρίς άγχη και βιασύνες. Αν πεινάσετε, σταματήστε σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες του και δοκιμάστε μαγικές γεύσεις της πεντανόστιμης κρητικής κουζίνας. Και όταν πλησιάζει το σούρουπο, απολαύστε ένα μίνι περίπατο στον παραλιακό δρόμο. Από εδώ θα θαυμάσετε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα.
Αν πάλι δεν είστε λάτρεις της ηλιοθεραπείας και της ξεκούρασης στην παραλία, αλλά εραστές των εκδρομών, σίγουρα δεν θα βγείτε χαμένοι. Μπείτε στο πλοιαράκι και κάνετε μια σύντομη εκδρομή στο γειτονικό νησάκι, την Ντία. Βρίσκεται απέναντι και είναι εκεί όπου εκτρέφεται ο κρητικός αίγαγρος, το διάσημο Κρι Κρι.
Μήπως, πάλι, προτιμάτε κάτι πιο... στεριανό; Πεζοπορία ας πούμε; Μια εκδρομή κατά μήκος του ποταμού θα σας ενθουσιάσει. Ειδικά όταν θα τερματίσετε στο θαυμάσιο φαράγγι της περιοχής. Εκεί θα ξεκουραστείτε και θα δροσιστείτε κάτω από την πυκνή βλάστηση, προτού να πάρετε το δρόμο της επιστροφής.
Ξεκουραστήκατε αρκετά; Χορτάσατε ηρεμία; Ήρθε η ώρα να πεταχτείτε μέχρι τη γειτονική Χερσόνησο. Εδώ το... κλίμα αλλάζει. Ο κόσμος γίνεται περισσότερος και ο αέρας μεταφέρει μυρωδιές κοσμοπολίτικες. Βρίσκεστε σε ένα από τα διασημότερα θέρετρα της Κρήτης. Σε ένα μέρος το οποίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ποτέ δεν κοιμάται!
Απολαύστε διασκέδαση μέχρι το πρωί σε ένα από τα δεκάδες μπαράκια που θα συναντήσετε παντού, οπουδήποτε κι αν γυρίσετε στη Χερσόνησο. Λίγο πιο κάτω -αν συνεχίσετε- θα βρεθείτε στα Μάλια, με τις όμορφες παραλίες, τα ταβερνάκια και προπαντός το αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Παραλίες
Ένα από τα μεγαλύτερα ατού του χωριού είναι οι κρυστάλλινες παραλίες του, πολλές εκ των οποίων έχουν βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία. Το μπάνιο σας σε κάποια από αυτές θα είναι εξαιρετικά απολαυστικό^ αυτό είναι εγγυημένο.

Πού και τι θα φάτε
Η κρητική κουζίνα, φημισμένη σε όλο τον κόσμο, δεν θα σας απογοητεύσει ούτε εδώ. Τα εδέσματα που θα σας προσφέρουν οι ταβέρνες και τα εστιατόρια στην Ανάληψη θα είναι εγγυημένα άριστης ποιότητας. Πολύ καλό φαγητό θα βρείτε στην Ανάληψη, τον Αστερία, το Μύθο, τον Διόνυσο, το Δελφίνι, το Έλα Μέσα, το Συρτάκι, το Volkano (όπου θα ευχαριστηθείτε και ιταλικό φαγητό), και σε άλλα.

Πού θα διασκεδάσετε
Τα: Athina Cafe Snack Bar, Mojo Cafe Bar, Velos και Tsalos Poll Bar είναι μερικά μόνο από τα μπαράκια όπου μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας, να χαλαρώσετε και να ακούσετε μουσική. Η ευρύτερη περιοχή έχει φυσικά πολύ περισσότερα.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Στα μαγαζάκια της περιοχής θα βρείτε υπέροχα κεραμικά. Οι κυρίες μπορούν να αγοράσουν χειροποίητα κοσμήματα. Φυσικά, τα ντόπια κρητικά καλούδια θα κερδίσουν και το αγοραστικό ενδιαφέρον σας.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Αν δεν έχετε δικό σας αυτοκίνητο ή δεν νοικιάσετε, μπορείτε να φτάσετε στην Ανάληψη με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ηρακλείου (τηλ.: 2810-245019).

(πηγή: www.7merestv.gr, 25/6/2004)

Δεν υπάρχουν σχόλια: