Καβάλα - Θάσος

Η Καβάλα δικαίως θεωρείται μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Μακεδονίας, γεμάτη ζωντάνια και έντονο ανατολίτικο χαρακτήρα. Όσο για τη Θάσο, συνδυάζει δάση, χρυσές αμμουδιές, νησιώτικα τοπία και το παραδοσιακό μακεδονίτικο χρώμα.

Θα βολτάρετε στην Παναγία, την παλιά πόλη με τα στενά δρομάκια και τα σπίτια με τη χαρακτηριστική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, ενώ σε πολλά σημεία θα συναντήσετε ερείπια από τα βυζαντινά τείχη. Θα κάνετε μία στάση στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μοχάμετ Άλι και στις Καμάρες στη θέση όπου βρισκόταν το αυλάκι, το οποίο μετέφερε νερό από τα βουνά στο υδραγωγείο. Ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο βυζαντινό κάστρο της πόλης. Θα περιπλανηθείτε στην αγορά και στις καπναποθήκες, οι οποίες μετατράπηκαν σε νυχτερινά μαγαζιά και εμπορικά κέντρα. Θα περπατήσετε στην οδό Κύπρου για να δείτε τα θαυμάσια νεοκλασικά αρχοντικά του περασμένου αιώνα και θα προσκυνήσετε στις εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Παντελεήμονα.


Πάνω από το λιμάνι θα συναντήσετε το Ιμαρέτ, το τουρκικό οικοδόμημα του 19ου αιώνα που έχτισε ο Μοχάμετ Άλι και πλέον λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας. Αξίζει ακόμη να περάσετε από το Αρχαιολογικό Μουσείο και από το μοναστήρι του Αγίου Σύλλα. Ιστορικοί οικισμοί όπως η Ελευθερούπολη, η Νικήσιανη και η Μουσθένη, επιβλητικά κάστρα όπως το κάστρο του Παλαιοχωρίου, ο πύργος της Απολλωνίας, η Ανακτορούπολη της Νέας Περάμου, το κάστρο του Ορφανιού και μοναστήρια όπως η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, η Μονή της Υπαπαντής και η Μονή του Αγίου Δημητρίου θα είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα που θα δείτε ανηφορίζοντας στο Παγγαίο.

Εκδρομές
Σε απόσταση 15 χλμ. από την Καβάλα θα συναντήσετε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, της πρώτης χριστιανικής πόλης της Ευρώπης. Εκεί θα δείτε το αρχαίο θέατρο, τμήμα της παλιάς Εγνατίας Οδού, τα τείχη, την αγορά και τη φυλακή του απόστολου Παύλου. Στο ύψωμα πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο στέκεται ερειπωμένο το κάστρο της Ακρόπολης. Οι φυσιολάτρες σπεύστε να γνωρίσετε τις ομορφιές του Νέστου, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας. Τα στενά του Νέστου εκτείνονται σε μήκος 22 χλμ. και παρουσιάζουν μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον. Θα δείτε αγριολούλουδα σπάνιας ομορφιάς και θα κάνετε κανό ή καγιάκ στα νερά του ποταμού. Θα διασχίσετε το δάσος του Κοτζά Ορμάν, έναν κατάφυτο παράδεισο με σπάνια φυτά, πτηνά και ζώα. Θα συναντήσετε τις έξι λιμνοθάλασσες, το καταφύγιο των αποδημητικών πουλιών και το Δέλτα, όπου θα απολαύσετε το μεγαλείο της φύσης: ερωδιούς, κορμοράνους και φλαμίγκος να τσαλαβουτούν με χάρη στα νερά. Παραλίες Επιλέξτε να απολαύσετε το κολύμπι σας στις οργανωμένες παραλίες Μπατί και Καλαμίτσα και στις ακρογιαλιές ανατολικά και δυτικά της πόλης: την Τόσκα, τη Νέα Ηρακλείτσα, τους Αμμόλοφους, τη Νέα Πέραμο. Πεντακάθαρες αμμουδιές, τιμημένες οι περισσότερες με τη γαλάζια σημαία.

Θάσος
Θα αποβιβαστείτε στον Λιμένα, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, με κάτασπρα σπίτια απλωμένα σε καταπράσινη έκταση. Περπατήστε στα σοκάκια και στις πλατείες και κάντε μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο με πολλά μνημεία και ένα πολύ σπουδαίο ρωμαϊκό θέατρο. Φεύγοντας από τον Λιμένα κάντε το γύρο του νησιού ξεκινώντας από την Παναγιά, παλιά πρωτεύουσα της Θάσου. Εκεί θα δείτε πολλά αρχοντικά μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και την ωραία εκκλησία της Παναγιάς. Να πάτε ακόμη στη Δρακότρυπα, μια σπηλιά που πήρε το όνομά της από ένα σταλακτίτη που μοιάζει με δράκο. Πολύ κοντά βρίσκεται η Ποταμιά, ένα γραφικό χωριό με δυο όμορφες εκκλησίες και ένα ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο. Αφού ακολουθήσετε την παραθαλάσσια διαδρομή, θα βρεθείτε στον Ποτό. Από κει θα ανεβείτε στον Θεολόγο, από τα παλαιότερα και ομορφότερα χωριά της Θάσου. Αφού θαυμάσετε τα υπέροχα αρχοντικά, περάστε από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής όπου φυλάσσεται μια εικόνα της Παναγίας φτιαγμένη από κερί και μαστίχα. Στο Θεολόγο κάθε Αύγουστο αναβιώνει το έθιμο του θασίτικου γάμου. Συνεχίζοντας παραλιακά θα φτάσετε στον Πρίνο με τα γραφικά χωριουδάκια που διατηρούν το τοπικό χρώμα τους. Με το καΐκι μπορείτε να κάνετε μια εκδρομή μέχρι τη Θασοπούλα.

Παραλίες
Η Χρυσή Αμμουδιά στην Παναγιά είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία της Θάσου. Πανέμορφη είναι και η Χρυσή Ακτή ακριβώς δίπλα. Κολυμπήστε, επίσης, στη Μακρυάμμο, τη Γλυφάδα, τη Σκάλα Ραχωνίου, τον Πρίνο και τον Σωτήρα. Πιο ήσυχες, πάντως, είναι οι παραλίες της νότιας πλευράς: τα Λιμενάρια, το Πευκάρι, ο Ποτός, η Ψιλή Άμμος και η υπέροχη Αλυκή.

Πληροφορίες
Διαμονή: Καβάλα: Ιμαρέτ (τηλ.: 620151), Εγνατία (τηλ.: 244891), Γκάλαξι (τηλ.: 224521), Φιλοξένια (τηλ.: 240070). Θάσος: Στη Μακρυάμμο: Μπάνγκαλοους Μακρυάμμος (τηλ.: 22101). Στη Σκάλα Ποταμιάς: Αριάδνη (τηλ.: 61591), Μιραμάρε (τηλ.: 61040). Στη Σκάλα Πρίνου: Ίλιο Μάρε Μπιτς (τηλ.: 72083). Στο Δασύλλιο Πρίνου: Καζαβίτι (τηλ.: 71650). Στον Λιμένα: Αμφίπολη (τηλ.: 23101).
Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης Καβάλας: 2510, κωδικός κλήσης Θάσου: 25930.

Φαγητό - Διασκέδαση
Στην Καβάλα προτείνουμε τις ψαροταβέρνες Βαγγέλης, Πάνος-Ζαφείρα, Αχιλλέας. Στη Θάσο ένα καλό εστιατόριο για ψάρι είναι η Σύμη στο παλιό λιμανάκι. Νόστιμους μεζέδες θα απολαύσετε στην Όστρια, στο Μύθο και στο Γκαραντί. Στη Μακρυάμμο: Σειληνός. Στην Παναγιά: Θέα. Στις Αλυκές: Ρούλα, Γλάρος. Να παρακολουθήσετε τα «Ελευθέρια» στην Καβάλα και το διάσημο Φεστιβάλ της Θάσου, με θαυμάσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: