Σκληρός ανταγωνισμός από την Τουρκία αλλά και την Αίγυπτο

Δύο χώρες που έχουν αρχίσει να ανακτούν δυναμική, και σύμφωνα με υπολογισμούς των τουριστικών πρακτόρων θα είναι για το 2008 οι καινούργιοι νικητές στη Μεσόγειο, είναι η Τουρκία και η Αιγυπτος εάν φυσικά μείνουν μακριά από πολιτικές κρίσεις και τρομοκρατικά κτυπήματα.

Το γερμανικό ινστιτούτο ΒΑΤ στην ανάλυση της τουριστικής αγοράς, που παρουσιάζει κάθε χρόνο τον μήνα Φεβρουάριο, έπειτα από έρευνα μεταξύ 4.000 αντιπροσωπευτικών πολιτών ηλικίας άνω των 14 ετών, συμπεριλαμβάνει και τις προθέσεις των Γεμανών για ταξίδια διακοπών.

Η έρευνα κατέγραψε θετική τάση για την εξέλιξη της γερμανικής τουριστικής αγοράς. Τα δύο τρίτα των κατοίκων της Γερμανίας (70,8%) επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ταξίδι διακοπών ή προετοιμάζονται ήδη να ταξιδέψουν. Το ποσοστό των Γερμανών που δεν επιθυμούν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν παραμένει σταθερό στο ποσοστό του προηγούμενου χρόνου (21,7%). Στην ίδια έρευνα καταγράφεται επίσης ποσοστό 7,5% αναποφάσιστων, οι οποίοι είτε λόγω έλλειψης χρόνου ή λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων είτε λόγω έλλειψης οικονομικής ευχέρειας δεν θα πραγματοποιήσουν ταξίδι διακοπών. Η έρευνα του ινστιτούτου ΒΑΤ αναφέρεται και στη σειρά προτεραιότητας των ποιοτικών κριτηρίων και τον αντίστοιχο μέσο όρο αξιολόγησης των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Φιλοξενία

Η Ελλάδα υπερτερεί στη φιλοξενία, στην κουζίνα, στη δυνατότητα επικοινωνίας με τους κατοίκους, στην ισορροπία της σχέσης «τιμή-παροχή υπηρεσιών», στα ιστορικά αξιοθέατα, στην προσφορά δυναμικών διακοπών και κυρίως στην «εγγύηση ηλιοφάνειας».

Η Ελλάδα έχει χαμηλότερη βαθμολογία σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών προορισμών στην καθαριότητα, στη γλωσσική επικοινωνία, στην κατάλληλη υποδομή ανεξάρτητα κλιματολογικών συνθηκών, στην προσφορά ειδικών μορφών τουρισμού, θεραπευτικού, Wellness και κυρίως στην ποιότητα-προστασία του περιβάλλοντος.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 6/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: