Τυνησία

Στο ομηρικό νησί των Λωτοφάγων
Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, η Τυνησία διαθέτει πολυτέλεια, παραδοσιακό χρώμα, ιστορία και δελεαστικές τιμές, όπως θα ανακαλύψετε αν αναζητήσετε πακέτα ή ατομικά ταξίδια. Γι' αυτό είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Η πρώτη στάση μάς έφερε στην αρχαία Καρχηδόνα, την οποία ίδρυσαν οι Φοίνικες. Θαυμάσαμε τα λουτρά του Αντωνίνου, ενώ εξίσου απολαυστική ήταν η επίσκεψη στο χωριό Σίντι Μπου Σάιντ, το οποίο διαθέτει άσπρα ασβεστωμένα σπίτια, μπλε παράθυρα, μπουκαμβίλιες στις γλάστρες, θέα στη Μεσόγειο, παραδοσιακά καφέ και πλακόστρωτα καλντερίμια. Επόμενος σταθμός το νησί Τζέρμπα -θεωρείται το νησί των Λωτοφάγων, απ' όπου, σύμφωνα με τον Όμηρο, πέρασε ο Οδυσσέας-, που διαθέτει πολυτελή παραθαλάσσια ξενοδοχεία, νυχτερινή ζωή, ένα δημοφιλές πάρκο, το Parc Djerba Εxplore, με περισσότερους από τετρακόσιους κροκόδειλους, και μια παραλία που επισκέπτονται το φθινόπωρο τα φλαμίνγκο.

Στην έρημο
Στην ηπειρωτική χώρα ξεκινά η διαδρομή με τζιπ 4Χ4 για τη Ματμάτα, το χωριό όπου ζουν οι τρωγλοδύτες, με σπίτια σκαμμένα στους αμμόβραχους -εκεί γυρίστηκαν σκηνές από τον «Πόλεμο των άστρων»- και την Ντουζ, πόλη των Βερβερίνων, που αποκαλείται Πύλη της Ερήμου. Η βόλτα με καμήλες στους αμμόλοφους ήταν πολύ διασκεδαστική, ενώ στην πορεία προς την Τοζέρ τη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν τα χρώματα που παίρνει το ορυκτό αλάτι της αποξηραμένης πια λίμνης Σοτ Ελ Τζερίντ. Η εικόνα χιλιάδων φοινικόδεντρων προδιαθέτει τους ταξιδιώτες ότι πλησιάζουν στην Τοζέρ. Η επίσκεψη στις ορεινές οάσεις, όπου γυρίστηκαν πολλές σκηνές από τον «Aγγλο ασθενή», είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Απότομοι βράχοι, κρυμμένοι καταρράκτες και βλάστηση εκεί που δεν το περιμένει κανείς, αλλά και καφενεία που σερβίρουν τον ελληνικότατο καφέ φραπέ.

Αμμώδεις παραλίες
Κατευθυνόμενοι προς τα ανατολικά και το μεσογειακό κομμάτι της χώρας, περνάμε από τη Σφέτουλα και το ρωμαϊκό αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο δεσπόζουν τα ερείπια τριών ναών, την Καϊρουάν, την τέταρτη ιερή πόλη του Ισλάμ, και φτάνουμε στη Σους, ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα στη Μεσόγειο. Υπέροχη και η βόλτα στο Πορτ Ελ Καντάουι, που διαθέτει μαρίνα με πολυτελή σκάφη αγκυροβολημένα, ψαροταβέρνες και υπαίθριες γκαλερί. Τελευταίος σταθμός, πριν αποχαιρετήσουμε την Τυνησία και δώσουμε υπόσχεση στον εαυτό μας ότι θα επιστρέψουμε, είναι η Χαμαμέτ, το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της χώρας. Διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία όλων των μεγάλων αλυσίδων, μεντίνα, αρχαιολογικούς χώρους και χιλιόμετρα με αμμώδεις παραλίες για θαλάσσια σπορ. Πολλά από τα σημεία που σας αναφέραμε θα δείτε όσοι είστε φαν της σειράς «Βέρα στο δεξί», μια που εκεί βρέθηκαν τρεις από τους πρωταγωνιστές της σειράς, ο Αλέξανδρος Σταύρου, ο Παναγιώτης Μπουγιούρης και ο Γιώργος Κικίδης και έμειναν, όπως και το συνεργείο, ενθουσιασμένοι από την εμπειρία αυτή. Η Τυνησία είναι ιδανικός προορισμός και το φθινόπωρο, με μέση θερμοκρασία τους 25 βαθμούς Κελσίου, η οποία πέφτει λίγο στην έρημο και τις οάσεις.

Πληροφορίες
Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Τυνησιακό Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού (τηλ.: 210-6717590).
Διαμονή: Υπάρχει ποικιλία ξενοδοχείων (μπορείτε να πάρετε μια ιδέα στην ιστοσελίδα www.tunisietourisme.com.tn), στην πλειονότητά τους είναι τεσσάρων και πέντε αστέρων, υψηλών προδιαγραφών, με κέντρα θαλασσοθεραπείας και γήπεδα γκολφ.
Χρήσιμα: Τοπική ώρα: Μία ώρα πίσω Νόμισμα: Δηνάριο Τυνησίας (1,55 ευρώ)

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Το παραδοσιακό πιάτο είναι το κουσκούς φτιαγμένο με αρνάκι, κοτόπουλο ή ψάρι. Θα ενθουσιαστείτε με το μπρικ που προσφέρεται ως ορντέβρ, τη μεγάλη ποικιλία ψαριών και θαλασσινών, τα γλυκά με μέλι, ξηρούς καρπούς και ανθόνερο. Επιβάλλεται ο αραβικός καφές με λίγες σταγόνες ανθόνερου όταν σερβίρεται, και το τσάι με μέντα και κουκουνάρι.
Υπάρχουν παραδοσιακά καφέ, πολυτελή εστιατόρια, κλαμπ στα τουριστικά μέρη, ακόμη και καζίνο στην Τζέρμπα για να δοκιμάσετε την τύχη σας ή να δειπνήσετε παρακολουθώντας χορό της κοιλιάς. n Περιπλανηθείτε στα σουκ, στα δρομάκια κάθε παλιάς πόλης στην Τύνιδα, τη Σους, τη Χαμαμέτ, κάντε παζάρι και ψωνίστε δερμάτινα είδη, ναργιλέδες, κελεμπίες, κεραμικά, κοσμήματα, ντόπια γλυκά, υφαντά. Στη Σους προτείνουμε το εμπορικό κέντρο Soula, το οποίο έχει την άδεια του οργανισμού τουρισμού, στάνταρ τιμές και εγγύηση ποιότητας.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: