Σύρος

Πρόκειται για ένα αρχοντικό νησί που υπόσχεται αξέχαστες διακοπές σε ένα περιβάλλον γεμάτο φυσικές ομορφιές.

H Σύρος είναι περίπου ο ομφαλός της Ελλάδας, η πρωτεύουσα της κομψότητας και της αρχοντιάς», έγραψε ο περιηγητής Θεόφιλος Γκοτιέ που επισκέφτηκε το νησί στις αρχές του 19ου αιώνα, για να συμπληρώσει: «Ποιος αλήθεια φανταζόταν ότι θα συναντούσε τον κόσμο αυτό φυτεμένο σε ένα βραχονήσι του Αιγαίου;» Και πραγματικά, γνωρίζοντας τη Σύρο, δεν υπάρχει περίπτωση να μη γοητευθείτε από τις ομορφιές της.

Γνωριμία με την πόλη
Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την πρωτεύουσα του νησιού, την Ερμούπολη. Πρόκειται για μια νεοκλασική πόλη, μοναδική στο Αιγαίο, η οποία δημιουργήθηκε μέσα στις φλόγες της Επανάστασης του 1821 από πρόσφυγες που ήρθαν από τη Χίο, τα Ψαρά, την Κυδωνία και την Κάσο. Τρομοκρατημένοι από τις σφαγές που έκαναν οι Τούρκοι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο στο προστατευμένο από τους Γάλλους νησί. Γρήγορα, στα χρόνια του κυβερνήτη Καποδίστρια, η πόλη πέρασε στη δημιουργική της φάση, για να γίνει από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Ελλάδας. Σήμερα, ολόκληρη η Ερμούπολη είναι ένα κόσμημα. Περπατήστε στα στενά με τα υπέροχα σπίτια. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων πολλοί αρχιτέκτονες, κυρίως Γερμανοί, Ιταλοί αλλά και Έλληνες, δούλεψαν με συνέπεια και απόλυτο γούστο, παντρεύοντας τις μνήμες από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με το ρομαντισμό της Δύσης.

Θαυμάστε το θέατρο «Απόλλων» με την υπέροχη οροφογραφία του. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον Άγιο Νικόλαο, τον πολιούχο της πόλης. Όπου και να στρέψετε το βλέμμα, τα καλλιμάρμαρα δημόσια κτίρια και τα αρχοντικά με τις ολομάρμαρες προσόψεις και τον πλούσιο αρχιτεκτονικό διάκοσμο θα σας εντυπωσιάσουν! Στη συνέχεια, ανεβείτε στην Άνω Σύρα, με τα δαιδαλώδη σοκάκια και τα αμέτρητα σκαλιά, με την υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Κάθε σπίτι, κάθε εκκλησία είναι ένα αρχιτεκτονικό μνημείο 700 ετών. Βρίσκεστε σε μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς, σε ένα μέρος χωρίς θορύβους και καυσαέρια, αφού η πρόσβαση των αυτοκινήτων εκεί είναι αδύνατη. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου σας καλό είναι να μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, όπως την Έκθεση του Αρχείου της Μονής Ιησουϊτών, την Έκθεση Λαογραφικών Αντικειμένων, το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Άνω Σύρου, την Έκθεση χειροτεχνίας και το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη.

Οδοιπορικό
Αφήστε πίσω σας την Ερμούπολη και ξεκινήστε σιγομουρμουρίζοντας τη «Φραγκοσυριανή» του Βαμβακάρη, που θα σας οδηγήσει σαν ένας καλός «χάρτης» στις πιο όμορφες τοποθεσίες. Μπορείτε να πάτε στο Κίνι, ένα γραφικό ψαροχώρι. Φροντίστε να φτάσετε εκεί αργά το απόγευμα για να απολαύσετε το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Για το μπάνιο σας διαλέξτε το μαγευτικό Δελφίνι με τα γαλανά, πεντακάθαρα νερά. Όσο για το φαγητό σας, σε όποια από τις μικρές ταβέρνες της περιοχής και να πάτε, σας περιμένουν ολόφρεσκα ψάρια και νόστιμα θαλασσινά.
Ο Γαλησσάς είναι ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό χωριό με αρκετά μεγάλη παραλία - άλλη μια ιδανική τοποθεσία για μπάνιο. Περπατήστε μέχρι το ξωκλήσι του Αγίου Στεφάνου, το οποίο είναι χτισμένο στα βράχια, δίπλα στο κύμα. Οι φίλοι του γυμνισμού επισκεφτείτε τη γειτονική παραλία Αρμεός, όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε ανενόχλητοι τις βουτιές σας.

Μεγάλη και καταπράσινη είναι και η παραλία του Φοίνικα με τη χρυσή άμμο. Εδώ θα βρείτε και αθλητικές εγκαταστάσεις για να ασχοληθείτε με τα αγαπημένα σας σπορ. Όπως θα βρείτε και παιδικές χαρές, ιδανικές για τις ξένοιαστες ώρες των μικρών παραθεριστών. Όσο για τη διάσημη Ποσειδωνία ή Ντελαγκράτσια, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και ονομαστές τοποθεσίες του νησιού, αφού πρώτα δείτε τα μαγευτικά νεοκλασικά αρχοντικά της, μπορείτε να δροσιστείτε στις παραλίες των Αγκαθωπών, του Κόμητου και της Αμπέλας.

Πολύ όμορφες παραλίες θα βρείτε και στη Βάρη. Ο Μέγας Γιαλός, το Αχλάδι και η Φάμπρικα ξεχωρίζουν. Βρίσκεστε τώρα σε μια περιοχή με έντονα αγροτική παράδοση, από τις πιο εύφορες της Σύρου. Λίγο βορειότερα, η Μάννα είναι ένα χαρακτηριστικό μεσογειακό χωριουδάκι με καταπράσινες ρεματιές. Εκεί, στην παραλία Αζολίμνου (χρόνο με το χρόνο αναπτύσσεται τουριστικά όλο και περισσότερο) θα κολυμπήσετε, θα φιλοξενηθείτε σε κάποιο από τα πεντακάθαρα καταλύματά της και θα δοκιμάσετε παραδοσιακούς μεζέδες και ντόπιο κρασί στα γραφικά ταβερνάκια της.

Στο κέντρο της Σύρου, ανάμεσα σε αγρούς και θερμοκήπια, ο Παγός και η Χρούσσα είναι δύο πανέμορφα αγροτικά χωριά. Και εδώ θα δείτε πανέμορφα σπίτια, όπως επίσης θα δοκιμάσετε τα ολόφρεσκα και πεντανόστιμα ζαρζαβατικά που παράγουν.

Πληροφορίες
* Μετάβαση: Στο νησί θα φτάσετε με συμβατικό πλοίο ή ταχύπλοο από τον Πειραιά (τηλ. Λιμεναρχείου: 210-4226000-3, Πρακτορείο: 210-4121172) και από τη Ραφήνα (τηλ. Λιμεναρχείου: 22940-22300). Αν είστε ιδιαίτερα βιαστικοί μπορείτε να πάτε και αεροπορικώς (τηλ.: 210-9666666).
* Χρήσιμα τηλέφωνα: Κωδικός κλήσης: 22810 Αστυνομία: 96127 Δήμος: 98200 ΕΟΤ: 82375 Λιμεναρχείο: 88888 ΚΤΕΛ: 82575 Ταξί: 86222

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Δοκιμάστε τα πεντανόστιμα συριανά τυριά και ακόμα κεφτέδες, πατατοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, λούζα, τηγανητά συκωτάκια, πιτσούνια κοκκινιστά και θαυμάσια θαλασσινά. Στην Ερμούπολη να πάτε στα: Το Μπαλκόνι της Σύρου, Θαλάμι, Μύτακας για μαγειρευτά και Πέτρινο για μεζεδάκια. Στην Άνω Σύρα: Λιλή. Στο Γαλησσά: Ηλιοβασίλεμα για φρέσκο ψάρι. Στο Σαν Μιχάλη στην ομώνυμη ταβέρνα και στην Ποσειδωνία στον Άσωτο Υιό.
* Για καφέ και χάζι καθίστε στο Πειραματικό και στο Καφέ της Ερμού. Για ποτό: Αgora, Boem, Yaght. Στο νησί λειτουργεί και το Καζίνο του Αιγαίου.
* Φεύγοντας αγοράστε τυριά, λουκούμια, μαντολάτα και χαλβαδόπιτες.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: