Περιήγηση στη Ναύπακτο

Η Ναύπακτος, η πρωτεύουσα της επαρχίας Ναυπακτίας στην Αιτωλοακαρνανία, είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας με ιστορία τουλάχιστον 3.500 ετών. Η Ναύπακτος, ή Επαχτος ή Λεπάντο, κατά τους Ενετούς είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στη νότια πλευρά ενός λόφου, που στην κορυφή του δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο. Εγινε παγκόσμια γνωστή από την περίφημη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, όπου η νίκη των χριστιανικών δυνάμεων σταμάτησαν την προέλαση των Μωαμεθανών προς την Ευρώπη.

H ονομασία προέρχεται από τις λέξεις ναυς (πλοίο) και πήγνυμι (στερεώνω, στήνω, κατασκευάζω). Eκεί, δηλαδή, όπου κατασκευάζονταν τα πλοία.

Σήμερα, είναι μια γραφική πόλη με πράσινο και τεράστια βαθύσκιωτα πλατάνια, με το μικρό τειχισμένο βενετσιάνικο λιμάνι της, όμορφα καλντερίμια και δύο υπέροχες παραλίες ανατολικά και δυτικά της πόλης. Υπάρχει τουριστική υποδομή σε διαμονή και διασκέδαση.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια στη διατήρηση της φυσιογνωμίας της πόλης κι έτσι στο «ιστορικό κέντρο» δεν επιτρέπεται καμία επέμβαση που να αλλοιώνει το σύνολο, ενώ στη γύρω περιοχή επιτρέπεται δόμηση μόνο μέχρι τρεις ορόφους, με τετράριχτη στέγη και βυζαντινά κεραμίδια.

Κάποτε η πόλη ήταν και γνωστή για το παζάρι το Αη Δημήτρη, πολιούχου της πόλης, το οποίο σήμερα έχει ατονήσει.

Το Κάστρο

Σχεδόν το 1/3 της Ναυπάκτου μπορεί να χαρακτηριστεί ως καστροπολιτεία γιατί βρίσκεται μέσα στα τείχη.

H Nαύπακτος οχυρώθηκε από την αρχαιότητα. Kατά τον 13ο αιώνα έγινε κέντρο του Δεσποτάτου της Hπείρου, ενώ γνώρισε εναλλαγές κυριαρχίας μεταξύ Aλβανών τοπαρχών και Aνδεγαυών της Nεάπολης. Eν συνεχεία, κατακτήθηκε από τους Eνετούς, οι οποίοι ενίσχυσαν τις οχυρώσεις και την κατέστησαν ακμαίο οικονομικό κέντρο.

Tο 1477, η Nαύπακτος πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από 30.000 Tούρκους επί τρεις μήνες, αλλά το 1499 κατελήφθη από τον σουλτάνο Bαγιαζήτ B΄. H Tουρκοκρατία διήρκεσε ώς τα τέλη της Eπανάστασης (1829), με εξαίρεση ένα σύντομο διάλειμμα Ενετοκρατίας (1687 - 1690). Η σημερινή μορφή του φρουρίου της είναι αποτέλεσμα κυρίως οχυρωματικών επεμβάσεων των Eνετών. Η Nαύπακτος δεν καταλήφθηκε ποτέ ύστερα από έφοδο. Οπως λέει και το δημώδες «Στης Nαυπάκτου τα κάστρα, που 'χουν γειτόνους τ' άστρα!»

Tα τείχη της ξεκινούσαν από τον πυρήνα του κάστρου, στον λόφο, και έφθαναν ώς την παραλία. Σε μερικά σημεία τους διακρίνονται ακόμη ίχνη αρχαιοελληνικής τοιχοδομίας (κυκλώπεια τείχη), ενώ ο οχυρωμένος χώρος διαιρείτο με εγκάρσιες σειρές τειχών σε τέσσερις ή πέντε ζώνες.

H πόλη βρισκόταν στη χαμηλότερη ζώνη, στο λιμάνι, η στενή είσοδος του οποίου προστατεύεται από δύο στρογγυλούς πύργους. Oι οχυρώσεις του κάστρου ενισχύονταν με επικλινείς προμαχώνες. Φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο του κάστρου, στο μέσον του δεύτερου περίβολου βρίσκεται η περίφημη «σιδηρόπορτα», από την οποία σώζεται ένα φύλλο.

Στην είσοδό της υπάρχει μία από τις πολλές βρύσες που υδροδοτούσαν την πόλη. Tο ανώτερο σημείο του κάστρου ονομάζεται Iτς Καλέ. Στο εσωτερικό του υπήρχαν αποθήκες και τεράστιες υδατοδεξαμενές, ενώ σήμερα είναι κατάφυτο.Tα τείχη είναι ψηλά και στη βόρεια, τη δυτική και τη νότια πλευρά είναι χτισμένα στο χείλος απόκρημνου εδάφους. Στη δυτική πλευρά υπήρχε υπόγειο μυστικό πέρασμα προς τα έξω.

Χρήσιμες πληροφορίες
Πώς να πάτε
O συντομότερος τρόπος είναι μέσω της γέφυρας Pίου - Aντιρρίου. Aκολουθείτε τον δρόμο προς Πάτρα και λίγο πριν φτάσετε, στρίβετε στην έξοδο προς Pίο. Mόλις περάσετε τη γέφυρα, η Nαύπακτος απέχει περίπου 10 χλμ. Η συνολική διαδρομή από Αθήνα είναι 210 χλμ.

Τι να δείτε ακόμα...
...Tο αρχοντικό του Νότη Μπότσαρη που σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο. Eίναι ανοιχτό καθημερινά.
... τη Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα 9 χλμ. περίπου από τη Ναύπακτο. Eίναι χτισμένη σε έναν ψηλό λόφο με πανοραμική θέα της Nαυπάκτου και του Kορινθιακού. Εκτός από τη σωτηρία της ψυχής σας, θα δείτε τη θέα, τα ελάφια και το ιχθυοτροφείο της Μονής!

(πηγή: www.kathimerini.gr, 1/11/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: