Όσλο

Η παλαιότερη σκανδιναβική πρωτεύουσα θεμελιώθηκε στα 1048. Σύμφωνα με το μύθο, ο μυθικός ήρωας Olav Kyrre έχτισε στο Οσλο έναν καθεδρικό ναό, ενώ οι βασιλιάδες της Νορβηγίας εξακολουθούσαν να ζουν στο Μπέργκεν. Το ίδιο το όνομα της πόλης προέρχεται από το νορβηγικό Ys -που σημαίνει Θεός- και το Lo - που σημαίνει τόπος. Οι βασιλιάδες της χώρας, ωστόσο, εξακολούθησαν να ζουν για αρκετά χρόνια πέρα από… τον «Τόπο του θεού», μέχρι τις αρχές του 14ου αιώνα. Από τότε και ώς το 1349, η πόλη ήκμαζε διαρκώς, ώσπου χτυπήθηκε από την πανώλη. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της πόλης έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του λιμού, ενώ το Οσλο πέρασε, σχεδόν αμαχητί, στα χέρια των Δανών το 1397. Μέρες ακμής ξαναγνώρισε δύο αιώνες αργότερα, όταν ο Δανός βασιλιάς Κρίστιαν ο 4ος το επέλεξε για κέντρο της αυτοκρατορίας του και το μετονόμασε σε «Κριστιάνια» το 1624. Οι κάτοικοι του Οσλο, μαζί με τους υπόλοιπους Νορβηγούς, διεκδίκησαν -και κέρδισαν- την ανεξαρτησία τους στις αρχές του 20ού αιώνα, το 1905. Ωστόσο, η πόλη επέστρεψε στο αρχικό της όνομα Οσλο 20 χρόνια αργότερα.

Σήμερα, αυτό που θα δείτε είναι μια πόλη με σημεία αναφοράς στον 19ο και τον 20ό αιώνα. Φαρδείς δρόμοι, επιβλητικά κτίρια και πάμπολλα -αξιόλογα στην πλειοψηφία τους- μουσεία. Και, φυσικά, πάρκα! Οι Νορβηγοί, όπως όλοι οι Σκανδιναβοί, χαίρονται πραγματικά τις ημέρες που έχουν ήλιο. Γι' αυτό και φροντίζουν το… «σκηνικό» των υπαίθριων δραστηριοτήτων τους!

Καλωσήρθατε στο Οσλο

Από το «Ελ. Βενιζέλος» υπάρχουν απ' ευθείας πτήσεις για Οσλο (κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο). Τα εισιτήρια μετ' επιστροφής, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, θα σας κοστίσουν από 275 ευρώ. Το αεροδρόμιο Gardenmoen όπου θα προσγειωθείτε βρίσκεται περίπου 45 χλμ. βορείως του κέντρου της πόλης. Από αισθητικής άποψης, είναι ένα από τα ομορφότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Οι αφίξεις βρίσκονται στο κάτω επίπεδο. Αν δεν έχετε φροντίσει ήδη για το συνάλλαγμά σας, εκεί θα βρείτε ανταλλακτήριο.

Συγκρατήστε πως ένα ευρώ αντιστοιχεί περίπου σε 7,8 κορώνες. Ο ταχύτερος τρόπος να φτάσετε στην πόλη είναι με το express τρένο, που αναχωρεί κάθε 15 λεπτά. Η διαδρομή ώς τον -κεντρικότατο-σταθμό Nationaltheatret διαρκεί περίπου 25 λεπτά, ενώ το εισιτήριο θα σας κοστίσει περίπου 18 ευρώ. Αν επιλέξετε συμβατικό τρένο -που αναχωρεί ανά 2 ώρες και κάνει την ίδια διαδρομή σε 40 λεπτά- θα πληρώσετε τα μισά ακριβώς χρήματα για το εισιτήριό σας.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Οσλο είναι από τα καλύτερα της Eυρώπης. Ενα δίκτυο από λεωφορεία, τραμ, μετρό και φέρι μποτ μπορεί να σας μεταφέρει σε κάθε μεριά της πόλης. Το εισιτήριο -που ισχύει για 1 ώρα και για οποιοδήποτε μέσο- κοστίζει περίπου 3 ευρώ. Ωστόσο, καλύτερη επιλογή είναι η τουριστική κάρτα της πόλης που σας επιτρέπει να κινείστε με όλα τα μέσα, να επισκέπτεστε οποιοδήποτε αξιοθέατο και να έχετε σημαντικές εκπτώσεις σε αρκετά εστιατόρια. Μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα κεντρικά τουριστικά γραφεία (θα βρείτε στο αεροδρόμιο και στο κέντρο της πόλης). Υπάρχει 24ωρη, 48ωρη και 72ωρη και πωλείται αντίστοιχα έναντι 180, 270 και 360 κορωνών (23 ευρώ, 35 ευρώ και 46 ευρώ αντίστοιχα).

Οσον αφορά τη διαμονή σας, στο Οσλο θα μπορέσετε να επιλέξετε ανάμεσα από μια ευρεία γκάμα ξενοδοχείων, για κάθε βαλάντιο. Η καλύτερη επιλογή σας σχετικά με την τοποθεσία είναι η περιοχή γύρω από το Nationaltheatret. Μπορείτε να βρείτε ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας με 50 ευρώ τη βραδιά (κατ' άτομο, σε δίκλινο δωμάτιο).

Τέλος, υπολογίστε πως το φαγητό στο Οσλο δεν είναι ιδιαίτερα φθηνή υπόθεση. Ειδικότερα αν κινηθείτε στα κεντρικά trendy εστιατόρια -όπου και θα δοκιμάσετε αυθεντικά νορβηγικά πιάτα, με βάση τα φρέσκα ψάρια του Βόρειου Ατλαντικού- θα χρειαστείτε περίπου 30 ευρώ κατ' άτομο, για κάθε γεύμα. Εναλλακτικά, φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε πρόχειρο φαγητό από κιόσκια και fast food.

Μη χάσετε

• Το μουσείο των Βίκινγκς. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία προσομοίωση ναυπηγείου. Θα δείτε να εκτίθενται κομμάτια από πλοία των Βίκινγκς και θα εκπλαγείτε από το πόσο κατατοπιστικά μπορεί να είναι τα αντικείμενα αυτά, σχετικά με την κουλτούρα των σκληροτράχηλων Bίκινγκς! Το μουσείο θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 9 το πρωί ώς τις 6 το απόγευμα και το εισιτήριο της εισόδου κοστίζει περίπου 5 ευρώ.

• Το Μουσείο Munch. Ολοι όσοι επισκέπτονται το Οσλο αφιερώνουν τουλάχιστον μία ημέρα σε αυτό το μουσείο. Πρόκειται για μια τεράστια συλλογή από έργα του Munch -πίνακες, φωτογραφίες, σκίτσα- τα οποία δώρισε ο ίδιος με τη διαθήκη του στο Δήμο του Οσλο. Υπολογίστε αρκετό χρόνο για να τριγυρίσετε στο Μουσείο και περίπου 7,5 ευρώ για την είσοδό σας. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας.

• Την Εθνική Πινακοθήκη. Εκεί θα βρείτε συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα κομμάτια τέχνης νορβηγικής… υπηκοότητας. Θα εντοπίσετε και κάποια έργα τέχνης καλλιτεχνών διαφορετικών εθνικοτήτων, ενώ τα έργα φτάνουν χρονικά μέχρι το τέλος του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το ίδιο το κτίριο του 19ου αιώνα όπου και στεγάζεται η πινακοθήκη. Επίσης, η Εθνική Πινακοθήκη είναι ένα από τα ελάχιστα μουσεία στο Οσλο που θα μπορέσετε να δείτε δωρεάν!

• Το πάρκο Frogner. Καιρού επιτρέποντος, φυσικά, αξίζει τον κόπο να κάνετε μια βόλτα σε αυτό το πάρκο που βρίσκεται στη δυτική άκρη της πόλης. Εκτός από τον περίπατό σας, θα απολαύσετε και το υπαίθριο πάρκο γλυπτών που βρίσκεται εκεί. Τα πάρκο των γλυπτών φιλοξενεί έργα και είναι αφιερωμένα στον Gustav Vigeland, ένα διάσημο Nορβηγό μοντέρνο γλύπτη. Το πάρκο χρησίμευε στο γλύπτη ως στούντιο, από το 1924 ώς και το 1943, οπότε και πέθανε χωρίς να έχει προλάβει να ολοκληρώσει τη δουλειά του.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΤΕ ΠΩΣ...

Μέχρι και τα τέλη Απριλίου, η μόνη εταιρεία που πραγματοποιεί απ' ευθείας πτήσεις από την Αθήνα στο Οσλο είναι η Scandinavian. Ωστόσο, από τις αρχές Μαΐου και μετά, απ' ευθείας πτήσεις θα πραγματοποιεί και η Sterling European Airlines.

Τo Οσλο έχει εντυπωσιακή νυχτερινή κίνηση (για τα δεδομένα των σκανδιναβικών πρωτευουσών). Αν σκοπεύετε να το ξενυχτήσετε, ρίξτε μία ματιά στο μηνιαίο What's οn in Oslo που διανέμεται δωρεάν στα τουριστικά περίπτερα της πόλης. Αν πάλι ομιλείτε τη Nορβηγική, επιλέξτε το εβδομαδιαίο Plakaten, που επίσης παρουσιάζει την αφρόκρεμα των πολιτιστικών δρώμενων κάθε εβδομάδα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 13/10/2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: